Святвечір – це особливий вечір у році, наповнений затишком та містерією. Це свято супроводжується низкою традицій, які дотримувалися наші предки та які актуальні зараз.

Важливу роль займала духовна підготовка до свята, яка складалася з сповіді та посту. А у день святого вечора дотримувалися строгого посту аж до Різдва. Готувати господиня починала ще зранку і обов'язково з гарним настроєм, бо інакше їжа могла не вдатися, бути несмачною, а це погана прикмета.

Основною стравою святвечора є кутя. Зерно, з якого готують кутю, символізує вічне життя, воскресіння й достаток. Мед - символ здоров'я та благополучного побуту. Мак і горіхи - символи статку й родючості. Не можна було готувати страви у старих макітрах, глечиках. Купували й нові миски, ложки. Також у цей день не варто щось позичати.

Коли на небі з’являється перша зірка вся родина збирається за столом, на якому 12 пісних страв - за кількістю апостолів. Жодну зі страв не варто залишити недоторканою, потрібно хоч трохи спробувати.

Традиційно на Святу вечерю стіл прикрашали кутя, борщ з вушками, грибна юшка, вареники, голубці, маринований оселедець, мариновані гриби, заливна риба, тушкована капуста, квасоля, узвар, пампушки. 
На столі під час Святвечора неодмінно повинна горіти воскова свічка, яка знаменувала собою життєдайну силу - сонце, до якого підноситься бджола. Її вставляли в хліб.

Під час вечері часто їли зі спільних мисок, пили з однієї чарки, бо вважали, що доки так робитимуть, доти буде мир та злагода в родині. Хоч вживати алкоголь під час посту вважається гріхом, на Святвечір дозволялось випити чарку-дві вина чи наливки.
Ніж старались не використовувати у передсвятковий день, адже можна щастя відрізати. Тому всі роботи, які передбачали використання ножа, робили напередодні.

Боронь Боже з кимось сваритись у цей день. Навпаки потрібно помиритись із ворогами, щоб у новому році було мирно і в хаті, і поза хатою.

Після вечері вся сім'я співає колядки. Увечері приходять колядники й колядують надворі під вікнами, а в хаті бажають господарям щастя й здоров'я, "повні кошари й великі отари, телички й овечки, зеленого винця й красного молодця".

0372.ua

Над вертепом звізда ясна, на весь світ засіяла…

Святвечір – це особливий вечір у році, наповнений затишком та містерією. Це свято супроводжується низкою традицій, які дотримувалися наші предки та які актуальні зараз.

Важливу роль займала духовна підготовка до свята, яка складалася з сповіді та посту. А у день святого вечора дотримувалися строгого посту аж до Різдва. Готувати господиня починала ще зранку і обов'язково з гарним настроєм, бо інакше їжа могла не вдатися, бути несмачною, а це погана прикмета.

Основною стравою святвечора є кутя. Зерно, з якого готують кутю, символізує вічне життя, воскресіння й достаток. Мед - символ здоров'я та благополучного побуту. Мак і горіхи - символи статку й родючості. Не можна було готувати страви у старих макітрах, глечиках. Купували й нові миски, ложки. Також у цей день не варто щось позичати.

Коли на небі з’являється перша зірка вся родина збирається за столом, на якому 12 пісних страв - за кількістю апостолів. Жодну зі страв не варто залишити недоторканою, потрібно хоч трохи спробувати.

Традиційно на Святу вечерю стіл прикрашали кутя, борщ з вушками, грибна юшка, вареники, голубці, маринований оселедець, мариновані гриби, заливна риба, тушкована капуста, квасоля, узвар, пампушки. 
На столі під час Святвечора неодмінно повинна горіти воскова свічка, яка знаменувала собою життєдайну силу - сонце, до якого підноситься бджола. Її вставляли в хліб.

Під час вечері часто їли зі спільних мисок, пили з однієї чарки, бо вважали, що доки так робитимуть, доти буде мир та злагода в родині. Хоч вживати алкоголь під час посту вважається гріхом, на Святвечір дозволялось випити чарку-дві вина чи наливки.
Ніж старались не використовувати у передсвятковий день, адже можна щастя відрізати. Тому всі роботи, які передбачали використання ножа, робили напередодні.

Боронь Боже з кимось сваритись у цей день. Навпаки потрібно помиритись із ворогами, щоб у новому році було мирно і в хаті, і поза хатою.

Після вечері вся сім'я співає колядки. Увечері приходять колядники й колядують надворі під вікнами, а в хаті бажають господарям щастя й здоров'я, "повні кошари й великі отари, телички й овечки, зеленого винця й красного молодця".

Автор
(0 оцінок)
Викладення
(0 оцінок)
Актуальність
(0 оцінок)

Відгуки та коментарі

Написати відгук
Написати коментар

Відгук - це думка або оцінка людей, які бажають передати досвід або враження іншим користувачам нашого сайту з обов'язковою аргументацією залишеного відгука. Основний принцип - «відвідувай - відписувай ». Ваш відгук допоможе багатьом прийняти правильне рішення Коментарі призначені для спілкування та обговорення, а також для роз'яснення питань, що цікавлять

Не дозволяється: використання ненормативної лексики, погроз або образ; безпосереднє порівняння з іншими конкуруючими компаніями; безпідставні заяви, що ображають діяльність компанії і / або її послуги; розміщення посилань на сторонні інтернет-ресурси; реклама та самореклама.

Введіть email:
Ваш e-mail не відображатиметься на сайті
або Авторизуйтесь , для написання відгуку
Автор
0/12
Викладення
0/12
Актуальність
0/12
Відгук:
Завантажити фото:
Вибрати