0372.ua

Що приготувати на великодній стіл? Рецепти від буковинських господинь

Великдень — велике християнське свято, що збирає під церковні куполи у спільній молитві парафіян, а за великодній стіл — сім'ю, друзів, сусідів.

До цього дня кожна буковинська господиня намагається приготувати багато смачних страв. Кореспондент 0372.ua з'ясував, що найчастіше кладуть на стіл в цей день буковинці.

Отже, з традиційних страв: холодець, голубці, запечене м'ясо птиці, буженина і ковбаси, овочеві салати, соління, рідше гуцульський бануш та книші з бринзою.

Та головною на великодньому столі залишається паска. Буковинці, готують її за декількома рецептами, пропонуємо до вашої уваги, найпопулярніші. 

ПАСКА НА ОПАРІ

Вам знадобиться: Борошно — 1 кг, молоко — 500 г, дріжджі — 50 г, масло або маргарин — 300 г, цукор — 400 г, сіль — 5 г, ізюм — 150 г, горіхи або мигдаль — 50 г, цукати — 50 г, ваніль — за смаком, яйця — 6 шт.

300 г борошна заварити гарячим молоком і добре розтерти, щоб не було грудочок. Масу остудити, влити розведені теплим кип’яченим молоком дріжджі, добре вимішати й поставити в тепле місце, накривши полотниною. Після того, як тісто підійде, додати розтерті з цукром і ваніллю жовтки, сіль, решту борошна і добре вимішати. Потім покласти збиті до густої піни білки і продовжувати місити, поки тісто не почне вільно відставати від стінок і дна посуду. Поставити у тепле місце, щоб підійшло. Коли тісто знову збільшиться в об’ємі вдвоє, додати промитий ізюм, подрібнений мигдаль або горіхи, влити тепле, але не гаряче масло і вимішати. Не чекаючи поки тісто підійде, викласти у форми так, щоб воно займало не більше половини висоти, а коли тісто підніметься і заповнить 3/4 форми, поставити в не дуже гарячу духовку на 1 год.

Вийнявши з духовки, посипають цукровою пудрою. Паску можна прикрасити цукатами, ягодами з варення, тертим шоколадом тощо.

ПАСКА ЗВИЧАЙНА

Вам знадобиться: Борошно — 950 г, молоко — 500 г, масло — 120 г, цукор — 200 г, яйця — б шт., ваніль, шафран .

Просіяти борошно. 300 г борошна заварити гарячим молоком, ретельно розмішати, щоб не було грудочок, і поставити у тепле місце, щоб підійшло. Після того, як тісто добре підійде, додати розтерті яйця, решту борошна і продовжувати місити тісто. Під кінець додати розтоплене масло, цукор, ваніль, шафран.

Підготувати форми, змастивши стінки маслом і притрусивши меленими сухарями. Викласти тісто у форми на половину їх висоти. Форми поставити у тепле місце і, як тільки тісто підійде, обережно поставити у гарячу духовку на 1,5 год.

СИРНА ПАСКА

Вам знадобиться: 1 кг сиру, 5 яєць, 200 г масла, 400 г сметани, 300 г цукру, 200 г родзинок, ванiль.

Сир перетерти крiзь сито або змолоти на м’ясорубцi. Яйця розтерти з цукром i ванiллю, додати до сиру. Усе вимiшати на пухку масу, додати масло, сметану. Ще раз вимiшати на однорiдну масу. Поставити на вогонь i пiдiгрiвати. Якщо з’явиться хоч одна бульбашка, зняти з вогню i поставити посуд з сирною масою у холодну воду, увесь час помiшуючи, доки не охолоне. Додати помитi й висушенi родзинки. Добре вимiшати. Сирну масу викласти на полотняну серветку i покласти пiд прес, доки не витече вся сироватка. Готову масу викласти у форму, а потiм обережно викласти на скляну тарiлку.

ПАСКА “ВЕЛИКОДНЯ”

Вам знадобиться: 1 кг борошна, 0,5 л кип’яченого молока, 4 — 5 жовткiв, 50 г дрiждiв, 100 г масла, 100 цукру, дрiбка солi, цедра лимона.

Дрiжджi розвести у теплому молоцi з дрiбкою цукру. Коли почнуть бродити, влити у посудину з пересiяним борошном, додати розтертi з цукром i цедрою жовтки, сiль i замiсити пухке тiсто. Потiм влити розтоплене масло.Мiсити, доки тiсто вiдставатиме вiд рук. Накрити рушничком i поставити у тепле мiсце.Коли тiсто пiдiйде, ще раз його перемiсити. Подiлити на двi частини. З однiєї видiлити 1/3 частину — на приготування прикрас.Тiсто викласти у круглу форму i поставити у тепле мiсце. До тiста, яке залишили для прикрас, додати борошна, щоб воно стало крутiше. Те саме — з другою частиною тiста. Два валочки тiста викласти посерединi паски навхрест iз закрученими кiнцями. Довгий валочок, надрiзаний з одного боку, закрутити у рулетик i поставити у промiжках. Покласти у промiжках “каченят” — шматочки тiста з вилiпленими голiвками i дзьобиком. Довгий валочок рiвномiрно натискувати долонею, щоб утворилися заглибини, i викласти ним край паски. Коли тiсто пiдiйде, змастити його яйцем за п’ять хвилин до випiкання, потiм змастити ще раз. Випiкати у духовцi, нагрiтiй до 220 градусiв, 45 хвилин. Готову паску вийняти з духовки, накрити рушником, щоб вона охолола не занадто швидко. 

ПАСКА НА ЖОВТКАХ

Вам знадобиться: 1 склянка молока, 200 грамів дріжджів, 16 жовтків, 8 склянок борошна, 2 склянки цукру, чайну ложку солі, 12 столових ложок олії або розтопленого вершкового масла, склянка родзинок і дрібно нарізаної кураги, трішки апельсинових цукатів, ванілін.

До молока додати 2 столові ложки цукру і розчинити дріжджі. Поставити у тепле місце до утворення опари. Яєчні жовтки розтерти з цукром, сіллю і ваніліном до білого кольору, вмішати масло. До цієї суміші влити дріжджі, вимішати, всипати борошно і замісити м’яке тісто. Поставити у тепле місце, щоб підійшло удвічі. До нього додати родзинки і цукати. Вимішати і викласти у форму, заповнивши її наполовину. Коли тісто підніметься до країв форми, поставити у розігріту до 180 градусів духовку. Випікати до готовності, після цього прикрасити. 

Смачного!

Автор
(0 оцінок)
Викладення
(0 оцінок)
Актуальність
(0 оцінок)

Відгуки та коментарі

Написати відгук
Написати коментар

Відгук - це думка або оцінка людей, які бажають передати досвід або враження іншим користувачам нашого сайту з обов'язковою аргументацією залишеного відгука. Основний принцип - «відвідувай - відписувай ». Ваш відгук допоможе багатьом прийняти правильне рішення Коментарі призначені для спілкування та обговорення, а також для роз'яснення питань, що цікавлять

Не дозволяється: використання ненормативної лексики, погроз або образ; безпосереднє порівняння з іншими конкуруючими компаніями; безпідставні заяви, що ображають діяльність компанії і / або її послуги; розміщення посилань на сторонні інтернет-ресурси; реклама та самореклама.

Введіть email:
Ваш e-mail не відображатиметься на сайті
або Авторизуйтесь , для написання відгуку
Автор
0/12
Викладення
0/12
Актуальність
0/12
Відгук:
Завантажити фото:
Вибрати