Що приготувати на великодній стіл? Рецепти від буковинських господинь

Великдень — велике християнське свято, що збирає під церковні куполи у спільній молитві парафіян, а за великодній стіл — сім'ю, друзів, сусідів.

До цього дня кожна буковинська господиня намагається приготувати багато смачних страв. Кореспондент 0372.ua з'ясував, що найчастіше кладуть на стіл в цей день буковинці.

Отже, з традиційних страв: холодець, голубці, запечене м'ясо птиці, буженина і ковбаси, овочеві салати, соління, рідше гуцульський бануш та книші з бринзою.

Та головною на великодньому столі залишається паска. Буковинці, готують її за декількома рецептами, пропонуємо до вашої уваги, найпопулярніші. 

ПАСКА НА ОПАРІ

Вам знадобиться: Борошно — 1 кг, молоко — 500 г, дріжджі — 50 г, масло або маргарин — 300 г, цукор — 400 г, сіль — 5 г, ізюм — 150 г, горіхи або мигдаль — 50 г, цукати — 50 г, ваніль — за смаком, яйця — 6 шт.

300 г борошна заварити гарячим молоком і добре розтерти, щоб не було грудочок. Масу остудити, влити розведені теплим кип’яченим молоком дріжджі, добре вимішати й поставити в тепле місце, накривши полотниною. Після того, як тісто підійде, додати розтерті з цукром і ваніллю жовтки, сіль, решту борошна і добре вимішати. Потім покласти збиті до густої піни білки і продовжувати місити, поки тісто не почне вільно відставати від стінок і дна посуду. Поставити у тепле місце, щоб підійшло. Коли тісто знову збільшиться в об’ємі вдвоє, додати промитий ізюм, подрібнений мигдаль або горіхи, влити тепле, але не гаряче масло і вимішати. Не чекаючи поки тісто підійде, викласти у форми так, щоб воно займало не більше половини висоти, а коли тісто підніметься і заповнить 3/4 форми, поставити в не дуже гарячу духовку на 1 год.

Вийнявши з духовки, посипають цукровою пудрою. Паску можна прикрасити цукатами, ягодами з варення, тертим шоколадом тощо.

ПАСКА ЗВИЧАЙНА

Вам знадобиться: Борошно — 950 г, молоко — 500 г, масло — 120 г, цукор — 200 г, яйця — б шт., ваніль, шафран .

Просіяти борошно. 300 г борошна заварити гарячим молоком, ретельно розмішати, щоб не було грудочок, і поставити у тепле місце, щоб підійшло. Після того, як тісто добре підійде, додати розтерті яйця, решту борошна і продовжувати місити тісто. Під кінець додати розтоплене масло, цукор, ваніль, шафран.

Підготувати форми, змастивши стінки маслом і притрусивши меленими сухарями. Викласти тісто у форми на половину їх висоти. Форми поставити у тепле місце і, як тільки тісто підійде, обережно поставити у гарячу духовку на 1,5 год.

СИРНА ПАСКА

Вам знадобиться: 1 кг сиру, 5 яєць, 200 г масла, 400 г сметани, 300 г цукру, 200 г родзинок, ванiль.

Сир перетерти крiзь сито або змолоти на м’ясорубцi. Яйця розтерти з цукром i ванiллю, додати до сиру. Усе вимiшати на пухку масу, додати масло, сметану. Ще раз вимiшати на однорiдну масу. Поставити на вогонь i пiдiгрiвати. Якщо з’явиться хоч одна бульбашка, зняти з вогню i поставити посуд з сирною масою у холодну воду, увесь час помiшуючи, доки не охолоне. Додати помитi й висушенi родзинки. Добре вимiшати. Сирну масу викласти на полотняну серветку i покласти пiд прес, доки не витече вся сироватка. Готову масу викласти у форму, а потiм обережно викласти на скляну тарiлку.

ПАСКА “ВЕЛИКОДНЯ”

Вам знадобиться: 1 кг борошна, 0,5 л кип’яченого молока, 4 — 5 жовткiв, 50 г дрiждiв, 100 г масла, 100 цукру, дрiбка солi, цедра лимона.

Дрiжджi розвести у теплому молоцi з дрiбкою цукру. Коли почнуть бродити, влити у посудину з пересiяним борошном, додати розтертi з цукром i цедрою жовтки, сiль i замiсити пухке тiсто. Потiм влити розтоплене масло.Мiсити, доки тiсто вiдставатиме вiд рук. Накрити рушничком i поставити у тепле мiсце.Коли тiсто пiдiйде, ще раз його перемiсити. Подiлити на двi частини. З однiєї видiлити 1/3 частину — на приготування прикрас.Тiсто викласти у круглу форму i поставити у тепле мiсце. До тiста, яке залишили для прикрас, додати борошна, щоб воно стало крутiше. Те саме — з другою частиною тiста. Два валочки тiста викласти посерединi паски навхрест iз закрученими кiнцями. Довгий валочок, надрiзаний з одного боку, закрутити у рулетик i поставити у промiжках. Покласти у промiжках “каченят” — шматочки тiста з вилiпленими голiвками i дзьобиком. Довгий валочок рiвномiрно натискувати долонею, щоб утворилися заглибини, i викласти ним край паски. Коли тiсто пiдiйде, змастити його яйцем за п’ять хвилин до випiкання, потiм змастити ще раз. Випiкати у духовцi, нагрiтiй до 220 градусiв, 45 хвилин. Готову паску вийняти з духовки, накрити рушником, щоб вона охолола не занадто швидко. 

ПАСКА НА ЖОВТКАХ

Вам знадобиться: 1 склянка молока, 200 грамів дріжджів, 16 жовтків, 8 склянок борошна, 2 склянки цукру, чайну ложку солі, 12 столових ложок олії або розтопленого вершкового масла, склянка родзинок і дрібно нарізаної кураги, трішки апельсинових цукатів, ванілін.

До молока додати 2 столові ложки цукру і розчинити дріжджі. Поставити у тепле місце до утворення опари. Яєчні жовтки розтерти з цукром, сіллю і ваніліном до білого кольору, вмішати масло. До цієї суміші влити дріжджі, вимішати, всипати борошно і замісити м’яке тісто. Поставити у тепле місце, щоб підійшло удвічі. До нього додати родзинки і цукати. Вимішати і викласти у форму, заповнивши її наполовину. Коли тісто підніметься до країв форми, поставити у розігріту до 180 градусів духовку. Випікати до готовності, після цього прикрасити. 

Смачного!

пасха їжа рецепти буковинці
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
Автор
(0 оцінок)
Викладення
(0 оцінок)
Актуальність
(0 оцінок)
Я рекомендую
Ніхто ще не рекомендував

Коментарі

Коментарі призначені для обговорення, обговорення, вияснення цікавих питань

Пригоди
18 серпня, близько 3 години ночі, у Снятині на Івано-Франківщині у ДТП загинув 23-річний житель Чернівецької області. Хлопець, керуючи мотоциклом марки «ІЖ» на заокругленій ділянці дороги на  вулиці Коснятина, не врахував дорожньої обстановки, не вибрав безпечної швидкості руху та з’їхав з проїзної частини дороги в цегляну огорожу. Унаслідок ДТП водій мотоцикла від отриманих тілесних ушкоджень загинув на місці події, а його 21-річна пасажирка отримала тіле...
Кримінал
На Буковині біля державного кордону прикордонники затримали кінний караван, яким правопорушники намагалися переправити майже півсотні ящиків сигарет. Так, учора, 17 серпня 2018 року в ході реалізації випереджувальної інформації на ділянці відділу «Красноїльськ» затримано двох мешканців населеного пункту Їжівці. Чоловіки за допомогою п’яти коней, під покровом ночі, сподівалися переправити до Румунії близько 20 тисяч пачок підакцизних сигарет. Затримати їх д...
Суспільство
17 серпня 2018 року, в центрі Сторожинця на розі вулиць Т. Шевченка та Ю. Федьковича почали демонтувати магазин, за яким в народі закріпилася стійка назва “Телевізор” через велику засклену площу фасаду. Про це повідомляє сайт Сторожинець. інфо. Металеву споруду звели у 1966 році і спочатку використовували для продажу овочів, після деякого косметичного ремонту там продавали м’ясо, а за часів незалежності використовувався як магазин товарів домашнього вжитку...
Суспільство
Вчора на пункті пропуску «Порубне» прикордонники затримали чоловіка, який разом із неповнолітнім сином хотів виїхати до Італії. На прикордонний контроль разом з паспортами чоловік пред’явив заяву від матері про згоду на вивіз дитини за кордон, отриману в генеральному Консульстві України в Мілані. Проте під час додаткового вивчення документів встановили, що заява підроблена. Повідомлення про це прикордонники уже направили до головного управління Національно...
Суспільство
17 серпня у приміщенні Сокирянського районного центру ранньої реабілітації дітей-інвалідів відкрили перший інклюзивно-ресурсний центр у Чернівецькій області. Для роботи з дітьми виділено 2 кімнати, де облаштовано робочі місця логопеда, дефектолога та психолога. Як ідеться у повідомленні Департаменту освіти і науки ОДА, ІРЦ буде обслуговувати 4971 дитину, а саме: учнів, які навчаються у 19 закладах загальної середньої освіти та виховуються у 6 закладах дошк...
Суспільство
19 серпня православні та греко-католики відзначатимуть Яблучний Спас. Цього дня віряни освячують садові плоди. Якими фруктами запасаються напередодні свята буковинці, з’ясовували журналісти Променя.
Суспільство
У Чернівецькій міській раді розглядають можливість скасування тролейбусного маршруту №8 та скорочення кількості транспорту на тролейбусному маршруті №6. Про це у коментарі кореспонденту molbuk.ua повідомив заступник міського голови Чернівців Володимир Середюк. Він назвав це питання "болісним", і заявив, що виступатиме проти скасування цих тролейбусів. Зокрема, за словами посадовця, необхідність скорочення і скасування цих маршрутів тролейбусів може виникну...
Суспільство
До Дня Незалежності України в обласному центрі служби крові відбудуться тематичні дні донора. Про це інформує прес-служба Чернівецької ОДА. Колектив Чернівецького обласного центру служби крові за сприяння Департаменту охорони здоров’я Чернівецької ОДА долучається до ініціативи Київського та Харківського центрів служби крові й підтримує проведення тематичних днів донора, приурочених до Дня Незалежності України та Дня Державного Прапора України. Особливістю...
Суспільство
16 серпня 2018 року, в рамках проведення Єдиного стрілецького дня, на загальновійськовому полігоні “Прибан” відбулися навчальні стрільби членів батальйонів територіальної оборони Сторожинецького та Глибоцького районів. Про це пише сайт storozhynets.info. Як розповів командир військової частини А7187 Олексій Павлюк, навчання проводилися зі автоматів та пістолетів. Резервісти військової частини, які проходять службу у резерві, показали середні показники в н...