Всесвітній день шоколаду відзначається щороку 11 липня.
Історія та святкування
Батьківщиною всесвітнього дня шоколаду вважається Франція. Саме французи в 1995 році започаткували це свято. Попри те, що досить молоде, воно швидко набуло популярності Франції за межами своєї країни. Його відзначають у Німеччині, Італії, Швейцарії та інших країнах Європейського союзу, і навіть за його межами.
В Україні День шоколаду найбільш яскраво святкують у Львові.
Поряд із Всесвітнім днем шоколаду існують й інші, менш глобальні, але не менш солодкі дати, присвячені цьому продукту. Так у Сполучених Штатах, крім всесвітнього дня шоколаду, щорічно відзначають ще два загальнонаціональні «шоколадні дні»: 7 липня і 28 жовтня.
Цікаві факти про шоколад
Існує як мінімум 4 Дні шоколаду – 11 липня, 9 червня, 2 і 13 вересня.
Першу шоколадну плитку в світі випустила англійська фабрика Cadbury у 1842 році. Шоколадка цієї ж фабрики вважається найціннішою у світі. Вона належала досліднику Роберту Скотту і була з ним під час його першої експедиції до Антарктики. У 2001 році її продали на аукціоні в Лондоні за 687 доларів.
Найбільше шоколаду їдять у Швейцарії. Кожен житель цієї країни з’їдає в середньому 11.8 кг шоколаду в рік.
А ось американці опинилися аж на 15 місці з 5,4 кг в рік на людину.
У цивілізації Майя какао-боби були основною торговою валютою. Наприклад, раба можна було купити за 100 бобів, а індичку – за 20.
Вживання шоколаду раніше засуджувалося католицькою церквою. У споживанні шоколаду вбачали чаклунство, а всіх, хто його вживав, називали єретиками і богохульниками.
Якщо ви хочете отримувати від шоколаду користь – краще вживати тільки темний, де в складі мінімум 70% какао. Доведено, що саме він покращує зір при погодних умовах, швидкість реакції, знижує ризик розвитку інфаркту у чоловіків на 17%, а також покращує роботу мозку. Крім того, у людей, які регулярно вживають шоколад, ризик хвороб серця скорочується на 37%.
Шоколад приємніший за поцілунки. Танення його в роті надає людині більш тривале відчуття ейфорії. Згідно з даними італійських дослідників, жінки, які регулярно вживають шоколад, мають більш якісне сексуальне життя, відчувають більше потягу і задоволеності.
Найбільшу плитку шоколаду виготовили у Великобританії на фабриці Thorntons. Її вага – 5,8 тонн.
Какао-боби – один з перших товарів, привезених до Іспанії Христофором Колумбом у 16 столітті.
У природі какао-боби мають 300 смаків і 400 ароматів.
Близько 20% всього арахісу і 40% всього мигдалю в світі поставляються для шоколадних виробів.
Дерева какао живуть близько 200 років, але плодоносять лише 25 років.
Читайте також: «Очевидно, в цьому році Каспрук не збирається ремонтувати дороги», – Володимир Бешлей про мера Чернівців