Щодо контролю за безпечністю харчових продуктів на агропродовольчому ринку КП МТК «Калинівський ринок», здійснено перевірку з дотримання протиепідемічних заходів, пише 0372.ua.
Вчора, 28.04.2021 року державними інспекторами Головного управління Держпродспоживслужби в Чернівецькій області під контролем начальника Головного управління Косован Анжели в присутності представників адміністрації ринку було здійснено чергову моніторингову перевірку КП МТК «Калинівський ринок» на предмет дотримання чинного харчового законодавства при реалізації готової продукції тваринного походження на території продовольчих секторів № 4 та 5.
При цьому було встановлено, що близько 60% реалізаторів готових харчових продуктів (м’ясо – ковбасні вироби, сир твердий, масло солодковершкове, сметана тощо) сектору № 4 відреагували на зауваження, які були виявлені в результаті минулого відвідування, але ще є реалізатори, які продовжують здійснювати реалізацію готових харчових продуктів (м’ясо – ковбасні вироби, сир твердий, масло солодковершкове, сметана, йогурти, сиркові маси тощо) без холодильних вітрин при температурі зовнішнього середовища +11ºС, без відповідних супровідних документів, без маркування або маркування іноземною мовою тощо.
Дана продукція вважається небезпечною і може бути джерелом виникнення гострих кишкових інфекцій.
Гірша ситуація щодо реалізації риби та рибної продукції на секторі № 5. Готова рибна продукція, що вже готова до споживання людиною ( рибні рулети, рибне філе слабосолене, салати з морською капустою в асортименті, риба в’ялена, риба копчена тощо) відкрита та знаходиться на рівні 0,5 м від землі, що може спричинити різні захворювання, в тому числі Covid.
Також проводиться реалізація риби мороженої без холодильних вітрин (під час реалізації відбувається розморожування даного продукту – що призводить до утворення хвороботворних бактерій що продукують токсини). Не дотримується принцип товарного сусідства рибної продукції (на прилавках захаращено рибою змороженою, оселедцем, копченою рибою крабовими паличками та продукцією птахівництва тощо). Відмічено також реалізацію консервації домашнього виготовлення ( м’ясні, рибні, грибні консерви).
Головне управління Держпродспоживслужби в Чернівецькій області області звертає увагу споживачів – що в наслідок вживання такої рибної продукції може виникнути хвороба ботулізм. Ботулізм – це харчове отруєння, зумовлене споживанням продуктів, в яких накопичилися ботулотоксини. Найчастіше причиною ботулізму стають в’ялені або копчені продукти домашнього приготування, проте реєструються і випадки хвороби після вживання продуктів вироблених у промислових умовах. Це трапляється у випадку не дотримання відповідних вимог під час заготівлі, переробки, зберігання та реалізації продукції.