Святий вечір (Святвечір, Багата кутя) — одне з найурочистіших християнських свят, яке відзначається ввечері напередодні Різдва Христового, пише 0372.ua.
Дата святкування різними церквами залежить від дати святкування Різдва. Зокрема, частина християн східного обряду відзначають свято після відправлення Великих (Царських) часів — 6 січня. Християни, які використовують Григоріанський чи Новоюліанський календар, відзначають свято 24 грудня.
Так званий Другий Святий вечір відзначають напередодні свята Богоявлення, 5 січня. У християн, які послуговуються юліанським календарем (або старим стилем) ця дата відповідає 18 січня.
Отримуйте головні новини дня - Telegram або Viber
Із Святвечором пов’язаний обряд приготування першої куті, її називали багатою, оскільки крім неї готували одинадцять пісних страв, серед яких обов’язково мали бути борщ, риба, гриби, вареники з квасолею та капустою, картопля, узвар. Страви мають бути пісними, тому що Святвечір припадає на останній день Пилипівського посту.
У західних регіонах України на Святвечір вареники роблять із багатьма начинками. Найчастіше — з тушкованою квашеною капустою, з капустою і грибами, з картоплею й грибами, з квасолею.
Кутю традиційно готували з пшеничних або ячмінних зерен (у деяких регіонах з рису). Перед тим їх вимочували у воді, товкли в ступі, сушили і знову товкли, щоб остаточно звільнити від луски.