Три найкращих рецепта пасок на Великдень

Ілюстративне фото з відкритих джерел

Великдень наближається, а отже пора згадувати рецепти пасок.

Журналісти 0372.ua зібрали для вас декілька найпопулярніших рецептів паски.

  • Борошно - 1 кг.
  • Яйця - 5 шт.
  • Молоко - 500 мл
  • Ізюм - 250 г.
  • Вершкове масло - 200 г.
  • Цукор - 300 г
  • Сухі дріжджі - 12 г.
  • Ванільний цукор - 1 ч. л.
  • Сіль - 0,25 ч. л.
Для глазурі потрібно:
  • Яєчний білок - 1 шт.
  • Лимонна кислота - 0,5 ч. л.
  • Цукрова пудра - 120 г.

Масло та яйця потрібно заздалегідь дістати з холодильника і остудити до кімнатної температури. Половину молока треба нагріти приблизно до 40 градусів. Далі змішати половину борошна з дріжджами, залити теплим молоком і залишити опару в теплому місці на 30 хвилин.

Яйця збити з цукром і ванільним цукром до пишної світлої маси. Вмішати збиті яйця в опару. Руками вмішати в тісто сіль і розм’якшене масло. Просіяти другу половину борошна і замісити однорідне тісто. Прибрати в тепле місце на годину. Тісто має збільшитися в розмірах вдвічі.

Ізюм залити гарячою водою на 15 хвилин, щоб він розбух. Висушити і обваляти родзинки в борошні. У тісто вмішати родзинки і залишити його ще на 10 хвилин. Форми для запікання змастити маслом і наповнити на третину. Випікати паски 1 годину при 180°.

Для глазурі потрібно збити всі інгредієнти міксером. Трохи остудити паски і відразу полити глазур’ю. Прикрасити можете також різними присипками, які знайдуться в будь-якому кондитерському магазині.

Слідкуйте за нашими оновленнями у Viber

Для приготування традиційної паски потрібно:
  • 1 кг борошна;
  • 400 г молока;
  • 10 жовтків;
  • 100 г мокрих дріжджів;
  • 200 г масла або маргарину;
  • 300 г цукру;
  • 100 г родзинок;
  • 1/2 ч. л. солі;
  • потерта цедра з 1 лимона.

Спочатку треба замісити опару. Дріжджі варто розводити у теплому молоці і додати 100 г цукру і 200 г борошна. Все добре перемішати і поставити у тепле місце, щоб опара збільшилась удвічі.

Після того, як суміш підросте – додайте решту цукру, жовтки, ізюм, цедру з лимона, сіль і борошно. Замісити тісто до однорідності і наприкінці додати розтоплений, але охолоджений жир. Місити приблизно 10-15 хв., поки тісто не почне відставати від рук!

Тісто поставити у тепле місце, щоб збільшилось удвічі. Тоді його опустити і зачекати, щоб знову підросло. Розкласти тісто на 1/3 частини посудини і дати знову піднятись удвічі. Духовку нагріти до температури 200 градусів.

Всадити паску і після 10 хв зменшити температуру до 170-160 градусів. Випікати ще 50 хв.

Важливо: борошна повинно бути рівно 1 кг, не більше (бо паска буде тугою) і не менше (бо паска опаде). І жир (масло) потрібно додавати обов’язково наприкінці!

З цієї порції виходить 3-4 середніх пасочки. Прикрасити такі паски можна фігурками з тіста (хрестом, колосками, листочками).

Усе цікаве та найважливіше читайте у нашому Telegram

Для приготування паски без дріжджів вам знадобиться:
  • Борошно - 350 г.
  • Кефір або кисле молоко - 300 мл.
  • Вершкове масло - 100 г.
  • Сода - 1 ч.л. (або 4 ложки розпушувача).
  • Ізюм - 100 г.
  • Цедра одного лимона.
Для глазурі:
  • Цукрова пудра - 100 г.
  • Вершкове масло - 2 ст. л.
  • Лимонний сік - 3 ст. л.

Ізюм промити, обсушити і присипати борошном. Просіяти борошно. Дрібно натерти цедру. З’єднати кефір із содою або розпушувачем. Масло розтопити, додати в нього цукор, цедру лимона і ванільний цукор за смаком. У масляну суміш влити кефір з содою, перемішати. Всипати борошно, додати родзинки і замісити тісто.

Формочки для випікання змастити маслом і наповнити на 2/3. Готові паски злегка остудити і дістати з форм. Для глазурі розтопити вершкове масло, додати цукрову пудру і лимонний сік. Помішувати ложкою, поки глазур не загусне, і відразу нанести на паски.

Головне, пекти паску з любов’ю, перед тим прочитавши молитву.

Читайте також: Як сповідатись перед Великоднем