Великдень наближається, а отже пора згадувати рецепти пасок.
Журналісти 0372.ua зібрали для вас декілька найпопулярніших рецептів паски.
- Борошно - 1 кг.
- Яйця - 5 шт.
- Молоко - 500 мл
- Ізюм - 250 г.
- Вершкове масло - 200 г.
- Цукор - 300 г
- Сухі дріжджі - 12 г.
- Ванільний цукор - 1 ч. л.
- Сіль - 0,25 ч. л.
- Яєчний білок - 1 шт.
- Лимонна кислота - 0,5 ч. л.
- Цукрова пудра - 120 г.
Масло та яйця потрібно заздалегідь дістати з холодильника і остудити до кімнатної температури. Половину молока треба нагріти приблизно до 40 градусів. Далі змішати половину борошна з дріжджами, залити теплим молоком і залишити опару в теплому місці на 30 хвилин.
Яйця збити з цукром і ванільним цукром до пишної світлої маси. Вмішати збиті яйця в опару. Руками вмішати в тісто сіль і розм’якшене масло. Просіяти другу половину борошна і замісити однорідне тісто. Прибрати в тепле місце на годину. Тісто має збільшитися в розмірах вдвічі.
Ізюм залити гарячою водою на 15 хвилин, щоб він розбух. Висушити і обваляти родзинки в борошні. У тісто вмішати родзинки і залишити його ще на 10 хвилин. Форми для запікання змастити маслом і наповнити на третину. Випікати паски 1 годину при 180°.
Для глазурі потрібно збити всі інгредієнти міксером. Трохи остудити паски і відразу полити глазур’ю. Прикрасити можете також різними присипками, які знайдуться в будь-якому кондитерському магазині.
Слідкуйте за нашими оновленнями у Viber
Для приготування традиційної паски потрібно:- 1 кг борошна;
- 400 г молока;
- 10 жовтків;
- 100 г мокрих дріжджів;
- 200 г масла або маргарину;
- 300 г цукру;
- 100 г родзинок;
- 1/2 ч. л. солі;
- потерта цедра з 1 лимона.
Спочатку треба замісити опару. Дріжджі варто розводити у теплому молоці і додати 100 г цукру і 200 г борошна. Все добре перемішати і поставити у тепле місце, щоб опара збільшилась удвічі.
Після того, як суміш підросте – додайте решту цукру, жовтки, ізюм, цедру з лимона, сіль і борошно. Замісити тісто до однорідності і наприкінці додати розтоплений, але охолоджений жир. Місити приблизно 10-15 хв., поки тісто не почне відставати від рук!
Тісто поставити у тепле місце, щоб збільшилось удвічі. Тоді його опустити і зачекати, щоб знову підросло. Розкласти тісто на 1/3 частини посудини і дати знову піднятись удвічі. Духовку нагріти до температури 200 градусів.
Всадити паску і після 10 хв зменшити температуру до 170-160 градусів. Випікати ще 50 хв.
Важливо: борошна повинно бути рівно 1 кг, не більше (бо паска буде тугою) і не менше (бо паска опаде). І жир (масло) потрібно додавати обов’язково наприкінці!
З цієї порції виходить 3-4 середніх пасочки. Прикрасити такі паски можна фігурками з тіста (хрестом, колосками, листочками).