Ведучий: Богдан Дубовий

Екологічність – це своєрідний спосіб винороба з повагою віддячити природі за її подарунки нам.

Дегустаційна карта:

Цеглину гармонічного співіснування людини разом з навколишнім світом їй було закладено самою природою.

Це без винятку стосується і сфери виноробства. До появи технологій перші винороби приймали дари з лози в її дикому прояві . З часом виноградну лозу “окультурили”, стали з’являтись методи культивації,  а також способи мінімізувати втрати урожаю через шкідників та хвороб. Інколи з “порятунком” перебільшують, відповідно за весь час простежувалось достатньо випадків зловживання природними цінностями заради вигоди, а в таких ситуаціях страждають майже всі. Ось чому останнім часом все більше критикується застосування у виноградарстві різних хімічних засобів, мінеральних добрив, дефоліантів та ін. Піднімається питання про створення “біологічного” вина, що не містить шкідливих для людини речовин.

 Хороше, здорове вино можна приготувати тільки з неушкодженого різними факторами винограду. Натуральне виноградне вино містить в собі всі гігієнічно цінні та біологічно-активні речовини, що переходять з винограду і з дріжджів при бродінні в напій, тому до всього процесу приготування слід відноситись досить серйозно.

Всі процеси починаючи від висадки лози, закінчуючи розливом вина в пляшки, у випадках органічного виробництва, здійснюються без застосування штучних і синтетичних речовин та технологій, які можуть нашкодити навколишньому середовищу. “Органічний” виноград вирощується в природніх умовах з природнім циклом дозрівання. Біологічний підхід обумовлює всі принципи натурального оздоблення ґрунту  (гній, морські водорості, зола).

Винороб, бажаючий виробляти таке вино, зобов'язаний звернутися із заявкою на сертифікацію в спеціальний міжнародний інститут. Устаткування для створення екологічно чистих вин виготовлено в основному з нержавіючої сталі, бочки - з екологічного дуба, дріжджі теж спеціальні. У процесі виніфікації додається мінімальна кількість сульфітів, не використовуються ароматизатори, барвники, консерванти та інші добавки.

Офіційно біологічні вина були визнані європейським законодавством у липні 1991 р., проте багато хто практикував такий підхід у виноробстві набагато раніше.

Незважаючи на збільшення популярності таких вин, термін “еко” не завжди відображається на етикетці пляшки, так як число виноробів з “органічним” поглядом на речі є велика кількість, які і без того вбачають натуральність, як основний “інгредієнт” якісного вина. І вдячністю за це  залишається лиш їхня репутація виробника, гармонічного з природою.