Ведучий: Богдан Дубовий

Вечір першокласних бурбонів від світового лідера Heaven Hill

Дегустаційна карта:

Дехто недооцінює бурбон, віддаючи йому одну із другорядних ролей у світі віскі, дехто, навпаки — надто ідеалізує, називаючи ледве не найкращим із усього, що створюють у США, та більшість із тих, хто «в темі» — далекі від категоричностей, вони просто люблять бурбон, не принижуючи, але і не перебільшуючи його значення. Одначе є серед бурбонів окрема імперія — імперія найбільш харизматичного американського віскі, на перетині легенд та історії, традицій і стилів — імперія «Heaven Hill».  І це той випадок, коли навіть опоненти бурбону «добрішають», що й казати про ідеалістів та прихильників. Їх напоями будемо насолоджуватись вже не вперше, от тільки цього разу, як бачите із дегустаційного переліку, додамо трішки духмяних осінніх мотивів, звісно ж — теж на основі бурбону!

Що ж стосується власне дистилярні, нагадаємо, історія «Heaven Hill» бере початок у 30-х роках ХХ століття в місті Бардстаун (штат Кентуккі). Сухий закон в США відмінили, попит на віскі був неабиякий, тож підприємливі брати Шапіра взялися на цій хвилі будувати свій бізнес. Компанію назвали іменем легендарного у іх краях військовослужбовця Вільяма Хевенхілла. Свій шлях дистилярня розпочала досить вдало. Брати вправно будували компанію мрії, проявляючи себе напрочуд успішними менеджерами; єдине, чого по-справжньому бракувало — досвіду і повноцінних знань щодо виробництва. Тож на якомусь етапі постало завдання — підшукати відповідного спеціаліста. І таку людину вони знайшли. Виробництво очолив Ерл Бім, родина якого у світі бурбонів, умовно кажучи — з королівським статусом. До слова, Біми і сьогодні відповідають за виробництво в «Heaven Hill»

Протягом 80 років роботи пережити довелось немало: формування індивідуальності, осмислення себе на ринку, адаптацію до мінливої ситуації в промисловості США, зміну поколінь і навіть масштабне перезавантаження після того, як у 1996 році внаслідок пожежі дистилярня була втрачена разом із значними резервами віскі (йдеться приблизно про 29 мільйонів літрів – 2% від усіх запасів віскі в США). На сьогодні компанія «Heaven Hill» — в числі найбільших виробників бурбону у світі, річний об’єм виробництва сягає близько 25 000 000 галонів віскі.  В асортименті дистилярні понад 200 найменувань, серед найвідоміших, приміром: «Elijah Craig», «Evan Williams», «Old Fitzgerald». Основний інгредієнт для майбутнього віскі, звісно — кукурудза, але використовують також ячмінь, жито та пшеницю.

Особлива гордість  «Heaven Hill» — попри наджорсткі реалії економіки США, компанія і до нині залишається сімейною, більше того — найбільшою сімейною компанією у своїй сфері в Сполучених Штатах. Змінюються покоління, але не змінюються цінності та філософія. Тут, як і раніше, не сумніваються в своїй креативності і не зупиняються, із дня в день завзято вирушаючи на зустріч новим горизонтам аромату, смаку і змісту своїх бурбонів. Немає меж для досконалості, але її невпинно хочеться шукати, адже це неймовірно надихає, — наголошують в «Heaven Hill».