Святкування Великодня асоціюється із святковим столом та різноманіттям харчових продуктів, в тому числі і тваринного походження, а саме: ковбаси, шинки та інших продуктів харчування, де основною сировиною є свинина.
В переддень великодніх свят, лвкарі Буковини просять бути обережними при покупці м'ясних продуктів. Як довели дослідження, при аналізі виникнення африканської чуми свиней в господарствах різних форм власності встановлено, що хвороба заноситься із продуктами харчування тваринного походження.
Тому, Головне управління Держпродспоживслужби в Чернівецькій області вкотре наголошує, що в умовах напруженої епізоотичної ситуації щодо африканської чуми свиней в Україні, здоров’я та благополуччя тварин повністю залежить від громадської свідомості та дій осіб, які утримують цих тварин.
У зв’язку з цим необхідно, безумовно, дотримуватись наступних правил:
– не годувати свиней харчовими відходами, що містять свинину чи продукти забою без термічної обробки;
– утримувати свиней виключно у закритих приміщеннях, не допускаючи їх вигулу та контакту з іншими тваринами;
– не купувати тварин у невстановлених для цього місцях та без супровідних ветеринарних документів;
– обслуговувати тварин лише у змінному спецодязі, використовуючи окремі засоби догляду та інвентар;
– не дозволяти відвідування господарства та тваринницьких приміщень стороннім особам; – забезпечувати закритий режим роботи господарства; – не забивати хворих свиней та не переробляти їх туші.