На замітку буковинцям: як уникнути гострого харчового отруєння

фото ілюстративне

Гостре харчове отруєння є поширеним явищем під час новорічних та різдвяних святкувань. Як уникнути цього та перебувати у гарному самопочутті радять дієтологи.

Як заявляють дієтологи, в розігрітій їжі немає нічого страшного, хоча традиція готувати їжу на кілька днів вперед існує не у всіх країнах. Важливо, як вважають експерти, правильно зберігати приготовану їжу, - інформує Укр.Медіа. Однак з цього правила є кілька винятків, про які піде мова нижче.

Так, небажано на другий день вживати в їжу овочевий салат. Вчені вважають, що нарізані й очищені овочі можна зберігати при температурі не вище 4°С і не більш 12 годин. В цьому випадку не врятує навіть холодильник. Єдиний вихід - готувати овочі саме на один прийом їжі, а якщо салат залишиться - заморожувати його.

Однак, як стверджують експерти, у всіх овочах містяться нітрати з ґрунту, в якому вони росли. А при довгому зберіганні в овочах утворюються нітрити, які, потрапляючи в організм, викликають кисневе голодування, провокують проблеми зі шлунково-кишковим трактом і підвищують ризик виникнення раку. Овочі після довгого зберігання швидко в'януть, втрачають привабливість і смак.

Завжди повинен бути свіжоприготованим і рис. За даними Агентства з харчових стандартів Великобританії в сирому продукті є величезна кількість спорів небезпечних бактерій. При варінні більшість гине, але не всі. Так, бактерії виду Bacillus cereus потрапляють в рис з ґрунту і в недоїденому рисі оживають і активно розвиваються.

Підсумком може стати харчове отруєння з блювотою, поносом, болем у животі. Це швидко відбувається при кімнатній температурі. Так що, радять фахівці, до рису потрібно застосовувати ті ж правила, що і для салатів.

Третє блюдо, що не терпить зберігання - салати з майонезом. Вчені кажуть, що їх не можна зберігати довше доби навіть при температурі від 2 до 4°С. тобто в холодильник їх ховати безглуздо. Тим більше, довго зберігати при кімнатній температурі.

Їжте відповідально та будьте здорові!

Читайте також: Ідеальний класичний омлет для буковинських господинь