Пілотний проєкт із такою назвою розробляють у Чернівецькій обласній державній адміністрації. Його мета – забезпечення навчальних закладів та дитячих дошкільних установ області якісним та безпечним молоком.
У рамках проєкту планують закупляти у господарствах області молоко коров’яче не нижче 1 ґатунку (згідно ДСТУ 3662:2018), повідомляє пресслужба Чернівецької ОДА.
Пастеризувати та пакувати (згідно ДСТУ 266 :2010. Молоко коров’яче питне) його будуть на молокопереробних підприємствах Буковини, а опісля реалізовувати у навчальних закладах.
Пакуватимуть молоко під регіональним брендом – із відповідним маркуванням та деталізацією якості продукції. Це зробить буковинське молоко упізнаваним та дозволить уникнути підробок. Якість та безпечність продукції контролюватиме ГУ Держпродспоживслужба Чернівецької області. Оскільки виробництво буде локальним, це дасть можливість оперативної та доступної перевірки.
За словами заступника голови Чернівецької обласної державної адміністрації Олексія Бойка, завдяки цьому проєкту діти зможуть споживати безпечні та якісні молочні продукти.
Крім того, закупівля молока безпосередньо у місцевих регіональних виробників дозволить здешевити цю якісну продукцію, прискорити терміни постачання молока в освітні заклади, покращити в загальному ситуацію в галузі тваринництва області. Системна робота у цьому напрямку допоможе збільшити поголів’я корів та обсяги виробництва молока вищого ґатунку, що сприятиме підвищенню закупівельних цін на молоко, створенню нових робочих місць, підтримати буковинських підприємців-суб’єктів господарювання, діяльність яких пов’язана з виробництвом та переробкою молока і молочних продуктів, та збільшити надходження до місцевих бюджетів.
Як розповіла радниця голови Чернівецької обласної державної адміністрації Наталія Райлян, вона разом із начальник Головного управління Держпродспоживслужби в Чернівецькій області Олександром Александрюком побувала на фермерських господарствах Буковини. Більшість із них реалізують свою продукцію до інших областей, що призводить до зменшення валових регіональних показників та сировинного ринку для молокопереробних підприємств, а в той час Буковинські переробні підприємства працюють на межі рентабельності, простоюючи через потребу якісної сировини.
Вона також розповіла, що вже організовано ряд зустрічей із виробниками молочних продуктів та постачальниками в навчальні заклади, котрі погодилися до співпраці та внесли свої пропозиції щодо якісного забезпечення продукції в регіоні.
Нагадаємо, раніше ми писали про запальне мистецтво коктейлю. Прочитати про це можна ТУТ.