Паска ‒ це ритуальний пасхальний хліб, який випікають напередодні Великодня, зазвичай у Чистий четвер, тобто, саме сьогодні. Для приготування цієї страви використовують найкраще борошно, домашнє масло та свіжі яйця. Проте, аби спекти справді смачну паску, замало користуватися рецептами, треба ще й дотримуватися традиції випікання цього особливого хліба, пише 0372.ua з посиланням на jisty.com.ua.
Звичайно, можна придбати паску у магазині, та старі люди назвали б таку господиню нікудишньою. Проте сучасне суспільство вже зовсім інше, тож немає нічого поганого в пасці, яку купили у магазині. Але ніщо насправді не дасть такого відчуття підготовки до великого свята, як спечена власноруч паска.
Отримуйте головні новини дня - Telegram абоViber.
Традиції приготування паски:
- Стаючи до випікання найважливішої великодньої страви, господиня мала одягнути чистий одяг та перед запаленою свічкою попросити у Бога допомоги у цій відповідальній справі.
- Протягом усього часу приготування паски (від підготовки опари й до вже готового хліба) господиня мусила бути у доброму гуморі. Тому домашні намагалися її не займати, а подекуди з нею цілий день навіть не розмовляли.
Процес готування паски займав колись цілу добу. Розпочинався він підготовкою опари у середу ввечері. Аби паска була жовтішою, жовтки, що використовуються для її приготування, залишали постояти на деякий час. У Чистий четвер вранці до опари додавали найкраще борошно й замішували тісто, яке згодом лишали підрости протягом кількох годин. Вже сформовані вироби мусили підійти ще й у формах. Цей процес займав, як правило, 2-3 години.