• Головна
  • Секрети, звичаї та традиції випікання пасок в Україні
Паски
15:06, 29 квітня 2021 р.
Надійне джерело

Секрети, звичаї та традиції випікання пасок в Україні

Паски
Секрети, звичаї та традиції випікання пасок в Україні

Паска ‒ це ритуальний пасхальний хліб, який випікають напередодні Великодня, зазвичай у Чистий четвер, тобто, саме сьогодні. Для приготування цієї страви використовують найкраще борошно, домашнє масло та свіжі яйця. Проте, аби спекти справді смачну паску, замало користуватися рецептами, треба ще й дотримуватися традиції випікання цього особливого хліба, пише 0372.ua з посиланням на jisty.com.ua.

Звичайно, можна придбати паску у магазині, та старі люди назвали б таку господиню нікудишньою. Проте сучасне суспільство вже зовсім інше, тож немає нічого поганого в пасці, яку купили у магазині. Але ніщо насправді не дасть такого відчуття підготовки до великого свята, як спечена власноруч паска. 

Отримуйте головні новини дня - Telegram абоViber.

Традиції приготування паски:

  • Стаючи до випікання найважливішої великодньої страви, господиня мала одягнути чистий одяг та перед запаленою свічкою попросити у Бога допомоги у цій відповідальній справі.
  • Протягом усього часу приготування паски (від підготовки опари й до вже готового хліба) господиня мусила бути у доброму гуморі. Тому домашні намагалися її не займати, а подекуди з нею цілий день навіть не розмовляли.

Процес готування паски займав колись цілу добу. Розпочинався він підготовкою опари у середу ввечері. Аби паска була жовтішою, жовтки, що використовуються для її приготування, залишали постояти на деякий час. У Чистий четвер вранці до опари додавали найкраще борошно й замішували тісто, яке згодом лишали підрости протягом кількох годин. Вже сформовані вироби мусили підійти ще й у формах. Цей процес займав, як правило, 2-3 години.

печемо паску

печемо паску

Пекти паску можна було лише у ідеально чистій кухні. Напередодні газдиня мусила перемити увесь посуд та вичистити піч.

Поганим знаком вважалося, якщо до хати зайде хтось чужий у той час коли господиня виймає з печі паску.

За звичаєм, господині не дозволялося сідати й відпочивати, поки печеться паска. Вважалося, що у такому випадку, тісто обов’язково «впаде» й паска не вдасться.

Нині ж кожна газдиня має власний перевірений рецепт великодньої паски. Хтось же просто йде до магазину й купує вже готову великодню здобу. Як би там не було, варто хоча б раз у житті спробувати спекти паску за давніми звичаями. Ану ж вдасться, ґаздиньки, ми у Вас віримо!

Читайте також: Степанов розповів, які заборони діятимуть під час богослужінь на Великдень

Великодній кошик: які продукти варто покласти буковинцям, а що залишити вдома

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
#паска #випікання пасок #Великдень
0,0
Оцініть першим
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Авторизуйтесь, щоб оцінити

Коментарі

Оголошення
live comments feed...