Для консервування на зиму підходять наступні гриби: білі, підосичники, підберезники, маслюки, моховики, опеньки, товстушки, лисички, рижики, сироїжки та навіть печериці. Tochka.net розповідає рецепти консервації найпопулярніших грибів серед українців: білих та печериць, передає 0372.ua.
Як замаринувати білі гриби:
Інгредієнти:
- Гриби білі (боровики) — 1 кг,
Для маринаду на 1 л відварених грибів:
- Вода — 1,2 л,
- Сіль не йодована — 1,5 ст. ложки,
- Лавровий лист — 2 шт.,
- Перець чорний горошком — 5−6 шт.,
- Гвоздика — 2 бутона,
- Перець запашний — за смаком,
- Оцет 9% — 60 мл.
Отримуйте головні новини дня - Telegram або Viber.
Як консервувати білі гриби: покроковий рецепт
Для маринування вибираємо білі гриби без червоточини, з капелюшком в діаметрі не більше 5−6 см. Гриби ретельно очищаємо від землі, потім протираємо вологою ганчіркою (так краще прибираються дрібні частинки, які могли прилипнути до грибів).
Відрізаємо ніжки грибів і нарізаємо їх шматочками, маленькі гриби залишаємо цілими, а решту ріжемо навпіл або на чотири частини. Заливаємо гриби холодною водою і ставимо варитися. Коли гриби закиплять, зменшуємо вогонь і додаємо в каструлю трохи лимонної кислоти (так гриби збережуть білий колір).
Знімаємо пінку, що утворилася. Варимо гриби хвилин 15−20 після закипання. Готові гриби повинні зменшитися під час варіння в 2−3 рази. Відварені гриби скидаємо на друшляк і обливаємо гарячою водою з чайника.
Готуємо маринад. На кожні 0,5 літра грибів беремо 0,6 літри води. Ставимо воду на вогонь. У киплячу воду додаємо спеції. Щоб спеції не опинилися всі в одній банці їх можна загорнути в марлю, а потім розділити по ємностям. Варимо без кришки на тихому вогні 30 хвилин. В кінці додаємо оцет і даємо закипіти.
Розкладаємо гриби в стерилізовані банки, заливаємо маринад, при бажанні рівномірно розкладаємо спеції у банки. Накриваємо банки кришками і стерилізуємо гриби 25 хвилин на водяній бані. Закриваємо банки, перевертаємо. Коли банки охолонуть відправляємо гриби в місце для зберігання.