Чому залізо є важливим для людського тіла та в яких продуктах харчування його найбільше.
Розповів Центр громадського здоров’я України.
Взагалі, залізо необхідне нам тому, що воно є складником гемоглобіну, який переносить кисень по всьому тілу. Цей хімічний елемент також сприяє фізичному росту, неврологічному розвитку, а також бере участь у функціонуванні клітин і синтезі деяких гормонів.
За нестачі заліза в організмі може виникнути залізодефіцитна анемія.
Її симптомами є:
- Втома і нестача енергії;
- Задишка та біль у грудях;
- Прискорене серцебиття;
- Слабкість;
- Ламкі нігті;
- Головний біль або запаморочення;
- Бліда шкіра.
Якщо у людини діагностували таку анемію, лікар може призначити вживання залізовмісних препаратів.
Ліки заліза не варто призначати самостійно, адже так залишається ризик нашкодити собі. Не забувайте, що лише медик може точно визначити, чи є у вас залізодефіцитна анемія чи ні.
Ще не підписані на наш Telegram канал? Зробіть це зараз!
Задля профілактики від цієї хвороби достатньо харчуватися здоровою їжею та включати у раціон їжу багату на залізо.
Джерелами цього мікроелемента є:
- Печінка;
- Червоне м’ясо (до прикладу, яловичина);
- Бобові: квасоля, сочевиця, нут, зелений горошок;
- Горіхи (зокрема фісташки);
- Суховрукти: курага, родзинки;
- Морепродукти;
- Свіжі овочі;
- Шпинат.
Слідкуйте за нашими оновленнями у Viber (новини Чернівців)