“Легендарний купаж - це дійсно шлях спроб і помилок, з якими доводиться йти майстрам до пори, поки не відчують, що поєднання в цілому, вийшло набагато краще кожного окремо взятого елемента.”
Ведучий: Олександр Оренчин
Дегустаційна карта:
- Simonnet-Febvre Cremant de Bourgogne Brut Cuvee S2008
- Maison Bouey Maison Blanche Blanc
- Maison Bouey Chateau du Monastere
- Domaine Le Colombier Vacqueyras Tradition Rouge 2013
- Maison Bouey Chateau La Riviere Sauternes 2012
Все у нашому світі потребує рівності, баланс присутній в природі, і кожна людина в своєму житті теж намагається його здобути. Спроба відшукати його є завжди: у мріях, діях, в результатах та прикладених зусиль до речей, створених власними руками. Часом, єдиного компонента не завжди достатньо, щоб отримати гармонію. Тому поєднання інших складових доповнює або відшліфовую результати нашої праці. У виноробстві - це простежується в купажуванні.
Сенс купажу цілком зрозумілий, а мета – доцільна, якщо результат виявляється кращий ніж кожний з компонентів окремо. На високий рівень в цьому мистецтві вийшли спеціалісти у Франції, де виноробне ремесло процвітало не одне сторіччя, а знання асамбляжу передавалось та удосконалювалось поколіннями.
Поєднання двох або трьох сортів в різних пропорціях може бути тим самим заключним акордом, який зробить вино воістину великим завдяки ідеального балансу всіх складових.
Ось деякі переваги, які дає купажування:
Корекція забарвлення: мета - отримати колір більш насиченим і яскравим, додати вину “живих” тонів. Частина таких “сортів-барвників” може бути досить невелика, але навіть мінімальна їх участь “освіжить” вино.
Наступна причина – це кислотність, можливість знизити її рівень більш нейтральним вином, або ж навпаки - збільшити її присутність завдяки вина з більшою кислотністю подібного сорту.
Інколи балансу потребують вина з недостатніми ароматичними характеристиками, або ж надмірними танінами, відповідно приймаються міри для поєднання вина з посилюючим ароматику сортом, у випадку з танінами – сортом, який його пом’якшить. Наприклад Bordeaux, зазвичай, купажують з додаванням Cabernet Sauvignon, Merlot, Cabernet Franc, або іноді - Petit Verdot. Де щільність Каберне Совіньона доповнюється ніжністю і вишуканістю Мерло, а для нанесення більш тонких штрихів у винній картині використовують два останніх. Від співвідношення цих виноградних сортів залежить загальний портрет вина. Максимально використовувати матеріал, яким обдарувала природа - “вищий пілотаж” будь-якого професіонала. Кожен купажист - в душі художник, який створює свій власний шедевр.
На практиці деякі винороби для купажування використовують і вина з білого сорту винограду для того щоб додати напою більшої елегантності.
Гордість кожної комуни - її виноробні господарства, замки або шато, в яких винороби роблять все можливе, щоб їх вина були гідні легендарної слави своєї землі.