Ягодами зараз ласуємо часто, а на руках все частіше залишаються сліди від поїдання чорниці чи шовковиці. Звісно, ягоди і фрукти не є ліками. Але якщо їх бракуватиме в раціоні, здоров’я буде дедалі псуватися. А недостатнє споживання фруктів та ягід нещодавно визнали однією з причин передчасної смертності.
"Як виявилося, полуниці, ожина та малина — це не ягоди. В полуниці тип плоду сунична, а в ожини, малини, шовковиці — багатокістянка", - пише Уляна Супрун на своїй сторінці в соцмережі.
Ягоди — це не просто їжа, а функціональна їжа, тобто така, що допомагає знизити ризики чи полегшити перебіг якихось захворювань. Зокрема, завдяки антоціанам та вітамінам ягоди мають антиоксидантні, протимікробні, протизапальні і нейро- та кардіопротекторні властивості. А недостатнє споживання фруктів та ягід нещодавно визнали однією з причин передчасної смертності.
Чому їсти ягоди корисно: правда
- Чорна смородина містить ті самі речовини, що й деякі ліки від депресії. Це — інгібітори моноамінооксидази. Цей фермент руйнує нейромедіатори серотонін, дофамін, норадреналін, а якщо його пригальмувати, то нейромедіатори діють довше, і ви почуваєтеся радісніше.
- Малина на 15% зменшує ризик серцево-судинних хвороб. Але для цього слід їсти принаймні 200 грамів ягід щодня.
- В 100 грамах полуниці стільки ж вітаміну С, як цілому лимоні. А в чорній смородині — вдвічі більше. Міф про лимони як джерело вітаміну С походить з тих часів, коли лимони почали брати на кораблі для запобігання цинги.
- Чорниця корисна людям з діабетом другого типу. Вона підвищує чутливість тканин до інсуліну в людей з ожирінням, свідчать дослідження.
Міфи про користь ягід
- Міф №1. Чорниця не покращує зір і травлення. Справді, в чорниці високий вміст антоціанів — фіолетових сполук, що мають антиоксидантну і протизапальну дію. А танніни мають протимікробні властивості. Однак, наразі немає доказів, отриманих в ретельно спланованих експериментах і на людях, що чорниця може покращити зір, хоча певні свідчення є.
- Міф №2. Малина не збиває температуру. Дійсно, в малині є ацетилсаліцилова кислота, і вона блокує роботу ферменту циклооксигенази. Нема роботи ферменту — немає і про-запальних сполук простагландинів, а отже запалення, набряку і болю. Але в 100 грамах малини лише 1 міліграм ацетилсаліцилової кислоти, в той час як в таблетці понад 300.
Як їсти ягоди та фрукти з максимальною користю для здоров’я?
!Їжте ягоди щоденно!
Доросла людина має з’їдати 300-400 грамів ягід щодня. Вони дуже насичені нутрієнтами, тож цієї кількості достатньо. Вітамін С, що міститься в ягодах — водорозчинний, тому коли його концентрація в крові сягає порогового значення, нирки починають його виводити. Решта біологічно активних сполук також виводиться нирками і не накопичується.
!Полощіть рот водою після споживання ягід чи фруктів!
Вони кислі, а це може нашкодити емалі зубів. Ягоди мають меншу кислотність, і не так агресивно псують емаль, як це роблять кислі екзотичні ананас чи манго. Але все одно з допомогою полоскання можна зменшити шкоду для зубів.
!Купуйте та збирайте ягоди вранці та тримайте в холодильнику!
Низькі температури перешкоджають псуванню ягід та руйнації біологічно активних сполук. Якщо ягоди знебарвилися, вони втратили користь.
!Їжте разом з насінням та шкірками!
У шкірках багато антоціанів, м’якоть насіння багата на клітковину, а насіння запобігає закрепам.
Читайте також:у квартирі в Чернівцях мати знайшла тіло вбитого сина