У старовину меню пісного столу було відомим заздалегідь: пісні вінегрети, вареники, борщі, каші без масла, в окремі дні риба, горох і редька.
Зараз репертуар продуктів в магазинах настільки великий, що можна, нітрохи не відступаючи від суворих правил, урізноманітнити свій стіл оригінальними і ненудними стравами, пише ТСН.
Салат з волоськими горіхами
Інгредієнти:
1 качан пекінської капусти
½ качана червонокачанної капусти
1/3 скл. волоських горіхів
6 ст. л. оливкової олії
¼ стручка подрібненого свіжого чилі
2 ст. л. винного або яблучного оцту
2 ст. л. діжонської гірчиці
невелика червона цибулина
Червонокачанну капусту тонко нашаткувати і присолити, листя пекінської нарізати квадратиками, цибулю – тонкими півкільцями. Протягом хвилини обсмажувати на сковороді з олією чилі, зняти сковороду з вогню, чилі видалити, а у олію додати діжонську гірчицю і оцет. Перемішати і остудити. На сухій сковороді протягом хвилини обсмажувати порубані горіхи. Безпосередньо перед подаванням на стіл з'єднати в салатниці обидва види капусти, цибулю, горіхи і залити гострою заправкою. Обережно перемішати.
Салат "Півнячий дзьоб"
Інгредієнти:
2 апельсини
2 кислих яблука
¼ свіжого чилі
сік ½ лимона
2-3 ст. л. апельсинового соку
сіль
1-2 ст. л. оливкової олії
Очистити апельсини, видалити кісточки, м'якоть порізати кубиками. Очистити і нарізати дрібними кубиками яблука, збризнути їх лимонним соком. Дуже дрібно нарізати очищений від насіння шматочок чилі. Все змішати, додати, решту соку лимону, апельсиновий сік, посолити і заправити оливковою олією. Подавати салат охолодженим.
Часниково-рисовий суп
Інгредієнти:
2 головки очищеного і порубаного часнику
1 нарізана кубиками цибулина
2 нарізаних помідори (можна заморожених) або 1 склянку кетчупу
1 ч. л. насіння коріандру
½ скл. круглого рису
¼ скл. соусу ткемалі
по 1/8 ч. л. чорного меленого перцю і кориці, кілька бутонів гвоздики
4-5 ст. л. рослинної олії
У товстостінній каструлі розігріти олію і обсмажити на ній часник і цибулю до світло-золотавого кольору. Всипати насіння коріандру і смажити ще 1 хвилину. Додати помідори або кетчуп і потушкувати овочеву суміш 5 хвилин. Всипати в каструлю промитий рис і додати 7 склянок окропу. Перемішати, довести до кипіння, зменшити вогонь до мінімуму і варити 15 хвилин. Додати прянощі, соус ткемалі, сіль за смаком і дати "попрацювати" ще кілька хвилин на мінімальному вогні.