
15:13, 26 грудня 2019 р.
Нетрадиційні рецепти пісних страв для чернівчан

У старовину меню пісного столу було відомим заздалегідь: пісні вінегрети, вареники, борщі, каші без масла, в окремі дні риба, горох і редька.
Зараз репертуар продуктів в магазинах настільки великий, що можна, нітрохи не відступаючи від суворих правил, урізноманітнити свій стіл оригінальними і ненудними стравами, пише ТСН.
Салат з волоськими горіхами
Інгредієнти:
1 качан пекінської капусти
½ качана червонокачанної капусти
1/3 скл. волоських горіхів
6 ст. л. оливкової олії
¼ стручка подрібненого свіжого чилі
2 ст. л. винного або яблучного оцту
2 ст. л. діжонської гірчиці
невелика червона цибулина
Червонокачанну капусту тонко нашаткувати і присолити, листя пекінської нарізати квадратиками, цибулю – тонкими півкільцями. Протягом хвилини обсмажувати на сковороді з олією чилі, зняти сковороду з вогню, чилі видалити, а у олію додати діжонську гірчицю і оцет. Перемішати і остудити. На сухій сковороді протягом хвилини обсмажувати порубані горіхи. Безпосередньо перед подаванням на стіл з'єднати в салатниці обидва види капусти, цибулю, горіхи і залити гострою заправкою. Обережно перемішати.
Салат "Півнячий дзьоб"
Інгредієнти:
2 апельсини
2 кислих яблука
¼ свіжого чилі
сік ½ лимона
2-3 ст. л. апельсинового соку
сіль
1-2 ст. л. оливкової олії
Очистити апельсини, видалити кісточки, м'якоть порізати кубиками. Очистити і нарізати дрібними кубиками яблука, збризнути їх лимонним соком. Дуже дрібно нарізати очищений від насіння шматочок чилі. Все змішати, додати, решту соку лимону, апельсиновий сік, посолити і заправити оливковою олією. Подавати салат охолодженим.
Часниково-рисовий суп
Інгредієнти:
2 головки очищеного і порубаного часнику
1 нарізана кубиками цибулина
2 нарізаних помідори (можна заморожених) або 1 склянку кетчупу
1 ч. л. насіння коріандру
½ скл. круглого рису
¼ скл. соусу ткемалі
по 1/8 ч. л. чорного меленого перцю і кориці, кілька бутонів гвоздики
4-5 ст. л. рослинної олії
У товстостінній каструлі розігріти олію і обсмажити на ній часник і цибулю до світло-золотавого кольору. Всипати насіння коріандру і смажити ще 1 хвилину. Додати помідори або кетчуп і потушкувати овочеву суміш 5 хвилин. Всипати в каструлю промитий рис і додати 7 склянок окропу. Перемішати, довести до кипіння, зменшити вогонь до мінімуму і варити 15 хвилин. Додати прянощі, соус ткемалі, сіль за смаком і дати "попрацювати" ще кілька хвилин на мінімальному вогні.

Лобіо з гранатом
Інгредієнти:
500 г квасолі
100 г ріпчастої цибулі
1 ст. волоських горіхів
кілька гілочок кінзи
2 зубчики часнику
½ склянки гранатового соку
зерна граната з ½ плода
сіль, кориця, шафран, гвоздика за смаком
Квасолю замочити на кілька годин, промити і зварити. 1/3 вареної квасолі стовкти з невеликою кількістю відвару і з'єднати з рештою квасолі. Волоські горіхи подрібнити, додати до них нашатковану цибулю, стовчений часник, нарізану зелень кінзи, шафран, корицю, гвоздику, сіль і розвести гранатовим соком. Поєднати все це з вареною квасолею, перемішати і прогріти на повільному вогні кілька хвилин. Готове лобіо викласти на тарілки і прикрасити зернами граната.
Коржі Доса
Інгредієнти:
4 картоплини
2 дрібно нарізаних цибулини
½ дрібно нарізаного свіжого чилі
1 см дрібно нарізаного свіжого імбиру
1 ½ ч. л. насіння гірчиці
1 ч. л. куркуми
сік ½ лимона
дрібно нарізана зелень селери
дрібно нарізана зелена цибуля
сіль, чорний перець
рослинна олія
Для тіста:
2 ст. борошна
приблизно 400 мл води
½ ч. л. соди
2 ½ ч. л. насіння гірчиці
рослинна олія
Просіяти борошно в миску, додати соду, насіння гірчиці, сіль. Поступово додаючи воду, вимісити тісто до консистенції рідкої сметани. Відставити на 1 годину.
Із звареної картоплі приготувати пюре. Нагріти олію на сковороді і обсмажити на ньому цибулю, додати чилі, імбир, насіння гірчиці, куркуму, дрібку солі і перцю і смажити, постійно помішуючи, 2-3 хвилини. Вилити пряну суміш в картоплю і перемішати. Після того як пюре охолоне, додати лимонний сік, зелену цибулю і зелень селери, змішати і відставити вбік.
Змастити чавунну сковороду олією і смажити тонкі млинці. Тільки-но буде готовий один бік млинця, перевернути його, і поки смажиться інший, розподілити на поверхні кілька чайних ложок картопляного пряного пюре. Швидко скласти млинець навпіл, трохи приплюснути і підсмажити до хрусткого стану з обох боків.
Читайте також: безкоштовні курси цифрової грамотності зможуть проходити буковинці.
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
Останні новини
15:11
Вчора
13:59
Вчора
10:26
Вчора
09:04
Вчора
20:06
27 червня
18:42
27 червня
17:34
27 червня
Спецтема
Оголошення
13:36, 24 червня
13:42, 19 червня
09:02, 29 липня 2024 р.
live comments feed...
Коментарі