Після щедрих дощів на території Буковини активно розпочався грибний сезон. Грибники області та міста вирушають на пошуки смачних дарунків лісу, але водночас вони є небезпечним продуктом харчування, який може призвести до отруєння, а іноді й смерті.
Тож, рятувальники міста Чернівці нагадують основні правила, яких необхідно дотримуватись під час збору грибів:
●Не кладіть у кошик грибів, яких Ви не знаєте, збирайте лише добре відомі Вам гриби;
●Остерігайтеся пластинчатих грибів;
●Не збирайте старих перезрілих або дуже молодих грибів, у яких нечітко виражені морфологічні ознаки;
●Остерігайтесь грибів, що ростуть поблизу швидкісних трас чи на забруднених територіях;
●Не залучайте до збору грибів дітей;
●Зібрані їстівні гриби потрібно відразу переробляти, зберігати гриби необробленими можна не більше 2-3 годин в холодильнику або погребі;
●Не вживайте сирих грибів.
●Відібрані гриби спочатку промийте та відваріть декілька разів у підсоленій воді (не менше 3-х) протягом 30 хвилин.
●Ніколи не застосовуйте «домашніх» методів визначення отруйності грибів. Якщо після споживання грибів ви відчуваєте симптоми отруєння, такі як: нудота, блювання, різкий біль в животі, діарея, запаморочення, підвищення температури тіла, зниження пульсу, задуха, судоми, відтік крові від кінцівок (холодні руки та ноги), поява галюцинацій та марення - негайно викликайте лікаря! До приїду невідкладної медичної допомоги:
●Дотримуйтесь постільного режиму і пийте багато рідини - підсоленої води або прохолодного чаю;
●Якщо є можливість, промийте шлунок простою водою чи прийміть сорбенти (найменша ефективна доза активованого вугілля - 0,5 г/кг маси тіла);
●Категорично заборонено вживати алкоголь, будь-яку їжу чи молочні та кисломолочні продукти – це може прискорити всмоктування токсинів;
●В жодному разі не займайтеся самолікуванням і не намагайтеся "перечекати" - це може бути смертельно небезпечно;
●Залишки грибів або грибних страв треба обов’язково зберегти, тому що лабораторне їх дослідження допоможе встановити причину отруєння та призначити правильне лікування.