• Головна
  • Грибний сезон на Буковині - про які правила варто пам'ятати
21:35, 10 червня 2020 р.

Грибний сезон на Буковині - про які правила варто пам'ятати

Грибний сезон на Буковині - про які правила варто пам'ятати

Після щедрих дощів на території Буковини активно розпочався грибний сезон. Грибники області та міста вирушають на пошуки смачних дарунків лісу, але водночас вони є небезпечним продуктом харчування, який може призвести до отруєння, а іноді й смерті.

Тож, рятувальники міста Чернівці нагадують основні правила, яких необхідно дотримуватись під час збору грибів:

●Не кладіть у кошик грибів, яких Ви не знаєте, збирайте лише добре відомі Вам гриби;

●Остерігайтеся пластинчатих грибів;

●Не збирайте старих перезрілих або дуже молодих грибів, у яких нечітко виражені морфологічні ознаки;

●Остерігайтесь грибів, що ростуть поблизу швидкісних трас чи на забруднених територіях;

●Не залучайте до збору грибів дітей;

●Зібрані їстівні гриби потрібно відразу переробляти, зберігати гриби необробленими можна не більше 2-3 годин в холодильнику або погребі;

●Не вживайте сирих грибів.

●Відібрані гриби спочатку промийте та відваріть декілька разів у підсоленій воді (не менше 3-х) протягом 30 хвилин.

●Ніколи не застосовуйте «домашніх» методів визначення отруйності грибів. Якщо після споживання грибів ви відчуваєте симптоми отруєння, такі як: нудота, блювання, різкий біль в животі, діарея, запаморочення, підвищення температури тіла, зниження пульсу, задуха, судоми, відтік крові від кінцівок (холодні руки та ноги), поява галюцинацій та марення - негайно викликайте лікаря! До приїду невідкладної медичної допомоги:

●Дотримуйтесь постільного режиму і пийте багато рідини - підсоленої води або прохолодного чаю;

●Якщо є можливість, промийте шлунок простою водою чи прийміть сорбенти (найменша ефективна доза активованого вугілля - 0,5 г/кг маси тіла);

●Категорично заборонено вживати алкоголь, будь-яку їжу чи молочні та кисломолочні продукти – це може прискорити всмоктування токсинів;

●В жодному разі не займайтеся самолікуванням і не намагайтеся "перечекати" - це може бути смертельно небезпечно;

●Залишки грибів або грибних страв треба обов’язково зберегти, тому що лабораторне їх дослідження допоможе встановити причину отруєння та призначити правильне лікування.

Нагадаємо, раніше ми писали про те, що Чернівецька область отримала матеріали для проведення пробного ЗНО. Прочитати про це можна ТУТ.
Стали свідком надзвичайної події? - пишіть її нам!
Завантажуйте наш мобільний додаток для App Store або Google Play, а також слідкуйте за життям міста у соціальних мережах - FacebookInstagram та Telegram.
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
#гриби #правила
0,0
Оцініть першим
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Авторизуйтесь, щоб оцінити

Коментарі

Оголошення
live comments feed...