Готуємо смачний вишневий десерт - рецепт буковинським господиням

фото з сайту Є. Клопотенко

Клафуті з вишнею можна віднести до категорії рецептів «коли гості на порозі». Також через свою простоту цей рецепт підійде для початківців у приготуванні випічки. Він абсолютно не складний, втім виглядає дуже яскраво на святковому столі.

Завдяки рідкому тісту пиріг виходить дуже ніжним, а поєднання вишні та цедри лимону робить його насправді чарівним. Крім того, інгредієнти для такого клафуті наявні практично на кожній кухні, так що починайте готувати прямо зараз - переконаний відомий український шеф-кухар Євген Клопотенко.

Клафуті з вишнею: покроковий рецепт

Cкладові:
- борошно - 200г (і додатково для посипання форми)
- яйце - 4 шт.
- цукор - 200г
- молоко - 400мл
- вишня - 500-600г (свіжа або заморожена)
- лимон - 1ст. л. (цедра)
- бадьян - 1шт.
- вершкове масло - 20г для змащування форми)
- цукор ванільний - 10г (або ваніль в стручку)
Спосіб приготування:
1. Вишні помийте, видаліть кісточки і складіть в окрему миску. Можна просто видавлювати кісточки руками, а можна скористатися спеціальним інструментом для їх видалення. У сезон використовуйте свіжу вишню - вона більш соковита і ароматна. Але з мороженою вишнею теж виходить чудово, так що можете готувати такий клафуті круглий рік.
2. Розігрійте духовку в стандартному режимі (без конвекції) до температури 180 градусів. У мисці змішайте яйця і цукор.
3. Добре перемішайте яйця і цукор за допомогою вінчика, але не збивайте суміш в дуже пишну піну.
4. Додайте ванільний цукор. Якщо у вас є натуральний стручок ванілі, використовуйте його насіння - буде ще смачніше.
5. Тепер додайте попередньо просіяне борошно. Я завжди рекомендую просівати борошно при приготуванні випічки -к вона виходить більш ніжною.
6. Збийте суміш вінчиком до отримання однорідної консистенції. Отримана суміш повинна нагадувати густу сметану.
7. Невеликою цівкою додайте в суміш молоко, продовжуючи постійно її перемішувати. Тепер вона повинна нагадувати вам дуже рідку сметану.
8. Натріть лимонну цедру на дрібній тертці в миску з вишнями. Вишня і цедра - відмінне смакове поєднання, яке надасть вашій випічці неповторного смаку.
9. Форму для випічки змастіть вершковим маслом. Найкраще для клафуті підходить форма для приготування тарту. Я взяв форму діаметром 27 см.
10. У змащену форму додайте столову ложку борошна і зробіть так звану «французьку сорочку». Для цього рівномірно розподіліть борошно у формі, перевертаючи її в різні боки. На масло повинен налипнути тонкий шар борошна. Борошно, що залишилося висипте з форми. Такий прийом не дасть вашій випічці пристати до форми і ви зможете нарізати клафуті на красиві шматочки.
11. Злийте зайвий сік з ємності з вишнею. Насипте у форму суміш з вишні та лимонної цедри і рівномірно розподіліть її по всьому діаметру форми.
12. Залийте вишню тістом, так щоб воно рівномірно розподілилося формою.
13. У середину пирога додайте зірочку бадьяна. Він подарує вашому клафуті приємну анісову нотку. Загалом це не обов'язково, але я дуже рекомендую.
14. Поставте пиріг в розігріту духовку на 40-50 хвилин.
15. Щоб перевірити готовність пирога, прошрикніть його дерев'яною зубочисткою. Якщо тісто готове, воно не повинно до неї приставати. Готовий клафуті остудіть за кімнатної температури, посипте цукровою пудрою і подавайте. Пиріг можна зберігати в холодильнику, закривши його харчовою плівкою, протягом двох днів.
Смачного!
Нагадаємо, раніше ми публікували ТОП-3 рецепти десертів з полуницею. Прочитати про це можна ТУТ.
Стали свідком надзвичайної події? -пишіть її нам!
Завантажуйте наш мобільний додаток для App Store або Google Play, а також слідкуйте за життям міста у соціальних мережах - FacebookInstagram та Telegram.