Чернівецькі рятувальники закликають містян бути уважними під час збирання та споживання грибів, пише 0372.ua.
Гриби – це дарунок лісу, але водночас вони є небезпечним харчовим продуктом, який може призвести до отруєння, а іноді й смерті. Повідомляється, що щороку під час грибного сезону на території Чернівецької області трапляються випадки отруєння грибами.
Основними причини отруєнь є: вживання отруйних грибів, неправильне приготування умовно їстівних грибів, вживання старих або зіпсованих їстівних грибів. Про це повідомляють фахівці Чернівецького міського відділу УДСНСУ у Чернівецькій області.
Нагадуємо, що На Буковині горів сухостій: винуватців пожеж не встановлено
Тому, рятувальники міста Чернівці, закликають краян дотримуватись під час «тихогополювання» наступних правил:
- Купуйте гриби тільки у відведених для їх продажу місцях (магазинах, теплицях, спеціалізованих кіосках), уникайте стихійних ринків.
- Збирайте і купуйте тільки гриби, про які вам достеменно відомо, що вони їстівні.
- Не збирайте гриби, якщо вони з ушкодженою ніжкою, старі, в'ялі, червиві або ослизлі;
- Не куштуйте сирі гриби на смак.
- Готуйте гриби в день збору, інакше в них утворюється отрута.
- При обробці кип'ятіть гриби 7-10 хвилин у воді, після чого відвар злийте. Лише тоді гриби можна варити або смажити.
- Обов'язково вимочіть або відваріть умовно їстівні гриби, які використовують для соління.
- В жодному разі не пригощайте грибами дітей, літніх людей та вагітних жінок.
- Не вживайте гриби разом з алкоголем.
Рятувальники також нагадують, що при появі перших ознаки отруєння (нудота, блювота, біль у животі, пронос) потрібно негайно звертатися до лікаря!
Читайте також:На Буковині поліцейські провели "відкриті" уроки для школярів
У Чернівецькій області порушників кордону фіксуватимуть камери