З натуральних кавових зерен виходить якісний напій. Знаючи про те, що кавова гуща як добриво використовується досвідченими садівниками для підживлення кущів і розсади можна утилізувати осад після кави на користь, інформує 0372.ua
Нагадуємо: Що потрібно їсти восени щоб не захворіти
Отримуйте головні новини дня - Telegram або Viber.
Кавові зерна насичені корисними речовинами: калій, рослинні білки, магній, в меншій кількості містяться кальцій, фосфор, залізо. Після варіння в гущу переходить велика частина цих мікроелементів. Властивості, завдяки яким використання кавового осаду приносить ефект в різних областях, наступні:
- зміна структури грунту в кращу сторону;
- насичення рослин потрібними для розвитку елементами;
- специфічний запах, який використовується при боротьбі з деякими шкідниками;
- стимуляція росту молодих рослин.
Слід розуміти, що гуща не має миттєву дію, яка властива хімічним удобренням. Після внесення кавових залишків буде спостерігатися повільне поліпшення самих рослин і грунту. Якщо кавова гуща як добриво використовується постійно, то потреба в хімічних засобах пропаде. Не рекомендується застосовувати каву, яку нещодавно перемололи і не зварили. Такий порошок серйозно ушкоджує коріння рослин за рахунок високої концентрації азоту.
Користь кавових відходів у квітниках подвійна: поліпшення складу грунту і боротьба з шкідниками. У першому випадку залишки перемішують з піском. У другому суху гущу вкопують у грунт, а самі рослини обробляють сумішшю з води і кавових залишків.
Читайте також: Чим корисна яєчна шкаралупа для вашого здоров'я та господарства?