• Головна
  • У Чернівцях на круглому столі обговорили покращення менеджменту туристичного бізнесу в Чернівецькій області
13:40, 8 червня 2016 р.

У Чернівцях на круглому столі обговорили покращення менеджменту туристичного бізнесу в Чернівецькій області

26 травня 2016 р. на базі розважально-туристичного комплексу «Nikol» в рамках святкування 50-річчя ЧТЕІ КНТЕУ відбувся круглий стіл «Вклад ЧТЕІ КНТЕУ у покращення менеджменту туристичного бізнесу в Чернівецькій області», присвячений проблематиці менеджменту туристичного бізнесу Чернівецької області.

Про це повідомили в ЧТЕІ КНТЕУ.

Метою заходу було обговорення проблем і перспектив розвитку менеджменту туристичного бізнесу у Чернівецькій області та внесок ЧТЕІ КНТЕУ у підготовку фахівців даної сфери.

На засіданні круглого столу були присутні Кифяк Василь Федорович – доктор економічних наук, професор, заступник директора з наукової, науково-методичної роботи та міжнародних зв’язків ЧТЕІ КНТЕУ, Скрипник Віктор Володимирович - голова асоціації працівників туристичної сфери Чернівецької області «Туристична Буковина», 
Фурдига Володимир Михайлович - начальник відділу туризму Чернівецької обласної державної адміністрації, Полянко Валентина Василівна – кандидат економічних наук, доцент, декан факультету менеджменту, туризму та ресторанного господарства, та викладачі кафедри менеджменту і туризму ЧТЕІ КНТЕУ.

Усі присутні активно долучилися до обговорення представлених питань:

-​ Туристична сфера Буковини потребує фахівців Європейського рівня підготовки;

-​ Практичні аспекти управління туристичною сферою;

-​ Сучасні інформаційні технології в туризмі;

-​ Історико-культурні пам’ятки Чернівецької області, як чинник розвитку екскурсійної діяльності;

-​ Вплив кадрового потенціалу на якість туристичних послуг.

Як відзначив Василь Федорович Кифяк, наразі фахівців для галузі туризму на теренах Чернівецької області готують декілька навчальних закладів – Чернівецький національний університет ім. Ю.Федьковича, Чернівецький торговельно-економічний інститут КНТЕУ, а також Чернівецький індустріальний коледж, Чернівецький кооперативний економіко-правовий коледж, а також агентів з організації туризму готує ПТУ № 8 та Чернівецьке Вище комерційне училище КНТЕУ.

У Чернівцях на круглому столі обговорили покращення менеджменту туристичного бізнесу в Чернівецькій області, фото-3

Останнє проведене нами опитування директорів та генеральних менеджерів провідних туристичних підприємств, що було здійснене на Міжнародному туристичному ярмарку в м. Київ, показало, що теоретична складова підготовки наших студентів прекрасна, але їм бракує практичних навичок. Це має спонукати нас до більш активного залучення фахівців-практиків у навчальний процес.

Зв'язок з фахівцями-практиками дасть нам можливість відповісти на питання «Чого хоче турист?», «Як покращити рівень обслуговування на підприємствах туристичної галузі?», що, в свою чергу, забезпечить високу конкурентоспроможність наших випускників серед інших фахівців у даній галузі.

За даними Всесвітньої Туристичної Організації Україна до 2025 року може увійти в 20-ку найбільш відвідуваних країн світу. Саме тому ми маємо привести галузеві стандарти у відповідність до галузевих вимог. І саме на цих оновлених стандартах базувати подальшу підготовку фахівців у цій галузі.

Ми повинні розуміти, що для того, щоб в Україні був туристичний бум, були туристи, нам треба багато вчитись, проводити круглі столи, обговорювати усі нагальні питання та спільно працювати над розвитком туристичної галузі. У Чернівецькій області ми маємо використовувати наш прикордонний ресурс та міжнародні зв’язки.

Також нам треба використовувати іноземний досвід у підготовці фахівців для туризму.

Багато навчальних закладів в Україні, які проводять підготовку за даним напрямком, а саме спортивні, географічні навчальні заклади та заклади освіти в галузі культури не сприймають туризм як бізнес. Але насамперед ми маємо розуміти, що туризм – це вид економічної діяльності.

Також на базі інституту діє віртуальне туристичне підприємство – ЧТЕІ-ТУР, що дає можливість студентам під час навчального тренінгу створювати саме туристичне підприємство, досліджувати людські потоки, можливі варіанти спеціалізації туристичних підприємств та спробувати змоделювати діяльність туристичного підприємства в певних напрямках роботи.

Приємно також відзначити, що наші студенти активно приймають участь у різноманітних наукових конкурсах та олімпіадах в галузі туризму, де посідають призові місця. Також дуже приємно бачити, що серед керівників та менеджерів провідних туристичних підприємств краю значна кількість наших випускників.

Саме тому надалі наша робота має бути спрямована на підготовку достойного фахівця своєї справи!

Голова Асоціації працівників туристичної сфери Чернівецької області «Туристична Буковина» Віктор Володимирович Скрипник також звернув увагу присутніх на той факт, що для розвитку галузі дуже важлива спільна робота практиків і науковців. Крім того, подібні заходи варто проводити, активно долучаючи до них студентів.

Адже сьогодні якісно, економічно обгрунотваного туристичного продукту не так вже й багато на ринку. Тому прошу викладачів звернути на це увагу та спрямовувати в цьому напрямку студентські наукові дослідження.

В Чернівецькій області наразі є багато пілотних проектів у галузі туризму – зокрема розпочато роботу у напрямку розвитку туризму на лісових угіддях на базі Берегометського лісомисливського комбінату, де реорганізовано будиночки лісників у рекреаційні площадки, де зараз проходять реабілітацію учасники АТО.

Також, Віктор Володимирович зауважив, що станом на сьогодні немає діючої на державному рівні Стратегії розвитку туризму. Проте наша область і місто розробили відповідні програми розвитку, що надає нам певних переваг.

Попри це маємо певне розуміння даної проблеми на державному рівні в плані управління усіма процесами в галузі. Зокрема із радника міністра маємо наразі виокремлений Департамент туризму із повноцінним апаратом, що дає нам можливість більш оперативно впливати на певні процеси в туристичній галузі та вирішувати нагальні питання напряму із профільним відділом, який розуміє питання по суті та зацікавлений у найбільш ефективній роботі усіх учасників процесу діяльності туристичної галузі.

Важливе місце також займає на сьогодні звітність туристичних підприємств, яка забезпечує нас статистичними даними, згідно яких можна розробляти певні подальші кроки в напрямку розвитку галузі. 1-Тур не дає нам повної картини в цьому розумінні.

Також Віктором Володимировичем була висловлена пропозиція про обстеження підприємств туристичної галузі нашого краю, на які направляються на практику студенти з метою максимізувати можливості отримання нашими студентами практичного досвіду.

Якщо ж говорити про проблеми в галузі сьогодні – то маємо питання щодо зайнятості туриста. Це повертає нас до питання про якість турпродукту в цілому. Буковина багата на природні ресурси, маємо і гори, і річки. Маємо це все використовувати. Розвивати у нас як пізнавальний, так і екстремальний туризм. Тому в процесі підготовки фахівців для галузі маємо це враховувати. Поєднувати теорію і практику в навчальному процесі та залучати креативних студентів до розробки турпродукту по нашій області.

Наразі є достатньо напрямків у Чернівцях, які можна ровивати з туристичної точки зору. Це і Чернівці архітектурні, і Чернівці літературні, і Чернівці підземні… Існує пілотний проект авіаекскурсій та проведення Фестивалю малої авіації, хоча є певний супротив цим проектам, але сподіваємося, що ми і це зреалізуємо.

Також зараз доцільно було б спільно перейти до промоцій нашого туристичного ресурсу, оскільки роботи в цьому напрямку сьогодні проводяться дуже погано.

В свою чергу, декан факультету менеджменту, туризму та ресторанного господарства Валентина Василівна Полянко відзначила, що співпраця з підприємствами є дуже важливим аспектом, оскільки це наша спільна задача – підготовка кваліфікованого фахівця в галузі туризму. Тому необхідне сприяння студентам на практиці в міру їх доступу до інформації про діяльність підприємства, створення можливості для студентів ознайомитись із поточною звітністю, що дасть більш повне уявлення про діяльність туристичних підприємств. На що Віктор Володимирович Скрипник відповів, що якби такі круглі столи відбувалися частіше, то це б дало нам змогу домовитися про форми співпраці та вирішило б питання щодо надання звітності та інформації про діяльність підприємств самими підприємствами. Адже у співпраці науковців та практиків ми зможемо вирішити ці питання.

Також, Віктор Володимирович наголосив на тому, що в процесі розвитку туристичної галузі в Чернівецькій області варто використовувати транскордонну складову. В цьому напрямку велася робота, навіть було впроваджено декілька проектів, але ми не використовуємо усі можливості, яких є досить багато, причому і з точки зору фінансових ресурсів. Це дасть змогу розвинути наші депресивні регіони, що мають достатньо хороший рекреаційний потенціал. Адже наразі туризм - дуже перспективна галузь, яка при правильному залученні інвестицій сприятиме надходженню в область великих коштів.

В цьому ракурсі також вніс свої пропозиції начальник новоствореного відділу туризму Чернівецької обласної державної адміністрації Володимир Михайлович Фурдига щодо важливості проведення подібних круглих столів з актуальних питань розвитку туристичної галузі на Буковині безпосередньо на туристичних об’єктах, адже саме такі заходи, спільні для науковців та практиків дадуть змогу розробити дієві програми розвитку галузі на теренах нашої області.

У Чернівцях на круглому столі обговорили покращення менеджменту туристичного бізнесу в Чернівецькій області, фото-6

З доповідями також виступили викладачі кафедри менеджменту. Зокрема Дмитро Борисович Кучер звернув увагу присутніх на те, що наразі є першочергова необхідність створення потужного туристичного інформаційного порталу м. Чернівці або західної України. Така необхідність зумовлена відсутністю доступної інформаційної бази для туристів стосовно міста Чернівці, зокрема стосовно туристичних об'єктів, дестинацій, місць розміщення, харчування, транспортних комунікацій та ін. Особливо гостро постає проблема пошуку інформації закордонними туристами, практично відсутні сайти, які могли б забезпечити таку потребу. Створення потужного туристичного порталу міста забезпечить розповсюдження інформації та популяризацію міста в Україні та закордоном, сприятиме зростанню туристичних потоків до Чернівців та Чернівецької області. Туристичний портал стане основою для проведення інформаційних та рекламних компаній в Україні та закордоном, підвищить рівень знань та культурний рівень населення міста, що в перспективі забезпечить розповсюдження інформації про Чернівці як туристичну дестинацію. Крім того, з допомогою порталу можливе забезпечення реалізації ряду додаткових функцій, зокрема формування бази креативних ідей щодо розвитку міста з подальшою їх реалізацією. 

У Чернівцях на круглому столі обговорили покращення менеджменту туристичного бізнесу в Чернівецькій області, фото-7

Анна Михайлівна Розман в своїй доповіді зазначила, що в Україні історико-культурні об’єкти, як рекреаційні ресурси, практично не оцінені. Зокрема, більшість визначних історико-культурних пам’яток не включені до туристичних маршрутів, що призводить до їхнього обмеженого використання. Все це відчутно впливає на вітчизняний туристичний бізнес, який за прикладом зарубіжних країн, за належної реклами, міг би давати значний економічний і соціальний ефект. Чернівецька область – унікальний край, в якому поєднані історична доля Північної Буковини та частина Бессарабії. Тривалий час Буковина перебувала в складі різних держав (Молдавського князівства, Австро-Угорщини, Російської імперії, Румунії). Багата історія краю знайшла своє відображення в численних пам’ятках історії та архітектури, релігійних спорудах, пам’ятках культури та мистецтва, народних промислах та ремеслах.

В свою чергу Валерія Олександрівна Пенюк звернула увагу на актуальність проблематики розвитку кадрового потенціалу в туристичній галузі. Адже в сучасних умо​вах ведення бізнесу людина перетворилася з одно​го із факторів виробничого процесу на найголовні​ший стратегічний ресурс. І формуванням нових видів туризму, відкриття нових туристичних напрямків ефективність господарської діяльності туристичних підприємств, досягнення ним конкурентних переваг на ринку залежать від якості та кількості послуг, тобто від рівня розвитку його кадрового потенціалу. Визнання кадрового потенціалу є одним із ключових елементів ефективної діяльності туристичного підприємства та дає змогу використовувати вміння персоналу, застосовувати нові знання та технології, реагувати та приймати організаційні рішення, які направленні на покращення якості послуг, задовольняти потреби подорожуючих, а також створювати позитивний імідж туристичного підприємства.

Підсумовуючи усе вищесказане, можемо відзначити, що круглий стіл пройшов плідно, усі учасники залишилися задоволеними його результатами. Були прийняті рішення щодо подальшої співпраці в напрямку спільної розробки пропозицій для покращення законодавчої бази в галузі туризму, проходження практики студентами на провідних підприємствах галузі в регіоні та співпраці з відділом туризму Чернівецької обласної державної адміністрації. Обговорене питання залучення студентів до інформаційної підтримки та проведення промоцій нашого міста має на меті розробку подальшого плану дій в цьому напрямку. Хоча і було відзначено, що наші випускники мають досить якісну теоретичну підготовку та високо ціняться працедавцями, все-таки керівники туристичних підприємств хотіли б бачити більше практичних навичок у студентів. Тому виникло питання щодо залучення практиків у навчальний процес та в процесі обговорення було прийнято рішення максимально можливо, виходячи із стандартів вищої освіти та затверджених навчальних планів, залучати фахівців практиків у навчальний процес для забезпечення високої якості майбутніх кадрів для туристичних підприємств. Також усі учасники круглого столу зазначили, що такі заходи повинні відбуватися частіше для більш плідної та ефективної співпраці. Отож, можемо сказати, що круглий стіл вирішив питання, які ставилися на початку та заклав підвалини для нових проектів та починань в розвитку туристичної галузі на Буковині.

У Чернівцях на круглому столі обговорили покращення менеджменту туристичного бізнесу в Чернівецькій області, фото-10
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
#ЧТЕІ КНТЕУ #круглий стіл
0,0
Оцініть першим
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Оголошення
live comments feed...