Як буковинці відзначають Святий Вечір

Головним ритуалом Різдвяних свят в українців вважається  колективна родинна вечеря на різдвяний Святвечір.

Вона присвячується душам померлих родичів і предків, що, за народними віруваннями, приходять на цю "тайну вечеру".

В гуцулів перед початком трапези на Святий Вечір глава родини, ґазда, брав зі столу миску з усіма святвечірніми стравами й, передаючи її кому-небудь із домашніх, тут же, за столом, запрошує на вечерю "божих і грішних душ", з тим щоби "вони на тім світі так вечерили, йик ми тут". 

Різдвяне меню на Буковині та в східних районах області зазвичай складається з 12 страв. Обов'язково готують кутю, яка називається  пшеничкою; її підсолоджують медом і додають горіхи та перетертий мак.

У наддністрянських селах Сокирянщини до різдвяного столу також подають голубці з кукурудзяними крупами та вареники з різноманітною начинкою: чи з вишнями, чи з черешнями, чи зі сливками, чи з картоплею, чи з капустою.

На сусідній Кельменеччині меню теж багате: пиріжки з картоплею, знову ж вареники з капустою або картоплею, пампушки, з часником, гриби, риба, рибна юшка, бурячок, бобові (боби, горох або квасоля), узвар тощо.

У народному календарі Буковини, складеному і виданому ще у ХІХ ст. етнографом Григорієм Купчанком, перераховано страви, які готували до святкової вечері місцеві господині: пшеница, тобто кутя, галушки, боби, пироги, квасоля, печериці, сливи (чорнослив), риба, сушені овочі. Також буковинки пекли пироги, книші з маком, із капустом, із горохом та ін.

Страви накладють  на застелений скатертиною стіл, під яку попередньо вистеляли сіно.

Коли сходить перша зірка на небі, тоді уся родина сідає за стіл вечеряти.

Зі Святим Вечором, велика буковинська родино! 

СВЯТИЙВЕЧІР РІЗДВО
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
Оцініть першим
(0 оцінок)
Поки ще ніхто не оцінював
Ніхто ще не рекомендував
Авторизуйтесь ,
щоб оцінити і порекомендувати

Коментарі