Що приготувати на великодній стіл? Рецепти від буковинських господинь

Великдень — велике християнське свято, що збирає під церковні куполи у спільній молитві парафіян, а за великодній стіл — сім'ю, друзів, сусідів.

До цього дня кожна буковинська господиня намагається приготувати багато смачних страв. Кореспондент 0372.ua з'ясував, що найчастіше кладуть на стіл в цей день буковинці.

Отже, з традиційних страв: холодець, голубці, запечене м'ясо птиці, буженина і ковбаси, овочеві салати, соління, рідше гуцульський бануш та книші з бринзою.

Та головною на великодньому столі залишається паска. Буковинці, готують її за декількома рецептами, пропонуємо до вашої уваги, найпопулярніші. 

ПАСКА НА ОПАРІ

Вам знадобиться: Борошно — 1 кг, молоко — 500 г, дріжджі — 50 г, масло або маргарин — 300 г, цукор — 400 г, сіль — 5 г, ізюм — 150 г, горіхи або мигдаль — 50 г, цукати — 50 г, ваніль — за смаком, яйця — 6 шт.

300 г борошна заварити гарячим молоком і добре розтерти, щоб не було грудочок. Масу остудити, влити розведені теплим кип’яченим молоком дріжджі, добре вимішати й поставити в тепле місце, накривши полотниною. Після того, як тісто підійде, додати розтерті з цукром і ваніллю жовтки, сіль, решту борошна і добре вимішати. Потім покласти збиті до густої піни білки і продовжувати місити, поки тісто не почне вільно відставати від стінок і дна посуду. Поставити у тепле місце, щоб підійшло. Коли тісто знову збільшиться в об’ємі вдвоє, додати промитий ізюм, подрібнений мигдаль або горіхи, влити тепле, але не гаряче масло і вимішати. Не чекаючи поки тісто підійде, викласти у форми так, щоб воно займало не більше половини висоти, а коли тісто підніметься і заповнить 3/4 форми, поставити в не дуже гарячу духовку на 1 год.

Вийнявши з духовки, посипають цукровою пудрою. Паску можна прикрасити цукатами, ягодами з варення, тертим шоколадом тощо.

ПАСКА ЗВИЧАЙНА

Вам знадобиться: Борошно — 950 г, молоко — 500 г, масло — 120 г, цукор — 200 г, яйця — б шт., ваніль, шафран .

Просіяти борошно. 300 г борошна заварити гарячим молоком, ретельно розмішати, щоб не було грудочок, і поставити у тепле місце, щоб підійшло. Після того, як тісто добре підійде, додати розтерті яйця, решту борошна і продовжувати місити тісто. Під кінець додати розтоплене масло, цукор, ваніль, шафран.

Підготувати форми, змастивши стінки маслом і притрусивши меленими сухарями. Викласти тісто у форми на половину їх висоти. Форми поставити у тепле місце і, як тільки тісто підійде, обережно поставити у гарячу духовку на 1,5 год.

СИРНА ПАСКА

Вам знадобиться: 1 кг сиру, 5 яєць, 200 г масла, 400 г сметани, 300 г цукру, 200 г родзинок, ванiль.

Сир перетерти крiзь сито або змолоти на м’ясорубцi. Яйця розтерти з цукром i ванiллю, додати до сиру. Усе вимiшати на пухку масу, додати масло, сметану. Ще раз вимiшати на однорiдну масу. Поставити на вогонь i пiдiгрiвати. Якщо з’явиться хоч одна бульбашка, зняти з вогню i поставити посуд з сирною масою у холодну воду, увесь час помiшуючи, доки не охолоне. Додати помитi й висушенi родзинки. Добре вимiшати. Сирну масу викласти на полотняну серветку i покласти пiд прес, доки не витече вся сироватка. Готову масу викласти у форму, а потiм обережно викласти на скляну тарiлку.

ПАСКА “ВЕЛИКОДНЯ”

Вам знадобиться: 1 кг борошна, 0,5 л кип’яченого молока, 4 — 5 жовткiв, 50 г дрiждiв, 100 г масла, 100 цукру, дрiбка солi, цедра лимона.

Дрiжджi розвести у теплому молоцi з дрiбкою цукру. Коли почнуть бродити, влити у посудину з пересiяним борошном, додати розтертi з цукром i цедрою жовтки, сiль i замiсити пухке тiсто. Потiм влити розтоплене масло.Мiсити, доки тiсто вiдставатиме вiд рук. Накрити рушничком i поставити у тепле мiсце.Коли тiсто пiдiйде, ще раз його перемiсити. Подiлити на двi частини. З однiєї видiлити 1/3 частину — на приготування прикрас.Тiсто викласти у круглу форму i поставити у тепле мiсце. До тiста, яке залишили для прикрас, додати борошна, щоб воно стало крутiше. Те саме — з другою частиною тiста. Два валочки тiста викласти посерединi паски навхрест iз закрученими кiнцями. Довгий валочок, надрiзаний з одного боку, закрутити у рулетик i поставити у промiжках. Покласти у промiжках “каченят” — шматочки тiста з вилiпленими голiвками i дзьобиком. Довгий валочок рiвномiрно натискувати долонею, щоб утворилися заглибини, i викласти ним край паски. Коли тiсто пiдiйде, змастити його яйцем за п’ять хвилин до випiкання, потiм змастити ще раз. Випiкати у духовцi, нагрiтiй до 220 градусiв, 45 хвилин. Готову паску вийняти з духовки, накрити рушником, щоб вона охолола не занадто швидко. 

ПАСКА НА ЖОВТКАХ

Вам знадобиться: 1 склянка молока, 200 грамів дріжджів, 16 жовтків, 8 склянок борошна, 2 склянки цукру, чайну ложку солі, 12 столових ложок олії або розтопленого вершкового масла, склянка родзинок і дрібно нарізаної кураги, трішки апельсинових цукатів, ванілін.

До молока додати 2 столові ложки цукру і розчинити дріжджі. Поставити у тепле місце до утворення опари. Яєчні жовтки розтерти з цукром, сіллю і ваніліном до білого кольору, вмішати масло. До цієї суміші влити дріжджі, вимішати, всипати борошно і замісити м’яке тісто. Поставити у тепле місце, щоб підійшло удвічі. До нього додати родзинки і цукати. Вимішати і викласти у форму, заповнивши її наполовину. Коли тісто підніметься до країв форми, поставити у розігріту до 180 градусів духовку. Випікати до готовності, після цього прикрасити. 

Смачного!

пасха їжа рецепти буковинці
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
Поки ще ніхто не оцінював
Автор
(0 оцінок)
Викладення
(0 оцінок)
Актуальність
(0 оцінок)
Я рекомендую
Ніхто ще не рекомендував

Коментарі

Коментарі призначені для обговорення, вияснення цікавих питань. Адміністрація сайту попереджає, що коментарі з використанням ненормативної лексики, пропагандою насилля та образою честі та гідності будуть видалятися.

Суспільство
Лікарі часто навмисно стимулюють пологи, щоб діти не народжувались у вихідні дні, розповів міністр Кабінету міністрів України Дмитро Дубілет. Згідно з даними про народжуваність в Україні, нині відсоток народжуваності у вихідні дні різко скоротився. Про це на своїй сторінці у Facebook заявив міністр Кабінету міністрів України Дмитро Дубілет. Досліджуючи дані про народжуваність в Україні, Державна служба статистики виявила, що діти народжуються значно часті...
Здоров'я
Для дітей зима і сніг - це багато приємних емоцій. А для батьків це може означати додаткові клопоти, адже потрібно подбати про захист та безпеку дітей у складніших умовах. Уляна Супрун дала поради, як гуляти з маленькими дітьми у зимовий час. Як написала колишня в. о міністра охорони здоров'я на своїй сторінці у Facebook, дитині необхідний додатковий шар одягу. Супрун радить одягати дитину тепло і комфортно, а під час прогулянки перевіряти, чи не намок од...
фото
18 грудня відбудеться 35-та сесія Чернівецької обласної ради, на якій, зокрема, розглянуть зміни до обласного бюджету 2019 р. та обговорять бюджет області на наступний рік. Згідно з розпорядженням голови Чернівецької обласної ради № 455 від 13 грудня 2019 року на підставі статті 46-ї та частини 6 і 7 статті 55-ї Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні», статті 14 розділу II Регламенту обласної ради VII скликання 18 грудня 2019 року об 11-00 в...
фото
Сьогодні, 14 грудня, синоптики прогнозують на Буковині туман та ожеледицю. Як інформує Чернівецький центр з гідрометеорології, 14 грудня по Чернівецькій області буде хмарно з проясненнями, без істотних опадів. Очікується туман. На дорогах місцями ожеледиця. Вiтер південно-східний, 7-12 м/с. Температура повітря вночі від 1° морозу до 4° тепла, в горах 0-5° морозу. Вдень 3-8° тепла.В Чернівцях у цей день теж буде хмарно з проясненнями, без істотних опадів. В...
фото
МакДональдз в Україні в партнерстві з онлайн-платформою OLX Робота провели спільне дослідження, у якому запитали українців про їхній перший досвід роботи. Більше 60 % опитаних влаштовуються на роботу досить рано, ще у студентському віці. Дослідження проводилося за певними параметрами: як обирають роботу шукачі, що їх мотивує у роботі, на який рівень оплати погоджуються, який графік буде бажаним тощо. 65% українців починають працювати в студентському віці....
фото
За результатами всеукраїнського дослідження, яке провели ГО “Vision Zero” та Центр демократії та верховенства права в рамках Кампанії “За безпечні дороги”, Чернівці ввійшли до п'ятірки лідерів серед міст, де водії пристібають паски безпеки. Чернівці посіли четверте місце у рейтингу українських обласних центрів за кількістю водіїв, що пристібаються пасками безпеки. 34,2% пристебнутих водіїв у Чернівцях – такі результати всеукраїнського дослідження, проведен...
фото
Сьогодні, 13 грудня, Координаційна рада благодійних організацій при виконавчому комітеті Чернівецької міської ради провела чергове засідання, на якому підвела підсумки діяльності у поточному році та затвердила план роботи на 2020 рік.  Чергове засідання Координаційної ради громадських благодійних організацій при виконкомі Чернівецької міської ради відбулося у ратуші. Як інформує пресслужба Чернівецької міської ради, керівники громадських благодійних органі...
фото
Цінова ситуація на споживчому ринку Чернівецької області у листопаді 2019 року. Ціни на споживчому ринку у Чернівецькій області, як і у цілому по Україні, у листопаді п.р. порівняно з попереднім місяцем зросли на 0,1%.  Натомість ціни на продукти харчування у порівнянні з жовтнем п.р. знизилися на 0,1%. Найбільше подешевшали цукор (на 3,8%) та яйця (на 3,7%). Також спостерігалось зниження цін на олію соняшникову (на 2,6%), фрукти (на 2,1%), макаронні вироб...
фото
Особу водія, що врізався у бетонну електроопору на вул. Кармелюка, встановили правоохоронці. За повідомленням пресслужби патрульної поліції Чернівецької області, правоохоронці встановили особу водія, котрий врізався у бетонну електроопору на вул. Кармелюка. Поліцейські склали всі відповідні адміністративні матеріали. Авто евакуювали на арештмайданчик. Читайте також: Водій в'їхав в бетонну електроопору в Чернівцях і втік