• Головна
  • Ціни на м’ясо у Чернівцях та області наблизилися до київських
10:02, 27 листопада 2017 р.

Ціни на м’ясо у Чернівцях та області наблизилися до київських

Ціни на м’ясо у Чернівцях та області наблизилися до київських

Буковина – край, де варто жити. Аби зробити фразу з цієї пісні наближеною до нинішніх умов життя, її варто трішки доповнити.

Наприклад, «варто жити, якщо маєш власний бізнес, щоб жити». Або «варто жити, якщо придбав автівку не на литовських номерах», адже в умовах перманентних проблем з громадським транспортом дістатися з точки «А» а точку «Б» можна лише власним авто. Словом, це край, де варто жити, якщо мати як мінімум середній дохід, а ще краще, високий. Оскільки ціни в області суттєво обганяють зарплати.

Звісно, розвиток повинен відбуватися в європейському напрямку з його цінностями та пріоритетами. Однак в Україні чомусь все зводиться до зрівняння цін з європейськими, мовляв, у Європі ж це норма. А ось про рівень заробітних плат, чи, банальне і таке болюче, - стан доріг ніхто й не обмовиться. Важко уявити європейця, який заробляє 180 євро (на руки отримуючи 150), з яких в тиждень 50 євро витрачає лише на продукти. Напевно, почувши таке, будь-який європеєць покрутив би пальцем біля скроні.

Власне, цінами на продукти українців нині важко здивувати. Хоча інколи і це вдається.

Індекс м’ясного кошика зріс на 34%

З початку нового року подорожчали більше 90% соціальних продуктів. При цьому всі види м’яса стали дорожчими більш, ніж на 30%.

Директор Української асоціації постачальників торговельних мережОлексій Дорошенко зазначає, що сало зросло у ціні на 67%, свинина – на 37%, яловичина і курятина – на 27%.

- У середньому по Україні за десять місяців поточного року свинина й сало додали в ціні по 27 гривень за кілограм, яловичина – 24гривні, ковбаса варена – 14гривень, а тушка куряча – 11гривень, - каже О. Дорошенко. – Якщо в цілому оцінити вартість м’ясного кошика, то станом на 10 листопада він складав 409 гривень за кілограм, тоді як на початок року його вартість була 306 гривень. Тобто індекс м’ясного кошика з початку року збільшився на 34%, тоді як заробітна плата за офіційними джерелами з січня по вересень 2017 року зросла на 22%.

Найдорожча свинина і найдешевша ковбаса

Якщо ж розглядати ціни у розрізі областей, ситуація буде дещо іншою. І не на користь буковинців.

Наприклад, за даними О. Дорошенка, найдешевша яловичина продається на Донеччині – 95,2 гривень, а найдорожча на Київщині – 127,5 гривень за кілограм. Однак Буковина далеко не втекла – за кілограм яловичини на ринках просять як мінімум 120 гривень.

Щодо ціни на свинину, на Буковині вона найвища – 112,5 гривень за кілограм. А ось найнижча – на Волині – лише 91,3 гривні.

Найбільш доступна курка на Запоріжжі – 52,3 гривні, а Сумщина має найвищу ціну – 57,3 гривень. На Буковині куряча тушка обійдеться приблизно в 55 гривень. Тобто ми посіли середину.

Уже традиційно найкраща ціна на сало на Тернопільщині – 43,6 гривень, а «кусається» вона в Києві – в середньому по 117,4 гривень за кілограм. У Чернівцях та області – близько 70 гривень.

Найдемократичніша ціна на варену ковбасу на Буковині – за найдешевшу просять лише 63,8 гривень, в той час як у Києві – 87,6 гривень.

Дорого не лише в столиці

Якщо в цілому оцінити вартість м’ясного кошику, то найбільш дорогим він є в столиці нашої країни. Однак це не дивно, адже середня заробітна плата в Києві майже в 2 рази вища за інші регіони. Проте другою областю у рейтингу здорожчання м’яса можна вважати Чернівецьку. І це попри те, що середня зарплата тут, якщо вірити даним Держстату, станом на вересень складає 5731 гривні (порівняно з 11423 гривнями у Києві). І така ситуація неабияк обурює буковинців. Дехто перейшов з більш дорогого «червоного» м’яса, тобто свинини чи яловичини, на більш дешеве біле, тобто курятину. Хоча і куряче філе у магазинах міста коштує недешево – від 60 гривень і вище.

- Курятину можу дозволити собі купувати, а ось свинину чи, тим паче, яловичину – рідше, - зазначає чернівчанка Ірина Костинюк. – Раніше ціни на ринку були суттєво нижчі, за ціни у супермаркетах. Але зараз вони практично рівні – однаково високі.

А ось буковинка Марія Довгань каже, що відчула подорожчання, однак від цього менше м’яса купувати не стала, пише Погляд

-Звісно я, як і решта людей, відчула підвищення ціни на м’ясо – у порівнянні з минулим роком вона суттєво зросла. Але не можу сказати, що від цього я його купую менше. Адже лише кашею, картоплею чи квасолею сім’я з чотирьох людей харчуватися не буде. Важко було спочатку психологічно сприймати, що доведеться віддати за кілограм не 80-90 гривень, а 100, чи 120. Однак з часом цей процес «адаптації» пройшов. І зараз витратити на ринку чи в магазині 500 гривень лише на продукти радше норма, аніж виняток. Хоча для значної частки людей м’ясо стало дійсно делікатесом, - каже жінка.

Наразі вартість продуктів харчування в Україні зрівнялася з ціною аналогічного набору продуктів в Угорщині, Польщі, Литві та країнах Східної Європи. І будь-які благі наміри чиновників, такі як зростання міні малки (інколи лише на папері) чи «осучаснення» пенсій просто з’їдає системне зростання цін. Адже вони впритул наблизилися, а на деякі категорії товарі і перегнали, європейські. В той же час, як прожитковий рівень з 2014 року і нині тупцює на місці.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
#Чернівці #м`ясо #ціна
0,0
Оцініть першим
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Авторизуйтесь, щоб оцінити

Коментарі

Останні новини
Оголошення