11:29, 18 травня 2018 р.
Назвали рекордсменів серед чернівецьких ринків щодо заборони нітратних продуктів
Рекордсменами щодо заборони нітратних продуктів є «Центральний», «Калинівський» та «Верхній» («Зелений») ринки
На чернівецьких ринках з’явилися перші весняні овочі, ягоди, фрукти. Однак не поспішайте купувати смачні і корисні на вигляд плоди, адже вони можуть містити досить велику кількість нітратів.
– Найпершу сезонну городину, до прикладу, молоду капусту, редьку, буряк, обробляють найчастіше. Нітратними є овочі та фрукти, які вирощені у теплицях, а не у відкритому ґрунті, – розповідає «Погляду» начальник управління безпечності харчових продуктів та ветеринарної медицини у Чернівецькій області Любов Штефуряк.
За її словами, рекордсменами серед чернівецьких ринків щодо заборони нітратних продуктів є «Центральний», «Калинівський» та «Верхній» («Зелений»).
– Нітратами «грішать» огірки, редиска та капуста. Тиждень тому перевіряли полуницю – показники перевищено в 3 рази, - повідомила завідувачка лабораторії ветеринарно-санітарної експертизи ринку «Верхній» Альона Головата. - Але звідки привозять ту городину, я не знаю, бо всі овочі та фрукти закуповують на стихійному ринку, а в наших павільйонах торгують уже перекупники. Зараз усі в Чернівцях, і навіть за межами міста, скуповуються на тому ринку.
Директор ринку «Центральний» Василь Кавуля додав, що ранню продукцію найчастіше перевіряють на нітрати, вони проходять низку лабораторних експертиз, і лише після цього надають дозвіл на продаж. Тому найперше правило у виборі свіжих овочів та фруктів – перевірка відповідних документів із ветеринарної лабораторії.
Шкідливими є не просто нітрати, а й їхня надмірна концентрація в овочах, фруктах, і в першу чергу, тих, що споживають у сирому вигляді. Тривале надходження нітратів до організму людини може порушувати обмін речовин, збільшити вміст метгемоглобіну в крові. Особливо чутливі до цих сполук немовлята та люди похилого віку.
За нормами Всесвітньої організації охорони здоров’я, допустимою добовою дозою нітратів для людини вважається 5 мг на кожен кілограм ваги.
Для нейтралізації дії отрутних домішок або зменшення їхньої концентрації в продуктах слід дотримуватися певних правил. В капусті найбільше токсинів у зовнішніх листках, у буряка необхідно відрізати нижню та верхню частини, огірки очищати від шкірки. В молодих рослинах нітратів більше, ніж у торішніх.
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
Останні новини
13:11
ТОП новини
Спецтема
Оголошення
13:47, 20 січня
13:43, 20 січня
13:58, Вчора
17:15, 17 січня
17:15, 17 січня
live comments feed...
Коментарі