12:06, 25 вересня 2018 р.
Надійне джерело
Равликова ферма на Буковині: подружжя вирощує їстівних равликів у селі на Кіцманщині
Смачний і повністю їстівний вид середземноморських равликів (Helix aspersa muller – маленький сірий равлик) вирощують на Кіцманщині, в урочищі Хабайлівка, що адміністративно належить до Стрілецького Кута, а знаходиться недалеко від траси Чернівці-Мамаївці.
В Європі страви із равликів є дуже популярними, у нас же лише зароджується культура споживання наземних молюсків. Зайнятися цікавим, але незвичним у наших краях бізнесом, вирішили Оксана Юськів та її чоловік Василь, які спершу і не підозрювали, наскільки клопіткою виявиться ця справа.
Ідею вирощувати равликів привезли із Закарпаття
Вперше скуштували равликів на Закарпатті — розповідає пані Оксана. Порція в ресторані коштувала близько 600 грн., але хтось із компанії наважився замовити екзотичну страву: спробували, сподобалося. Відтоді почали цікавитися цими молюсками: як їх вирощують, як готують. Кілька ферм є на Закарпатті, там туристам пропонують платні екскурсії та дегустації. Але коли власник однієї з равликових ферм почув, що подружжя з Буковини роздумує над тим, щоб самим вирощувати равликів, навіть не хотів розмовляти. Але це лише укріпило бажання створити равликову ферму вдома. Для цього почали читати про технологію, їздити на вже діючі ферми, вивчати, планувати, і, врешті, закупили маточне стадо і взялися до роботи. Цього року подібні ферми з вирощування головоногих молюсків відкрили в сусідніх Тернопільській та Івано-Франківській областях.
Турбот із равликами не менше, ніж з іншими тваринами
На перший погляд нескладна справа — вирощування їстівних равликів, виявилася доволі клопіткою і затратною. Насамперед — потрібно тепле приміщення, де маточне стадо в лютому прокидається і відкладає ікру, потім — інкубація цих ікринок в спеціальних лотках, при сталій температурі і вологості. Навесні маленьких молюсків переносять у теплицю, адже наш клімат занадто холодний для середземноморських равликів. Коли малята підростають, їх переселяють у загорожу на свіже повітря, де равлики вдень ховаються під спеціальним дерев’яними щитами. Для корму тут посіяли спеціальний сорт ріпаку, також постійно дають збалансований комбікорм – щоб молюски росли, не хворіли, мали міцні мушлі і розмножувалися. Василь Юськів обладнав полив ділянки, адже равлики люблять вологу. Щодня він не лише годує живність, а й ловить деяких втікачів — ці повільні, але свободолюбиві тваринки вмудряються переповзати через високу сітку огорожі і розповзаються довкола. Але в наших кліматичних умовах пережити зиму в них немає шансів. До холодної пори року їх треба всіх позбирати з ділянки і зберігати, поки равлики сплять, в прохолодному приміщенні до наступного сезону. Частину «урожаю», звісно, потрібно реалізувати, адже за сезон маленький сірий равлик готовий до вживання.
Джерело: freelife.cv.ua
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
Останні новини
13:32
11:04
15:20
Вчора
11:04
Вчора
Спецтема
Оголошення
19:24, 21 листопада
19:24, 21 листопада
15:21, 20 листопада
19:24, 21 листопада
19:24, 21 листопада
live comments feed...
Коментарі