Як буковинці святкують Масляну: історія, традиції та рецепти

Як буковинці святкують Масляну: історія, традиції та рецепти, Ася

З 4 по 10 березня 2019 року в Україні відзначатимуть традиційне свято Масляна.

Наші предки відзначати це свято почали ще у ІV столітті н.е., так як згадки про нього знаходять у календарях мешканців територій сьогоднішніх Київської та Хмельницької області. Дослідники зауважують, що у язичницькі часи Масляну святкували наприкінці зими, тому що обряди більш зимові.

Через кілька століть, коли князь Володимир запровадив у Київській Русі християнство, українцям все ж вдалось зберегти це свято. В наш час, хоч і Масляна є у християнському календарі, проте так і немає християнського змісту.

Наші предки святкуючи Масляну, відзначали початок нового циклу пошуку пари. Тому Слов’яни мали відповідні традиції. А саме, неодруженим хлопцям та дівчатам прив’язували до ноги дерев’яну колоду, щоб покарати за те, що вони досі неодружені. Старші жінки за для жарту чіпляли на ногу неодруженим парубкам колодки, які були прикрашені стрічками та квітками. Парубок носив цю колодку поки не пригостить жінок. Ці традиції змушували молодих людей задуматись про продовження роду.

А от на Поділлі юнаки частують горілкою, пивом, солодощами, щоб таким чином купити чи запити колодку. На знак вдячності дівчата вишивали на хустках квіти та ініціали обранця, а пізніше дарували їх, повертаючи колодку. Ціллю таких обрядів було, щоб молоді люди укладали шлюби.

Також в цей тиждень влаштовували ярмарки, катання на санчатах, ігри, лазіння по стовпах та ін., щоб тиждень був якомога веселішим. До того ж, в цей тиждень прийнято відвідувати своїх родичів та частувати їх смачною їжею.

Проте найголовніша традиція на Масляну готувати та пригощати млинцями. Тому 0372.ua пропонує вам кілька рецептів млинців.

Рецепт класичних млинців на молоці

Інгредієнти для 20 млинців:

  • молоко 3-3,5% жирності – 250 мл;
  • борошно – 2-2,5 склянки;
  • яйця – 3 шт;
  • цукор – 1 ст. л;
  • сіль – 0,5 ч. л;
  • вода кип'ячена – 250 мл;
  • соняшникова олія – 50 мл.

Яйця потрібно збити до однорідності та вилити склянку молока, а потім додати цукор та сіль. Після цього потихеньку додавайте борошно та теплу воду. В самому кінці додайте олію. Перемішуйте доти, поки тісно не буде мати консистенцію сметани. Коли сковорідка буде добре нагріта починайте смажити.

До цих млинців ідеально підійдуть солодкі начинки: сир, джеми, шоколадна маса, варення, згущене молоко та ін.

Рецепт млинців з м’ясом

Інгредієнти:

  • Борошно  - 250 г
  • Молоко - 500 мл
  • Яйця - 3 шт.
  • Цукор - 30 г
  • Олія - 100 мл
  • Перець
  • Сіль– 1,5 ч.л.
  • Яловича голяшка (без кістки) - 700 г
  • Цибуля - 1 ш.

Спочатку протягом 2 годин потрібно проварити м’ясо. Коли воно стане м’яким, його можна вийняти та подрібнити на блендері. Після цього просійте борошно та додайте до нього молоко та яйця. Коли все це переміщаєте, додавайте сіль та цукор. А самому кінці додайте олії та переміщуйте. Тісто повинно мати консистенцію густої сметани, тільки тоді можна смажити.

Для начинки потрібно накришити та обсмажити цибулю, а потім додати до неї фарш. Коли все добре обсмажиться можна начиняти млинці.

Рецепт гарбузових млинців

Інгредієнти:

  • м’якоть гарбуза - 200 г
  • борошно - 150 г,
  • масло – 30 г,
  • яйця – 3 шт,
  • молоко – 300 мл,
  • розпушувач – 1 ч.л.,
  • цурок – 50 г,
  • сіль

Гарбуз потрібно почистити, нарізати кубиками та тушити на маленькому вогні 5-15 хвилин. Після цього гарбуз подрібнити в блендері. В пюре, яке вийде, додайте яйця, цукор та сіль і добре перемішайте. А потім додайте борошно, розпушувач та розтоплене масло. Все це ще раз збийте блендером та додайте молоко. Перед смаженням залиште тісто на 20-30 хвилин, щоб настоялось. До таких млинців чудово підійде сметана.

Масляна рецепти традиції
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
Оцініть першим
(0 оцінок)
Поки ще ніхто не оцінював
Ніхто ще не рекомендував
Авторизуйтесь ,
щоб оцінити і порекомендувати

Коментарі