
17:58, 4 квітня 2019 р.
У Чернівцях в овочах на ринку знайшли нітрати

З початку березня на Чернівецьких ринках перевищення норми нітратів було виявлено в огірках , редисці, капусті та інших овочах.
За період такої довгої зими усі ми вже скучили за свіжими овочами і фруктами. Разом із тим з першими овочами, фруктами, ягодами з’являється страх отруїтися, адже всі знають про шкідливий вплив нітратів і їх кількість у ранніх овочах та фруктах.
Нітрати – солі азотної кислоти, яких дуже багато у навколишньому середовищі, наприклад у грунті або воді . Азот разом із фосфором і калієм становить основу харчування рослин, у тому числі овочів. Нітрати від природи є у всіх овочах і фруктах, але якщо ще «переборщити» з добривами чи навмисно стимулювати ними овочі й фрукти, то можна й отруїтися.
На агропродовольчих ринках функціонують державні лабораторії ветеринарно-санітарної експертизи, тут проводять дослідження овочів і фруктів на нітрати. Продукція надходить з Умані, Івано-Франківська, Заліщиків, Херсону, Тарасівців Новоселицького району та із несанкціонованого ринку, що по вул. Зеленій. Так огірки прореагували у 12 випадках, редис у 14 випадках, в одному випадку - капуста.
Купуючи овочі, варто поцікавитися у продавців наявністю документів, що засвідчують їх походження, якість та безпечність. На продукцію, що реалізується на ринках – експертні висновки лабораторії ветеринарно-санітарної експертизи, де конкретно зазначаються фактичні рівні нітратів, їх норми.ьКожен продавець зобов’язаний мати експертний висновок державної лабораторії ветеринарно-санітарної експертизи і результати досліджень на уміст нітратів.
Варто пам'ятати. Промивання водою та механічна очистка продуктів знижує вміст нітратів на 10%. Замочуйте продукти у чистій від нітратів воді у співвідношенні 1:10 протягом не менше 1 години. Це зменшить вміст нітратів в овочах на 25-30%.
Бланшуйте і відварюйте овочі у великій кількості води. Одержаний відвар зливається одразу після закінчення готування, тому що при охолодженні частина нітратів повертається в овочі.
Соліть і заквашуйте овочі. На четвертий день вміст нітратів починає падати, а на 18 день дана сполука майже не визначається.
При годуванні дітей морквою використовуйте зовнішній шар, який залишається безпечним, тому що нітрати переважно накопичуються у її центральній частині.
Не купуйте овочеву продукцію на стихійних ринках, де відсутні системи контролю, попереджає головне управління Держпродспоживслужби уЧернівецькій області.
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
Останні новини
19:44
Вчора
16:44
Вчора
Спецтема
Оголошення
21:33, 3 липня
21:33, 3 липня
10:48, 7 липня
21:33, 3 липня
live comments feed...
Коментарі