• Головна
  • У Чернівцях в овочах на ринку знайшли нітрати
17:58, 4 квітня 2019 р.

У Чернівцях в овочах на ринку знайшли нітрати

У Чернівцях в овочах на ринку знайшли нітрати

З початку березня на Чернівецьких ринках перевищення норми нітратів було виявлено в огірках , редисці, капусті та інших овочах.

За період такої довгої зими усі ми вже скучили за свіжими овочами і фруктами. Разом із тим з першими овочами, фруктами, ягодами з’являється страх отруїтися, адже всі знають про шкідливий вплив нітратів і їх кількість у ранніх овочах та фруктах.

Нітрати – солі  азотної кислоти, яких дуже багато у навколишньому  середовищі, наприклад  у грунті або  воді . Азот разом із  фосфором і калієм становить основу  харчування  рослин, у тому  числі овочів. Нітрати від природи є у всіх овочах і фруктах, але якщо ще «переборщити» з добривами чи навмисно стимулювати ними овочі й фрукти, то  можна  й  отруїтися.

На агропродовольчих ринках функціонують державні лабораторії ветеринарно-санітарної експертизи, тут проводять дослідження овочів і фруктів на нітрати. Продукція надходить з Умані, Івано-Франківська, Заліщиків, Херсону, Тарасівців Новоселицького району та із несанкціонованого  ринку, що по вул. Зеленій.  Так огірки прореагували у 12 випадках, редис у 14 випадках, в одному випадку -  капуста.

Купуючи овочі, варто поцікавитися у продавців наявністю документів, що засвідчують їх походження, якість  та безпечність. На продукцію, що  реалізується на ринках –  експертні висновки лабораторії  ветеринарно-санітарної  експертизи, де конкретно зазначаються  фактичні рівні нітратів, їх норми.ьКожен продавець  зобов’язаний мати експертний висновок державної лабораторії ветеринарно-санітарної експертизи і результати досліджень на уміст нітратів.

Варто пам'ятати. Промивання водою та механічна очистка продуктів знижує вміст нітратів  на 10%. Замочуйте продукти  у чистій  від нітратів воді у співвідношенні 1:10  протягом  не менше 1 години. Це зменшить вміст нітратів  в овочах на 25-30%.

Бланшуйте і відварюйте овочі у великій кількості води. Одержаний відвар зливається одразу після закінчення готування, тому що при охолодженні  частина нітратів  повертається  в овочі. 

Соліть і заквашуйте овочі. На четвертий день вміст  нітратів починає падати, а на 18 день дана  сполука  майже не визначається.

При годуванні дітей  морквою використовуйте зовнішній шар, який залишається  безпечним, тому що нітрати переважно  накопичуються  у її центральній частині.

Не купуйте овочеву продукцію на стихійних ринках, де відсутні системи контролю, попереджає головне управління Держпродспоживслужби уЧернівецькій області. 

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
#нітрати #овочі #ринок #небезпека
0,0
Оцініть першим
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Авторизуйтесь, щоб оцінити

Коментарі

Останні новини
Оголошення
live comments feed...