12:21, 13 серпня 2019 р.
У шпинаті нітратів набагато більше, ніж у кавунах, - правда про нітрати для буковинців
Як виявилося, хоч нітрати - це перша асоціація з кавунами, проте вони не становлять загрози здоров’ю.
Про це повідомила в.о. міністра охорони здоров'я Уляна Супрун на своїй сторінці у Facebook.
"Насправді, нітрати надходять до нас цілий рік із овочами (особливо буряком, редисом, шпинатом, руколою), м’ясом та питною водою. Вміст нітратів в овочах/фруктах залежить від ґрунту та кількості азотистих добрив", - пояснила посадовиця.
За її словами, більшості рослин (крім азотфіксаторів чи паразитів) потрібно споживати нітрати з ґрунту. Тож не дивно, що рослинна їжа стає сама джерелом нітратів для людей — від 80 до 90% нітратів надходять із рослинною їжею та м’ясом, а решта з водою.
Щодо нітратів у кавунах, то Уляна Супрун повідомила, що кількість нітратів в кавунах варіює, але допустима ВООЗ норма нітратів для людини вагою 60 кг дорівнює 300 мг.
Така допустима кількість міститься більш ніж в одному літрі м’якоті кавуна, якого щедро поливали амонійною селітрою. Ця норма розрахована передусім для немовлят — 50 мг/кг ваги, а немовлята значно вразливіші до дії нітратів за дорослих і старших дітей.
Для порівняння урядовиця додала, що у м’ясі нітратів може бути до 1000 мг/кг, а в тепличних шпинаті чи редисі — до 2500 мг/кг. Африканські кавуни (Сенегал чи Конго є експортерами кавунів) містять від 170 до 280 мг нітратів на кг. Допустимі норми нітратів в шпинаті — найбільш нітратній культурі, варіюють від 2000 до 4500 мг/кг в залежності від сезону.
Читайте також: серійному викрадачу авто на Буковині винесли вирок - 4 роки неволі.
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
Останні новини
18:03
Вчора
17:35
Вчора
14:09
Вчора
13:14
Вчора
13:00
Вчора
12:07
Вчора
11:12
Вчора
10:23
Вчора
ТОП новини
Спецтема
Оголошення
08:25, Вчора
18:57, Вчора
18:57, Вчора
18:57, Вчора
18:57, Вчора
live comments feed...
Коментарі