• Головна
  • Існує загроза масового мору риби на Буковині: фахівці проводять заміри
17:16, 28 серпня 2019 р.

Існує загроза масового мору риби на Буковині: фахівці проводять заміри

Існує загроза масового мору риби на Буковині: фахівці проводять заміри

В Кіцманському районі проводять навчання, щоб запобігти масовому мору риби у водоймах Буковини.

Командно-штабні навчання проводять фахівці ГУ Держпродспоживслужби спільно з органами управління та силами цивільного захисту.

"На території Чернівецької області ситуація на водоймах складна, нагадую масово цвітуть синьо-зелені водорості і підвищена температура в зовнішньому середовищі. Спеціалістами державної лабораторії Держпродспоживслужби проводяться заміри кисню в водоймах в ранкові та вечірні години, після проведення замірів надаються рекомендації", - зазначив Олександр Александрюк, керівник ГУ Держпродспоживслуби у Чернівецькій області.

Підвищена температура повітря провокує інтенсивний розвиток водоростей у товщі води, тому вона набуває різного забарвлення. При цьому колір води може варіюватись від синьо-зеленого до червоно-бурого (залежно від забарвлення організмів, які викликають “цвітіння”, та їх кількості).

У прісних водоймах улітку “цвітіння” води здебільшого спричиняють синьо-зелені водорості. Їхній розвиток у воді погіршує гідробіологічний стан водойми і викликає структурні зміни в водоймищі. Поки водорості живуть, вони приносять певну користь: видаляють шкідливі домішки, збагачують воду киснем. При значному збільшенні біомаси водоростей, починає проявлятися біологічне забруднення, у результаті чого значно погіршується якість води. Тоді говорять про так звану задуху – масову загибель риби внаслідок дефіциту або відсутності оксигену.

Задуха виникає переважно у літній період, в основному під час “цвітіння” водойм. Аби зменшити кількість задух, слід проводити аерацію (насичення) води киснем та зменшити ріст і розвиток синьо-зелених водоростей.

У літню пору варто періодично вимірювати вміст оксигену у воді. Для цього треба набрати воду у скляну посудину місткістю не менше 0,5 літра. Закривати ємність (резервуар) необхідно під водою, щоб уникнути доступу кисню з повітря до набраної для аналізу води. Відібраний зразок варто доставити в лабораторію ветеринарної медицини протягом доби для дослідження.

Головне управління Держпродспоживслужби в Чернівецькій області закликає усіх суб’єктів господарювання краю здійснювати необхідні заходи, щоб не допустити мору риби. Консультації можна отримати в районних управліннях Держпродспоживслужби, а також за телефоном “гарячої лінії”: (0372) 55-34-09. У випадку виявлення мору риби телефонуйте за номером (0372) 55-34-09.

Читайте також: катався п'яним та з наркотиками в авто: у Чернівцях затримали порушника.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
#риба #мор
12,0
Високі оцінки користувачів за Достовірність
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Авторизуйтесь, щоб оцінити

Коментарі

Оголошення
live comments feed...