• Головна
  • Як правильно поєднувати ліки та їжу, - буковинцям пояснює експерт
13:19, 29 вересня 2019 р.

Як правильно поєднувати ліки та їжу, - буковинцям пояснює експерт

Як правильно поєднувати ліки та їжу, - буковинцям пояснює експерт

Деякі продукти харчування мають властивість змінювати дію медичних препаратів. Людям, які приймають ліки, варто знати, що існує цілий список продуктів, які не рекомендовано споживати під час курсу лікування.

Про це повідомляють в Департаменті охорони здоров’я Чернівецької ОДА з посиланням на начальника відділу фармацевтичного супроводу, експерта Департаменту охорони здоров’я за фахом “Фармація” Гельфана Акжигітова.

Інструкції до тих чи інших ліків не просто так містять показання, коли саме потрібно приймати препарат: натщесерце, до або після їжі. Невдалі поєднання медикаментів з продуктами харчування можуть як нейтралізувати дію препарату, так і серйозно зашкодити здоров’ю. А часом взаємодія ліків та їжі може бути небезпечною для життя людини.

Взаємодія медикаментів з різноманітними продуктами харчування може не просто вплинути на виникнення небажаних побічних ефектів, а й виявитись небезпечною для здоров’я, а саме:

  • Антибіотики тетрациклінової групи та препарати, що містять кофеїн з молоком, кефіром, домашнім сиром.
  • Препарати заліза — з чаєм, кавою, молоком, горіхами, зерновими продуктами.
  • Препарати кальцію — з газованими напоями та соками, що містять лимонну кислоту.
  • Антибіотики еритроміцин та ампіцилін — з фруктовими та овочевими соками.
  • Аспірин та ліки, що містять ацетилсаліцилову кислоту — з маслом, сметаною та жирними продуктами.
  • Сульфаніламідні медикаменти (сульфаметиозол та інші) — з зеленню, шпинатом, молоком, печінкою, зерновими продуктами.

Лужна їжа (молоко, овочі, фрукти, ягоди) посилює виведення кислих лікарських препаратів, наприклад, похідних саліцилової кислоти та посилює ефект лужних речовин. Кислі фруктові та овочеві соки можуть нейтралізувати фармакологічний ефект деяких антибіотиків (еритроміцину, ампіциліну, тощо), посилити ефект саліцилатів, сповільнити всотування нестероїдних протизапальних препаратів, наприклад, непроксину.

Молоко + вітамін D. Молочні продукти сприяють засвоєнню медикаментів на основі цього вітаміну, що становить небезпеку для центральної нервової системи.

Також молоко послаблює дію антибіотиків, оскільки кальцій зв’язує значну їх частину та заважає всотуванню. Молочні продукти, як і алкоголь, непереносимі при лікуванні антидепресантами.

Не рекомендується більшість ліків заїдати грейпфрутом. Він рідко з чим поєднується. Певні компоненти грейпфрутового соку блокують фермент CYP3A4, який приймає участь в метаболізмі багатьох сучасних медикаментів. Таким чином, концентрація препарату у крові може стати недопустимо високою, що загрожує різноманітними ускладненнями. Грейпфрут також здатний збільшити токсичність антибіотиків, посилити дію снодійних-бензодіазепінів, привести до різкого зниження тиску у людей, що приймають антигіпертензивні препарати з групи ніфедіпіну. Не рекомендується поєднувати грейпфрут і зі статінами — препаратами, що понижують рівень холестерину у крові.

Ні для кого не таємниця висока небезпека поєднання ліків з алкоголем. Особливо антибіотиків. Більше того, випивка разом з антикоагулянтами, призначеними при загрозі утворення тромбів, може привести до інсульту. Судинозвужуючі краплі для носа у поєднанні з будь-яким алкоголем різко підвищують артеріальний тиск. А звичайна доза парацетамолу у поєднанні зі стопкою спиртного можуть викликати ниркову недостатність. Взаємодія алкоголю з серцевими глікозидами та діуретиками може порушити серцевий ритм. Стосується це і спиртовмісних ліків.

Чай містить танін, який утворює нерозчинні поєднання із багатьма медикаментами, що суттєво знижує ефективність терапії.

Кава по-різному взаємодіє з лікарськими препаратами, залежно від їх властивостей. Не рекомендовано поєднувати каву із заспокійливими, оскільки внаслідок цього може проявитись безсоння або занепокоєність. Кава посилює дію психостимуляторів. Антибіотики, антидепресанти та протизаплідні таблетки блокують фермент CYP1A2, що відповідає за засвоєння кофеїну. Внаслідок чого ця речовина довше затримується в організмі, що є досить несприятливим для нервової системи.

Краще всього запивати ліки звичайною питною водою.

Корисні поєднання продуктів та медикаментів

Деякі з сечогінних препаратів сприяють виведенню калію з організму. Це небезпечно для серця та може стати причиною аритмії. У період лікування цими медикаментами дуже корисно їсти сухофрукти (курага, інжир) та банани, адже вони дуже багаті на калій.

Вітаміни A, D, E, протимікробні препарати на основі метронідазолу та антигрибкові засоби з грізеофульвіном засвоюються організмом тільки разом з жирами. Окрім того, збагачені жирами продукти повинні бути присутні і в раціоні людей, які приймають транквілізатори-бензодіазепіни. Те саме стосується і ліків антикоагулянтів, що знижують згортання крові.

Якщо лікар прописав протиастматичні ліки на основі теофіліну, потрібно споживати побільше вуглеводів. Злаки, бобові, мед, фрукти (як свіжі, так і у вигляді соків) сприяють всотуванню цього препарату та дійсно можуть підвищити ефективність лікування.

Засвоєння вітаміну РР (нікотинова кислота) покращується під впливом домашнього сиру, м’яса, риби та яєць.

При прийомі ліків від залізодефіцитної анемії дуже корисними є натуральні джерела вітаміну С: апельсини, полуниця, шипшина, смородина, червоний та зелений перець. Вони сприяють засвоєнню препаратів заліза і, відповідно, підвищенню рівня гемоглобіну.

Як правильно приймати ліки

Насамперед слід мати на увазі, що рідкі лікарські форми (сиропи, мікстури, чаї, відвари) менше піддатливі впливу їжі, так як можуть вільно переміщатися із шлунка в кишківник, обминаючи їжу, що знаходиться в шлунку. А от тверді лікарські форми (таблетки, капсули) при спільному прийомі з їжею можуть, навпаки, довгий час затримуватися в порожнині шлунку, що порушує всмоктування діючих речовин. Тому важливо завжди уважно читати інструкцію.

Запам’ятайте:

– «приймати натще» – це приймати за 20-40 хв. до першого прийому їжі;

– «перед їжею» – за 20-30 хв. перед прийомом їжі;

«під час їжі, або відразу після їжі»  наприкінці трапези або безпосередньо після прийому їжі;

– «після їжі» – через 30-40 хв. після прийому їжі;

– якщо в інструкції не вказано, коли приймати ліки, приймаємо за 30 хв до їжі.

Чим  запивати  ліки?

Якість та кількість рідини, якою запивають ліки дуже важлива для максимального ефекту лікарських препаратів. Переважну більшість ліків запивають чистою негазованою водою кімнатної температури (не менше ½ склянки). А от чай, кава, фруктові соки знижують ефективність ліків, так як і фруктові газовані води. Бувають винятки, коли ліки слід запивати молоком, лужною водою – це завжди вказується в інструкції. А щодо приготування гарячого напою від застуди, то вміст пакетику треба розчинити у 200 мл гарячої кип’яченої води (але не окропу, оскільки так руйнується вітамін С.

Чи безпечно одночасно приймати декілька препаратів від різних недуг?

Звичайно, не слід приймати ліки без потреби. А якщо така потреба є, не рекомендується приймати одночасно  більше 3 препаратів, це можна робити лише в особливих випадках і лише за призначенням лікаря. Адже ліки можуть взаємодіяти між собою і посилювати, або навпаки, послаблювати ефективність одне одного. Як, скажімо, сечогінні та послаблюючі препарати можуть пришвидшити виведення інших ліків з організму.

Купуючи ліки в аптеці, варто повідомити фармацевта, які ліки ви приймаєте в даний час. Якщо лікар виписує вам рецепт, неодмінно скажіть йому, які ліки ви вживаєте зараз і які приймали раніше. А такі ліки як, скажімо, активоване вугілля та інші сорбенти потрібно приймати окремо від прийому інших ліків з інтервалом у дві години.

Читайте також: каштани опинилися на межі зникнення.

#ліки #їжа #як поєднувати
0,0
Оцініть першим
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Оголошення
live comments feed...