• Головна
  • Різдвяний узвар: про користь буковинцям
фото
10:34, 7 січня 2020 р.

Різдвяний узвар: про користь буковинцям

фото
фото ілюстративне

фото ілюстративне

На Святвечір з-поміж 12 головних страв українські господині подають узвар. Цей напій здавна цінується за свої смакові якості та користь. Розпочинати ранок Різдва варто саме з ковточка узвару.

Узвар - традиційний українській напій із сушених фруктів та ягід. До складу узвару переважно входять сухофрукти з яблук, груш, вишень, слив та родзинки. Можна додавати й інші інгредієнти за смаком. Для християн східного обряду цей напій входить у перелік обрядових страв і є обов’язковим на Святвечір.

Узвар був відомий ще у Древній Русі. Назва напою походить від слова "заварювати", так як фрукти доводять до кипіння, а не піддаються довгому варінню.

Також узвар можна не варити, а настоювати. У такому випадку сухофрукти заливать окропом і щільно закривають кришку та дають час настоятися. Такий узвар краще пити без цукру, за бажанням можна додавати мед. І не забувайте, що найбільша користь від такого напою - на третій день після приготування.

Пропонуємо три рецепти смачного узвару.

"Класичний узвар"

Інгредієнти:

  • 100 г сушених груш
  • 100 г сушених яблук
  • 100 г сушеної вишні
  • 100 г сушеної сливи
  • 50 г родзинок
  • 1000 мл води
  • 0,50 стакану цукру.

Спосіб приготування: Всі інгредієнти кладемо у холодну воду. Додаємо цукру за смаком і доводимо до кипіння. Кип’ятимо кілька хвилин і знімаємо з вогню. Даємо узвару настоятися 5-6 годин.

"Узвар із шипшини"

Інгредієнти:

  • 50 сушених ягід шипшини
  • 1000 мл води
  • 200 г меду або 0, 50 стакану цукру.

Спосіб приготування: Доводимо до кипіння воду із шипшиною. Варимо ще 3 хвилини. Знімаємо з вогню. Даємо настоятися узвару не знімаючи кришку, в прохолодному місці 30 хвилин. Далі проціджуємо.

"Пряний узвар"

Інгредієнти:

  • Сушені груші – 100 г.
  • Сушені яблука – 100 г.
  • Чорнослив – 50 г.
  • Родзинки – 50 г.
  • Сушені вишні – 50 г.
  • Лимон – ½ штуки.
  • Кориця – 1 ч.л.
  • Гвоздика – 4 квіточки.
  • Мускатний горіх – щіпка.
  • Цукор – 1 склянка (або до смаку).
  • Вода – 4 л.

Цукор заливаємо водою, ставимо на вогонь, доводимо до кипіння. Додаємо сушені груші, через 5 хвилин - яблука, ще через 5 хвилин сушені вишні та чорнослив, та ще через 5 хвилин родзинки. Варимо узвар на найменшому вогні.

Коли усі сухофрукти стануть м’якими додаємо гвоздику та корицю, даємо трохи покипіти, вичавлюємо сік з половини лимона та й сам лимон опускаємо в узвар. Знімаємо узвар з вогню та даємо настоятися 5-6 годин.

Узвар є джерелом вітамінів під час посту, він втамовує спрагу у літню спеку та зігріває у зимовий період. Тож насолоджуйтесь смачним та корисним українським традиційним напоєм! 

Читайте також: На замітку буковинцям: як уникнути гострого харчового отруєння

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
#узвар #традиційний напій #рецепти #Різдво
0,0
Оцініть першим
Авторизируйтесь, чтобы оценить
Авторизируйтесь, чтобы оценить

Коментарі

Оголошення
live comments feed...