
фото
10:34, 7 січня 2020 р.
Різдвяний узвар: про користь буковинцям
фото

фото ілюстративне
На Святвечір з-поміж 12 головних страв українські господині подають узвар. Цей напій здавна цінується за свої смакові якості та користь. Розпочинати ранок Різдва варто саме з ковточка узвару.
Узвар - традиційний українській напій із сушених фруктів та ягід. До складу узвару переважно входять сухофрукти з яблук, груш, вишень, слив та родзинки. Можна додавати й інші інгредієнти за смаком. Для християн східного обряду цей напій входить у перелік обрядових страв і є обов’язковим на Святвечір.
Узвар був відомий ще у Древній Русі. Назва напою походить від слова "заварювати", так як фрукти доводять до кипіння, а не піддаються довгому варінню.
Також узвар можна не варити, а настоювати. У такому випадку сухофрукти заливать окропом і щільно закривають кришку та дають час настоятися. Такий узвар краще пити без цукру, за бажанням можна додавати мед. І не забувайте, що найбільша користь від такого напою - на третій день після приготування.
Пропонуємо три рецепти смачного узвару.
"Класичний узвар"
Інгредієнти:
- 100 г сушених груш
- 100 г сушених яблук
- 100 г сушеної вишні
- 100 г сушеної сливи
- 50 г родзинок
- 1000 мл води
- 0,50 стакану цукру.
Спосіб приготування: Всі інгредієнти кладемо у холодну воду. Додаємо цукру за смаком і доводимо до кипіння. Кип’ятимо кілька хвилин і знімаємо з вогню. Даємо узвару настоятися 5-6 годин.
"Узвар із шипшини"
Інгредієнти:
- 50 сушених ягід шипшини
- 1000 мл води
- 200 г меду або 0, 50 стакану цукру.
Спосіб приготування: Доводимо до кипіння воду із шипшиною. Варимо ще 3 хвилини. Знімаємо з вогню. Даємо настоятися узвару не знімаючи кришку, в прохолодному місці 30 хвилин. Далі проціджуємо.
"Пряний узвар"
Інгредієнти:
- Сушені груші – 100 г.
- Сушені яблука – 100 г.
- Чорнослив – 50 г.
- Родзинки – 50 г.
- Сушені вишні – 50 г.
- Лимон – ½ штуки.
- Кориця – 1 ч.л.
- Гвоздика – 4 квіточки.
- Мускатний горіх – щіпка.
- Цукор – 1 склянка (або до смаку).
- Вода – 4 л.
Цукор заливаємо водою, ставимо на вогонь, доводимо до кипіння. Додаємо сушені груші, через 5 хвилин - яблука, ще через 5 хвилин сушені вишні та чорнослив, та ще через 5 хвилин родзинки. Варимо узвар на найменшому вогні.
Коли усі сухофрукти стануть м’якими додаємо гвоздику та корицю, даємо трохи покипіти, вичавлюємо сік з половини лимона та й сам лимон опускаємо в узвар. Знімаємо узвар з вогню та даємо настоятися 5-6 годин.
Узвар є джерелом вітамінів під час посту, він втамовує спрагу у літню спеку та зігріває у зимовий період. Тож насолоджуйтесь смачним та корисним українським традиційним напоєм!
Читайте також: На замітку буковинцям: як уникнути гострого харчового отруєння
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
Останні новини
15:43
Вчора
13:15
Вчора
11:24
Вчора
09:06
Вчора
18:48
10 травня
14:02
10 травня
Спецтема
Оголошення
07:51, 5 травня
00:00, 17 березня
16:55, 1 травня
11:36, 3 травня
32
live comments feed...
Коментарі