
16:44, 5 лютого 2020 р.
Підступні оливки та небезпечні круасани: буковинцям про етикет на діловому обіді

Фото ілюстративне з відкритих джерел
Поговорити про справи, під суп із морепродуктів і теплий салат з телятиною – прекрасна ідея. Спільна трапеза зближує, недарма ритуал колективного поглинання чогось: їжі, вина, ароматного диму з люльки миру – практикується з часів індіанців майя. Проте успіх переговорів, співбесіди і діловий імідж учасників бізнес-ланчу багато в чому залежать від їхньої обізнаності в гастрономічному етикеті.
Поради щодо ділового етикету за столом публікує ТСН.
Місце зустрічі варто промоніторити заздалегідь. Для сторони, що запрошує, – це святий обов'язок: у залі не повинно бути гучної музики і веселої публіки. Але головне меню! Краще за все підібрати стандартний набір страв: чим менше застільної екзотики потрапить в замовлення, тим нижча ймовірність конфузів гостей. Адже не всі доки в частині поводження з мідіями і артишоками!
До речі, гостям бізнес-ланчу теж варто заздалегідь вивчити меню закладу на сайті ресторану, і, якщо в ньому повно лобстерів, омарів та інших складних страв – порепетирувати, як з ними впоратися. Наталія Гавриш досі з жахом згадує одного нашого бізнесмена, який на діловій вечері примудрився їсти червону ікру виделкою (для цього продукту є маленька ложечка), закусковий коктейль наминав просто з креманки (а не викладав до себе на тарілку), вареники колупав виделкою (для них призначена десертна ложка), курча табака розривав руками, а не розрізав ножем і виделкою. На довершення всього він витягнув з чашки лимон і безсовісно його з'їв – це було вершиною невігластва! Так що, якщо ви не професіонал в гастрономічному етикеті, вивчіть меню на сайті ресторану та ознайомтесь із правилами їжі незнайомих страв.
Пряма спина і погляд в очі співрозмовнику – найкращі маркери відкритості і впевненості в собі. Щоб не пригорблюватися, досить сісти на край стільця.
Алкоголь на ділових зустрічах п'ється невеликими ковтками в невеликих кількостях: не більше келиха-двох. Інакше ризикуємо швидко захмеліти, тим більше, що завдання сомельє – підливати спиртне в спорожнілі келихи. У виборі алкоголю орієнтуємося на господаря зустрічі: якщо він не замовляє міцних напоїв, чинимо аналогічно.
Не дуже-то приємно, коли всі їдять, а ти сидиш в очікуванні складної в приготуванні страви, чи з удаваної скромності замовила лише каву. Зазвичай, першим замовлення робить сторона, яка запрошує. На ініціатора зустрічі в кількості страв і їхній ціновій категорії і орієнтуються всі інші. Якщо той одразу починає з других гарячих страв, не особливо чемно вимагати салат з морепродуктів і черепаховий суп.
Є компанії, такі як "Дженерал Моторс", співробітникам яких суворо заборонено приймати частування від клієнтів або постачальників. На будь-яких зустрічах з партнерами в кафе і ресторанах вони зобов'язані платити самі за себе, інакше світить звільнення – ця умова прописана в контракті. Але в інших випадках у питаннях оплати працює неписане правило – платить той, хто ініціює зустріч. Найкраще зробити цей момент непомітним для запрошеної сторони і оплатити сніданок/обід/вечерю напередодні зустрічі. Але якщо рахунок принесли у фіналі, господар вечора точно не повинен робити круглі очі і пів години перевіряти цифри на калькуляторі. Навпаки, незворушно розплатитися, навіть якщо його щось бентежить, і вже, коли всі розійдуться, з'ясувати з персоналом суперечливий момент.
Голодний партнер, що накинувся на їжу, навряд чи справить гарне враження. Так що перед званим обідом слід ґрунтовно під'їсти. Правда, від пропозиції спробувати національну страву краще не відмовлятися: якою би дивною вона не здавалося. Про свої вегетаріанські погляди або алергічні реакції слід попереджати заздалегідь.
Від мобільного телефона на зустрічах ви нікуди не подінетесь, та й не потрібно. Подбайте про кишені, ближче до того місця, де ви краще будете відчувати, якщо ваш телефон не завібрує. Режим вібрації буде гарним вибором. Перевірити телефон, якщо він завібрував, можна, дочекавшись кінця розмови. Неприпустимо в середині бесіди відключитися і втупитися в екран. Це те саме, якщо почати позіхати в обличчя співрозмовника або запитати: "Ну і коли ви вже закінчите?"
Підфарбовувати губи і припудрювати ніс за столом – вкрай вульгарно. Для цих маніпуляцій є "жіноча кімната". Не дуже естетично у фіналі ланчу колупатися в зубах зубочисткою. Ці рухи виправдані тільки в одному випадку: якщо ось просто зараз вам потрібно виголосити промову, а між зубів застрягла зелень. У такій ситуації можна прикрити рот рукою і пройтися по зубах. І ось ще – дехто досі вважає, що доїдати до кінця вміст тарілки непристойно, неодмінно треба щось залишити. Немає такого правила. Інша справа – непристойно забирати останній шматок із загальної тарілки, особливо якщо в кімнаті раптово згасло світло.
Нагадаємо, раніше ми писали про те, на Буковині оголосили високий рівень сніголавинної небезпеки. Прочитати про це можна ТУТ.
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
Останні новини
20:26
Вчора
18:19
Вчора
16:51
Вчора
12:37
Вчора
11:11
Вчора
Спецтема
Оголошення
15:09, 2 травня
17:05, 27 квітня
5
16:55, 1 травня
20
16:55, 1 травня
3
live comments feed...
Коментарі