Суховії та гради почастішають: чого чекати від погоди буковинським аграріям

посуха / фото з відкритих джерел, Соломія Ярова
посуха / фото з відкритих джерел

Снігопади мають перманентний характер, а аграріям не варто забувати про наслідки кліматичних змін, які вже стосуються території України і цього року можуть стати причиною збільшення періоду посухи та погіршення ситуації з рослинами-шкідниками на полях, пише 0372.ua

Нагадуємо, ми писали раніше, що На Буковині планують контролювати викиди шкідливих речовин автотранспорту у повітря

За даними метеорологів, останніми роками в Україні вдвічі збільшилася кількість днів із денними температурами повітря понад +30 °С. Про це йдеться у матеріалі "Агробізнес сьогодні". Це може спричинити передчасне дозрівання ярих сільськогосподарських культур і заразом знизити їх урожайність. Як наслідок, тривалість активної вегетації рослин вже зросла в середньому на 10 днів.

Як зазначається, потепління найстрімкіше відбувається у північних регіонах України. Натомість Степ атакує посуха. Водночас глибина промерзання ґрунту істотно знизиласяі це сприяє засвоєння ґрунтом зимових опадів і формування достатнього зволоження ґрунту навесні.

За прогнозами фахівців, інтенсивність посухи в найближчі роки зросте на 15–30%. Почастішають суховії та гради, причому останні випадатимуть у нехарактерні для себе періоди – навесні та восени.

Водночас умови вегетації для озимої пшениці стануть сприятливішими. Так само озимий ріпак краще ростиме у північніших регіонах і натомість гірше – у Степу. На Північ перемістяться й зони вирощування сої та соняшника. А от культивування кукурудзи стане проблематичнішим.

Мороку аграріям принесе й поширення різноманітних хвороб рослин, шкідників, активізуються бур’яни.

Читайте такожНа Буковині - туман та ожеледиця: чого чекати від погоди сьогодні

В Україні за останній тиждень різко зросла ціна на картоплю

Агробізнес
посуха. природні умови клімат сільське господарство
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
Оцініть першим
(0 оцінок)
Поки ще ніхто не оцінював
Ніхто ще не рекомендував
Авторизуйтесь ,
щоб оцінити і порекомендувати

Коментарі