• Головна
  • З 1 вересня нові норми харчування запрацюють у школах: як годуватимуть буковинських учнів
харчування у школі
13:30, 13 квітня 2021 р.
Надійне джерело

З 1 вересня нові норми харчування запрацюють у школах: як годуватимуть буковинських учнів

харчування у школі
фото з відкритих джерел

фото з відкритих джерел

Перший етап реформи шкільного харчування успішно завершився. На цьому етапі оновили нормативну базу. Реформа покликана зробити шкільне харчування більш збалансованим та корисним для дітей, пише 0372.ua.

Нагадуємо, ми писали раніше, що Дві вчительки з Буковини потрапили у десятку найкращих освітян України

Про це повідомляє Цензор.НЕТ з посиланням на коментар пресслужби відомства. Так, оновлення нормативної бази стало першим етапом реформи шкільного харчування, яка впроваджується з ініціативи першої леді України Олени Зеленської. Норми і порядок організації харчування в навчальних та дитячих закладах оздоровлення та відпочинку були затверджені й опубліковані на сайті Кабінету Міністрів.

Отримуйте головні новини дня - Telegram або Viber.

Нові норми мають на меті зробити шкільне харчування більш збалансованим та корисним для дітей. У документі міститься інформація про розподіл білків, жирів та вуглеводів, які мають містити страви, пропоновані школярам упродовж дня.

Особливу увагу під час організації харчування приділяють зниженню кількості спожитого цукру. Вміст цукрів у харчових продуктах, призначених для продажу у буфетах, торговельних апаратах, які пропонуються школярам, та у харчових продуктах, що використовуються для приготування готових страв, обмежується на рівні не більш ніж 10 грамів на 100 грамів/мілілітрів харчового продукту.

З-поміж інших змін до норм, які запрацюють з 1 вересня 2021 року, такі:

  • кількість цукру зменшиться у 2-2,5 раза – до 7,5 г на один прийом їжі;
  • кількість фруктів збільшиться до 100 г на один прийом їжі;
  • кількість хліба на 1 прийом їжі зменшиться з 60-80 г до 30-50 г;
  • кількість м’яса збільшиться так, щоби протягом п’ятиденного робочого тижня при одноразовому харчуванні забезпечити дві порції м’яса по 70 г, 100 г або 120 г кожна, залежно від віку дітей;
  • кількість молочних продуктів збільшиться при формуванні меню: новими нормами передбачено одну порцію молока чи молочних продуктів щодня, а саме: 200 мл молока або 125 мл йогурту чи кефіру, або 125 г сиру кисломолочного, або 75 г сиру м’якого, або 15 г сиру твердого, або 25 г сметани на вибір.

Також повідомляється, що залежно від цих потреб дітей мають обов'язково інформувати про ті харчові елементи в складі страв, які можуть викликати погіршення стану здоров'я або алергічну реакцію.

Також, наприклад, здобувачам освіти з харчовою алергією на молоко та молочні продукти (відповідно до медичної довідки, виданої лікарем загальної практики – сімейним лікарем чи лікарем-педіатром, в якій зазначено особливі дієтичні потреби дитини із встановленим діагнозом) для харчування пропонуються рослинні напої. А школярам із підтвердженим діагнозом целіакія (непереносимість глютену) повинні пропонуватися продукти та страви, що не містять глютену та його слідів – їхній перелік є в документі.

У закладах загальної середньої освіти для учнів усіх класів незалежно від навчальної зміни повинно бути організовано щонайменше одноразове гаряче харчування відповідно до норм. За заявою одного з батьків або інших законних представників здобувачам загальної середньої освіти можуть надаватися гарячі обіди.

Читайте такожНа Буковині на пробне ЗНО прийшли 90% зареєстрованих

У Чернівцях збільшився рівень захворюваності на ГРВІ, чверть хворих - діти

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
#шкільне харчування #норми #перший етап #реформа
0,0
Оцініть першим
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Авторизуйтесь, щоб оцінити

Коментарі

Оголошення
live comments feed...