• Головна
  • Цікаві факти про шкоду та користь сала
Цікаві факти
19:06, 7 серпня
Надійне джерело

Цікаві факти про шкоду та користь сала

Цікаві факти
Цікаві факти про шкоду та користь сала

Мабуть жоден продукт не викликав так багато суперечок, як вживання сала. Тим більше, що для українців сало із часником, поряд із борщем та варениками є гордістю національної кухні. Погодьтеся, майже жодне українське застілля не обходиться без сала.

Сайт міста Чернівці 0372.ua  спробував розібратися про шкоду та користь сала.

Сало, якщо говорити мовою біохіміків – це жир, який складається із ненасичених та насичених жирних кислот. Без жирних кислот немає життя. За їхньої участі утворюються нервові клітини, і вони є носіями інформації.

Що корисного є в салі?

Сало – це суміш жирів. У ньому є насичені жири, а також моно- та поліненасичені жирні кислоти — такі, як в рослинних оліях.

Цікаві факти про шкоду та користь сала, фото-1

В салі містяться жиророзчинні вітаміни: А, Д, Є, а біологічна активність у 5 разів вища, ніж вершкового масла.

Очевидно, що сало – дуже корисний продукт. Але є декілька “але”.

Не дуже корисно в салі

Сало – дуже калорійний продукт: 100 грамів містять 770 ккал. З одного боку, це непогано, для тих, хто має високий рівень фізичної активності і багато часу проводить на свіжому повітрі.

Для тих, хто веде сидячий спосіб життя і більшу частину часу проводить в офісі перед монітором комп’ютера, неконтрольоване вживання сала може сприяти швидкому набиранню ваги.

Арахідонова кислота. Вона є і корисною і небезпечною водночас: коли її стає забагато в організмі, починають в значних кількостях утворюватись простагландини Е2 (ПГЕ2) та лейкотрієни, які спричиняють запальні реакції в організмі.

ПГЕ2 здатні викликати припухлості, посилити відчуття болю, і знизити швидкість згортання крові. ПГЕ2 можуть бути причиною таких відхилень в нормальній роботі нервової системи, як перепади настрою та неадекватна поведінка.

Лейкотрієни можуть провокувати появу нежитю, надмірного сльозовиділення. Саме вони, лейкотрієни, спрямовують білі кров’яні тільця (лейкоцити) при потребі в необхідні місця організму, де є, наприклад, інфекція. Але при відсутності інфекції та при надмірі лейкотрієнів, вони можуть самі підсилювати запалення.

Здорова людина не повинна задумуватись над кількістю грамів та міліграмів спожитої їжі. Важливо, щоб у харчуванні дотримувалась міра.

Як правильно вживати сало?

Найздоровіше – із часником, цибулею, червоним гірким перцем, із цільнозерновим хлібом та пучком зеленої петрушки. Важливо поєднати вживання сала із салатом із свіжої або квашеної капусти, приправленим корисною олією, наприклад, лляною (у ній переважають омега-3 ненасичені жирні кислоти).

Тоненький шматочок, приблизно із половину сірникової коробочки - це прекрасний жовчогінний засіб, очищує печінку, кровоносні судини, і є потужним антиоксидантним продуктом.

Читайте також:Чи дозволять вакцинованим українцям не носити захисні маски: відповідь МОЗ

Які продукти можуть знову подорожчати восени: про ціни буковинцям

Отримуйте головні новини дня - Telegram або Viber.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
#сало #корисні порад #школа сала
0,0
Оцініть першим
Авторизируйтесь, чтобы оценить
Авторизируйтесь, чтобы оценить

Коментарі

Оголошення
live comments feed...