Страв з картоплі є багато, тому гурманів складно буде чимось здивувати. Проте картопляники з грибами, запечені у духовці, виходять дуже пухкими та ніжними. А ще - підійдуть для тих, хто вживає дієтичну їжу, чи дотримується посту.
Картопляники з грибами від Євгена Клопотенка сподобаються усій родині. Оскільки вони випікаються в духовці, а не смажаться у маслі, то виходять божественно ніжними.
Картопляники з грибами: покроковий рецепт
Складові:
- картопля - 5-6 шт
- борошно - 200 г (опціонально)
- печериці - 200 г (5-6 шт)
- яйця - 3 шт
- вершкове масло - 20-25 г
- цибуля - 1 шт
- сіль - 2 дрібки
- часник - 2 зубки.
1. Картоплю (5-6 шт.) очистіть і наріжте довільними невеликими кубиками. Головне, щоб вони були приблизно однаковими і картопля проварилася рівномірно. Кубики картоплі покладіть в сотейник, додайте 2 зубчики часнику і сіль за смаком. Залийте водою і відваріть приблизно 20 хв. до готовності картоплі.
2. Злийте воду з готової картоплі, витягніть зубчики часнику, вони потрібні були для аромату, і зробіть пюре. Тут важливо залишити в пюре якомога менше рідини, так тісто для картопляників вийде ідеальної консистенції. У картопляне пюре додайте 2 жовтки і посоліть за смаком. Перемішайте до отримання однорідної консистенції.
3. Додайте приблизно 200 г борошна. Якщо ви відчуваєте, що борошна трохи не вистачає, можна додати ще трохи. Добре вимішайте тісто, воно повинно бути щільним і не падати з ложки.
4. Печериці (200 г) добре промийте і порубіть дуже дрібним кубиком. Очистіть одну цибулину і наріжте її приблизно таким же дрібним кубиком, як і гриби.
5. Розігрійте сковороду з 1 ст. л. рослинної олії і обсмажте гриби до випаровування рідини. Потім зменшіть вогонь і додайте до грибів кубики цибулі. Смажте на невеликому вогні до прозорості цибулі. Готові гриби з цибулею викладіть на серветку, щоб прибрати зайву вологу і жир.
6. Сформуйте з картопляного тіста круг, як для вареників. Викладіть всередину начинку з грибів.
7. Закрийте начинку шаром тіста і сформуйте кульку, приблизно як для пиріжків. Я рекомендую змочити руки в холодній воді, так картопляне тісто не буде липнути до рук.
8. Змастіть підготовлені картопляники яєчним жовтком і випікайте в духовці при 180 градусах приблизно 20 хвилин.