Нагадуємо, ми писали раніше, що Температуру вище 37 у хворого на COVID-19 варто збивати: лікар пояснює чому
Про це на власному каналі в Ютубі розповіла відома біологиня, професорка Школи системної біології Університету Джорджа Мейсона Анча Баранова, передає Укрінформ.
За словами вченої, нещодавно німецькі вчені з Університету Гумбольдта (Берлін) з'ясували, що коронавірус може проникати в мозок людини через нюховий епітелій – клітини в носовій порожнині.
Насправді це взагалі не жарти, тому що нюховий епітелій - найбільша передова частина мозку. І через цей нюховий епітелій коронавірус в наш мозок може залізти. Так, у нас є гематоенцефалічний бар'єр, що відокремлює кров від мозку, і він не пускає коронавірус всередину. Але нюховий епітелій – це слабке місце, – заявила Баранова.
Біологиня також зазначила, що зниження або повна відсутність нюху після перенесеного коронавірусу може означати ризик ураження мозку. Вона привела як приклад те, що у пацієнтів з хворобою Альцгеймера за рік–два до зниження когнітивних функцій спостерігається зниження здатності розпізнавати запахи.
"Тобто, руйнування гематоенцефалічного бар'єру або порушення його функцій часткове вносить свій внесок в те, що наш мозок починає "йти вниз", – вважає вона. – Тому відновлення нюху – це дуже важливо. Якщо у вас залишилася "дірка" там, між зовнішнім середовищем і мозком, і цю дірку можна продіагностувати, тому що у нас не таке гарне почуття запахів, як раніше, або повна відсутність запаху, то в цю дірку вже після того, як коронавірус пішов, щось ще може залізти".
Тому, відновлення нюху – це сигнал, що бар'єр відновився, припустила Баранова. Разом з тим вона зазначила, що проникнення коронавірусу в мозок відбувається не у всіх пацієнтів.
Читайте також: Крутиться на язику: чому часом ми не можемо пригадати потрібне слово