Бануш, банош або токан – це каша, приготовлена з кукурудзяного борошна з додаванням вершків або сметани.
За гуцульським традиціям, бануш готується на відкритому вогні. Подається з бринзою, грибами, шкварками.
Сайт міста Чернівці 0372.ua, пропонує вам трохи відступити від традицій — і приготувати бануш в домашніх умовах.
Інгредієнти:
2 склянки кукурудзяного борошна;
6 склянок води;
1-2 столові ложки вершкового масла;
пів чашки смаженого сала, шкварок;
підсмажена цибуля;
смажені гриби (за бажанням);
бринза,
сіль за смаком
Приготування:
Якщо вам не вдалося купити кукурудзяну муку, візьміть кукурудзяну крупу, підсмажте її на сухій сковорідці до золотистого кольору і подрібніть за допомогою кавомолки.
Вариться бануш, як і мамалига, в казанку. Залийте в казанок воду і додайте 3 ложки кукурудзяного борошна, доведіть до кипіння і посоліть. Коли вода закипить, через сито висипте всю кукурудзяну муку, постійно помішуючи, щоб не було грудочок.
Варіть кашу 20-30 хвилин, постійно помішуючи дерев'яною ложкою, потім зменшіть вогонь і варіть ще 10-15 хвилин. Коли каша буде готова, змочіть дерев'яну лопатку водою і від'єднайте кашу від стінок казанка. Переверніть на обробну дошку або на рушник. Якщо бануш добре приготовлений, він збереже форму.
У деяких рецептах бануша кукурудзяна мука засипається замість води в киплячу сметану.