• Головна
  • У водоймах Буковини зафіксовано масову загибель риби
15:06, 20 серпня 2017 р.

У водоймах Буковини зафіксовано масову загибель риби

У водоймах Буковини зафіксовано масову загибель риби

Кілька десятків карасів та окунів загинули на озері в Чорториї на Кіцманщині. Попередньою причиною загибелі риби фахівці назвали задуху – нестачу кисню у воді. 

На Буковині такий випадок цього літа один, а в Україні вже десятки. Фахівці пов’язують загибель риби із суттєвим підвищенням температури та настанням періоду цвітіння синьо-зелених водоростей.

– При підвищенні температури води знижується концентрація розчиненого в ній кисню, починають активно розмножуватись водні живі організми, особливо синьо-зелені водорості, що призводить до "цвітіння" води у водоймах і виділенню водоростями токсичних продуктів, – розповів "МБ" головний спеціаліст управління Держагенства рибних ресурсів в області Роман КАІЗЕР. – Задуху може викликати і надходження болотної води, що містить велику кількість органічних речовин і продуктів гниття, які відбирають у процесі окислення з води кисень.

Як розпізнати початок явища задухи? Під час зниження концентрації розчиненого у воді кисню у риби розвивається кисневе голодування – вона починає активніше рухатися, піднімається на поверхню, у неї прискорюється дихання, рот і зяброві кришки відкриті.

При огляді загиблої в результаті задухи риби відзначаються всі ознаки кисневого голодування: рот широко відкритий, зяброві кришки підняті і сильно відстовбурчені в сторони, зябра розпластані.

Також загроза задухи посилюється у штильову погоду, коли шари води не перемішуються, а отже у них зменшується кисень. 

Тому відомий "дідівський" спосіб профілактики задухи – по водоймі, де така загроза є, їздять моторним човном. Гвинт двигуна перемішує шари води, покращує аерацію. 

Однак для повноцінної аерації водойми кращим буде використання спеціальних приладів – аераторів донних і поверхневих. Власники та орендарі водойм можуть облаштувати і саморобні прилади – фонтани (із забором води помпою з придонних шарів), колеса-вітровики та інші. 

Насамперед аерацію слід проводити у затоках, де накопичуються водорості.

Водночас фахівці говорять про те, що загибель риби не обов’язково стається через задуху. Крім природних факторів, до загибелі риби може призвести і людський фактор, зокрема скидання промислових стоків, побутових відходів, добрив. 

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
#Буковина #водойми #риба
0,0
Оцініть першим
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Авторизуйтесь, щоб оцінити

Коментарі

Оголошення
live comments feed...