ТОП-5 рецептів різдвяної куті для буковинців

фото ілюстративне
Традиційною стравою на Різдво у православних християн є кутя. Рецептів приготування цієї страви є багато, але ми пропонуємо 5 найпопулярніших.
Кутя (сочиво, колево, коливо) - традиційна страва з пшениці або ячменю з додаванням меду і горіхів, яку готують православні християни 6 січня на Святвечір напередодні Різдва Христового (Багата кутя). Також господині подають кутю до столу 13 січня перед старим Новим роком (Щедра кутя) і 18 січня на Водохресний Святвечір перед Богоявленням або Водохрещем (Голодна кутя).
Спочатку кутю готували з медом або розведеним медом (ситою). Пізніше до куті почали додавати макове молоко (запарений і розтертий мак), родзинки, а також подрібнені горіхи й цукровий сироп.
Попри різні варіації складових цієї страви, головними інгредієнтами куті все ж залишаються зерно, мед і мак. Вони мають символічне значення. Зерно символізує воскресле життя, мед є знаком здоров'я і добробуту, так званого солодкого життя. Нарешті мак є символом достатку у родині.
Оскільки кутя стала символом врожаю і достатку у сім'ї, тому українці в Святвечір кутю називали багатою і робили її дуже смачною.
Як зазначалося, рецептів приготування куті є багато, вони різняться через регіональну специфіку України, традиції з додавання лише окремих складових, яких дотримувалися господині впродовж десятиліть. Ми сьогодні розповімо про найпопулярніші варіанти приготування різдвяної куті.
Найпопулярніша на Різдво є пшенична кутя.
Кутя "Панська"
Інгредієнти: 500 г пшениці (або 2 склянки вже звареної, купленої на базарі), 150 г жовтих родзинок і 50 г кураги, 200 г волоських горіхів, 100 г мигдалю, 200 г маку.
- Добре промийте пшеницю і накрийте полотниною, відкладіть 12-16 годин, поки добре не набрякнуть паростки.
- Родзинки, порізані на шматочки курагу та горіхи замочіть на 5-10 хвилин у невеликій кількості не дуже гарячої води (можна окремо, а потім відцідити і змішати). Після цього додайте "пророщену" пшеницю у суміш волоських горіхів, мигдалю, родзинок і кураги.
- Мак залийте теплою водою і добре розітріть у мисці макогоном чи дерев`яною ложкою. Змішайте все з маком. Залийте теплою чистою водою.
- Додайте трохи меду або цукру - але небагато, бо родзинки дуже солодкі, хоча і без цього правильна кутя вже повинна бути досить солодка від родзинок, так що не перестарайтеся з солодкістю і з кількістю меду.
"Кутя у мультиварці"
Інгредієнти: Пшениця - 2 мультисклянки; вода - 3 мультисклянки; мак - 120 г; волоські горіхи - 100 г; сухофрукти - 200 г; мед - 3 ст. л.; сіль - дрібка; цукати - за смаком.
- Пшеницю або рис промиваємо і відправляємо в чашу мультиварки. Наливаємо воду, додаємо дрібку солі і включаємо режим "Рис".
- Сухофрукти миємо, заливаємо окропом, щоб покрив повністю (приблизно 2 мультистакана) і накриваємо кришкою або тарілкою, можна ще зверху покласти рушник.
- Мак заливаємо окропом і залишаємо приблизно на 40-60 хвилин.
- Відкриваємо кришку мультиварки, перевіряємо, щоб зерна були м’які. Перемішуємо і даємо охолонути.
- Зливаємо воду з маку (можна відкинути на сито) і перетираємо ручним блендером.
- З сухофруктів зливаємо узвар (компот), який вийшов - знадобиться близько 200 мл.
- Сухофрукти ріжемо на шматочки.
- У теплий компот додаємо мед і розмішуємо.
- Насипаємо в мультиварку до готової каші подрібнений мак, сухофрукти і волоські горіхи, які потрібно попередньо обсмажити. Перемішуємо.
- Заправляємо кутю медовим узваром та за бажанням прикрашаємо цукатами.
"Кутя з рису"
Інгредієнти: 1 склянка рису, 100 г маку, 100 г ядер волоських горіхів, 1-3 столові ложки меду, цукор за смаком.
Іноді кутю готують з рису, але рис слід приготувати особливо.
- Склянку рису залити півтора склянками окропу, щільно накрити каструлю кришкою, варити рис три хвилини на сильному вогні, шість - на середньому, три - на маленькому. Ще дванадцять хвилин не відкривати кришку, даючи рису настоятися на пару.
- В окремій чашці розведіть 4 ст. л. води, мед і залийте сиропом готовий рис на півгодини. У кашу додайте подрібнені і обсмажені на пательні горіхи і порізані сухофрукти. Ретельно перемішайте.
Та якщо у Вашій сім’ї не люблять ані пшеницю, ані рис, не переймайтеся. У такому випадку Ви можете приготувати не менш смачну кутю з перлової крупи.
"Кутя з перловки"
Інгредієнти: 200 г перлової крупи; 150 г маку; 50 г очищених горіхів; 50 г родзинок; мед; ½ склянки вершків.
- Перлову крупу промити, залити прохолодною водою у співвідношенні 1:3 і вари до готовності, після чого кашу відцідити і остудити.
- В окремій посудині мак залити окропом і варити, доки він не буде легко розтиратися між пальцями. Готовий мак відцідити і прокрутити через м’ясорубку або ретельно перебити у кавомолці.
- Змішати перлову кашу з маком, запареними родзинками, подрібненими горіхами та медом. У кінці додайте вершки і ретельно перемішайте.
"Кутя з ячменю та заморожених ягід"
Інгредієнти: півсклянки ячменю, 6-7 склянок води, 3-4 столові ложки цукру або меду, 250-300 г заморожених ягід (малина, суниці, полуниці), півсклянки жовтих та чорних родзинок, 1 склянка вишень без кісточок з компоту (можна зацукровані або у власному соці) або інших ягід з улюбленого варення.
- У великій мисці замочіть зерна ячменю у холодній воді на цілу ніч. Потім воду не зливати. Варіть ячмінь у цій же воді на слабкому вогні не менше години.
- Додайте цукор або мед, морожені ягоди, родзинки і варіть на слабкому вогні ще півгодини.
- Додайте відціджені вишні і варіть ще 10 хвилин, поки не вийде досить густа каша. Подавайте охолоджену.
Смачної Вам куті та гарних свят!
Читайте також: Христос ся рождає - славімо його: ТОП-5 колядок буковинцям