• Головна
  • "Плоди богів": чим корисний виноград і чому його варто їсти
здоров'я
13:32, 22 жовтня 2020 р.
Надійне джерело

"Плоди богів": чим корисний виноград і чому його варто їсти

здоров'я
фото ілюстративне

фото ілюстративне

Виноград – одна з найулюбленіших ягід осені. Він має безліч корисних властивостей та майже не має протипоказань, тому його можна їсти майже усім, пише 0372.ua.

Виноград знижує рівень цукру в крові

Виноград заслуговує бути частиною вашого раціону, адже ці смачні ягоди корисні як для окремих органів і їх систем, так і для загального здоров'я та самопочуття. Виноград може стати здоровою альтернативою будь-якому десерту, якщо ви полюбляєте солодке.

Нагадуємо, ми писали раніше, що У МОЗ розроблено 4-рівневий план у разі погіршення ситуації з коронавірусом

Дієтологи розповіли докладніше, яка ж користь винограду для організму, передає 24Здоров'я.

Корисні властивості винограду для здоров'я і довголіття

Виноград містить багато корисних речовин, особливо вітамінів С і К. В чашці винограду (приблизно 150 г) міститься 150 ккал, 27,3 г вуглеводів і 1,4 г клітковини. А ще вітаміни та мікроелементи:

  • вітамін С – 27% від рекомендованої добової норми;
  • вітамін К – 28%;
  • мідь – 10%;
  • калій – 8%;
  • тіамін – 7%;
  • рибофлавін і вітамін В6 – по 6%;
  • марганець – 5%.

Вітамін К важливий для звертання крові та здоров’я кісток, а вітамін С – відмінний антиоксидант.

Виноград захищає від хронічних захворювань

Все завдяки антиоксидантам, які містить виноград. Такі сполуки захищають клітини від вільних радикалів і, отже, пошкоджень. Оксидативний стрес пов'язують з розвитком ряду захворювань, серед яких діабет і проблеми з серцем.

Як зазначають дієтологи, найбільше антиоксидантів міститься в шкірці та кісточках винограду. В червоному винограді їх більше. Антоціани, які визначають колір виноградинок, мають хороші антиоксидантні властивості. Хороша новина в тому, що вони зберігають свої властивості під час бродіння, тому в червоному вині вони теж є.

Расвератрол – ще один антиоксидант, який є у винограді. Дослідження доводять, що він добре впливає на серце і має властивість знижувати рівень цукру в крові.

Крім ресвератролу і вітаміну С, в ягодах є бета-каротин, кверцетин, лютеїн, лікопен і еллагова кислота.

Виноград знижує рівень цукру в крові

Ці ягоди хоч і мають високий вміст цукру – 23 г на чашку, а тому його вважають не найкориснішим продуктом та рекомендують виключити його зі свого раціону людям, які страждають від цукрового діабету. Проте, виноград має не такий вже й високий глікемічний індекс – 53.

А ще він містить мікроелементи, які сприяють зниженню рівня цукру, це доведено дослідженнями. Зокрема, такого ефекту вдається досягти через расвератрол, він підвищує чутливість до інсуліну: організм ефективніше використовує глюкозу, відтак, в організмі її залишається менше. - йдеться у повідомленні.

Виноград корисний для здоров'я очей

І за це теж відповідає ресвератрол. Він захищає сітківку ока від ультрафіолету. Як результат, знижується ризик вікової макулярної дегенерації. Крім того, така його дія здатна захищати від глаукоми, катаракти та захворювань очей, пов'язаних з діабетом.

Крім того, виноград містить ще два антиоксиданти – лютеїн і зеаксантин, які захищають очі від ультрафіолету.

Виноград покращує пам'ять 

А ще допомагає сконцентруватись. Дослідження показали, що виноград сприяє кращій роботі мозку. Покращує пам'ять, увагу, мовлення – в літніх людей, а у молодих – покращує навички запам'ятовування та сприйняття нової інформації.

Виноград корисний для здоров'я кісток 

У ягодах міститься багато мінералів, які потрібні для здоров'я кісткової тканини. Серед них кальцій, магній, калій, фосфор, марганець і вітамін К.

Виноград захищає від деяких хвороботворних мікроорганізмів

Проведені дослідження демонструють, що виноград може захищати від бактерій та вірусів, або допомагають організму боротися з ними. 

У лабораторних умовах виявлено, що елементи, які містяться в шкірці винограду, можуть протистояти вірусу грипу.

З'єднання, які містяться в ягодах, перешкоджають поширенню вірусів герпесу і вітрянки, а також дріжджових інфекцій.  Ресвератрол здатний запобігати розмноження кишкової палички.

Виноград сприяє довголіттю

Таку властивість ягодам забезпечує білок сиртуїн – його пов'язують з довголіттям. Дослідження свідчать, що він і сам сприяє збільшенню тривалості життя різних тварин. Ресвератрол активує ген SirT1. 

Виноград послаблює запалення

Запалення є основною причиною розвитку хронічних захворювань, серед яких  хвороби серця й артрит. Потужними протизапальними властивостями знову ж таки володіє ресвератрол. Дослідження показали, що виноградний порошок в кількості, еквівалентній приблизно 1,5 чашки ягід, збільшив кількість протизапальних сполук в крові чоловіків з метаболічним синдромом.

Читайте такожВживаємо мед правильно: поради експертів

Зелені чи червоні: які яблука можна їсти мамам при грудному вигодовуванні

#виноград #користь #споживання
0,0
Оцініть першим
Авторизируйтесь, чтобы оценить
Авторизируйтесь, чтобы оценить
Оголошення
live comments feed...