наука
14:28, 13 листопада 2020 р.
Надійне джерело
Науковці довели, що обмеження кількості людей у приміщеннях зменшує ризики інфікування COVID-19
наука
фото з відкритих джерел
Обмеження кількості людей, які можуть перебувати у приміщеннях, зменшує ризик передачі коронавірусу. Якби ресторани, спортзали та інші переповнені громадські місця були відкриті у перші місяці пандемії, то більшість людей інфікувалися б коронавірусом саме там, пише 0372.ua.
Про це свідчать результати дослідження, яке опублікували у журналі Nature, передає hromadske.
Нагадаємо, ми писали раніше, що Степанов прогнозує 100 % заповненість лікарень вже у грудні, якщо українці не дотримуватимуться обмежень
Цікаво, що науковці проаналізували геодані 98 млн людей із 10 міст США та з'ясували, що вони відвідували з березня по травень. Вони отримали дані про щогодинне пересування цих 98 млн і змогли розрахувати, скільки у середньому людей перебували на квадратний метр.
Якби ресторани, спортзали та інші переповнені громадські місця були відкриті у перші місяці пандемії, то 8 із 10 людей інфікувалися коронавірусом саме там, - кажуть науковці.
Ресторани були б найризикованішими місцями. Ризик інфікуватися там приблизно у чотири рази вищий, ніж у спортзалі чи готелі, розповів один із авторів дослідження зі Стенфордського університету Юре Лесковец New York Times.
Науковці кажуть, що часткове обмеження роботи закладів харчування, яке відбувається зараз у всьому світі, особливо важливо для людей із низьким рівнем доходу. Згідно з дослідженням, навесні спалахи інфікування сталися саме в таких громадах.
Різниця у доходах
Для того, щоб зрозуміти відмінності між людьми з різними доходами, дослідники вивчили продуктові магазини. З'ясувалося, що у районах із низьким рівнем доходу люди вдвічі частіше інфікувалися коронавірусом, ніж у районах із вищим рівнем доходу.
Це пояснюють, зокрема, тим, що у магазинах у районах із низьким рівнем доходу на один квадратний метр на 60% більше відвідувачів і покупці в таких магазинах залишаються в приміщенні.
Після того, як у США оголосили жорсткий карантин та закликали громадян залишатися вдома, вчені помітили, що люди з низьким рівнем доходу не змогли різко зменшити свою мобільність. Зокрема через те, що більшість людей не могли працювати вдома, бо їх місце роботи це не передбачає. Геодані показали, що у районах із низьким доходом спостерігалися значні скупчення людей.
Як показав аналіз науковців, якби ресторани продовжували працювати як зазвичай, це призвело б до додаткових 600 тисяч заражень до кінця травня у США.
Дослідники пропонують зосередитися на часткових обмеженнях для перебування людей у приміщеннях. Наприклад, якщо обмежити наповненість ресторанів до 60%, це зменшить на 80% кількість інфікувань там.
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
Останні новини
17:35
Вчора
17:00
Вчора
15:33
Вчора
13:29
Вчора
10:01
Вчора
16:10
3 жовтня
Спецтема
Оголошення
13:01, 1 жовтня
54
10:38, 24 вересня
14:42, 1 жовтня
09:43, 27 вересня
5
08:21, 26 вересня
live comments feed...
Коментарі