• Головна
  • Що варто знати про каву буковинцям, норми споживання
Цікаві факти
10:08, 9 травня
Надійне джерело

Що варто знати про каву буковинцям, норми споживання

Цікаві факти
Норми споживання кави, фото ілюстративне

Норми споживання кави, фото ілюстративне

Різним людям та за різних обставин кава може як бути корисною, так і шкодити. Втім, якщо ви помірно споживаєте каву просто заради задоволення, а не стимуляції мозку, то вона корисна, пише 0372.ua.

Нагадуємо, ми писали раніше, Скільки чернівчани витрачають на обожнювану каву: результати опитування

Що варто знати про каву

Кава — це зерна рослин Coffea arabica (арабіка) та Coffea canepthora (робуста). Сама ж активна речовина кофеїн притаманна не лише роду Coffea, а й понад 60 видам рослин — їх кофеїн захищає від поїдання травоїдними. Люди почали вживати кавові зерна коли побачили, що гірські козли в Ефіопії, після того, як погризуть каву, стають надто жвавими навіть як для козлів.

Кава містить кофеїн та низку поліфенольних сполук та ефірних олій. Фенольні сполуки кави називаються хлоригенові кислоти. Саме вони передусім зумовлюють корисний вплив кави на здоров’я. Вони діють як антиоксиданти — сполуки, що спиняють ланцюги вільнорадикальних процесів. Поліфеноли кави та кофеїн впливають на інші біохімічні процеси і на те, як нейрони спілкуються між собою.

Про корисні властивості кави

У 2016 році каву виключили із переліку потенційно канцерогенних сполук, і внесли до списку речовин з протипухлинною дією. Зараз каву визнають як елемент здорового раціону.

Дослідження показали, що кава добре впливає на такі процеси в нашому організмі:

  • Покращує стан вистилки (ендотелію) кровоносних судин і тим самим зменшує ризик атеросклерозу. 
  • На 40% зменшує ризик раку печінки у людей-носіїв вірусу гепатиту С.
  • Зменшує прояви викликаного алкоголем панкреатиту.
  • В деяких людей, що мають варіант GRIN 2A рецептору глутамату — кава на 18-60% зменшує ризик розвитку хвороби Паркінсона. 
  • В людей, які швидко руйнують кофеїн, тобто “кава на них не діє”, кава знижує розвиток серцево-судинних хвороб.
  • Люди, що регулярно та помірно споживають каву, мають на 15% нижчу ймовірність передчасної смерті. 
  • Любителі кави рідше хворіють на діабет, а в діабетиків кава стає на заваді утворенню вісцерального жиру (на животі). 
  • Кава підвищує тиск і покращує мозковий кровообіг. Але інколи це шкодить здоров’ю. 
  • Кава стимулює утворення фактору росту нервів BDNF (brain-derived neurotrophic factor). Іншими стимулянтами його синтезу є біг, танці та інтервальне голодування. 
  • Більш відомим ефектом кави є збільшення сфокусованості, боротьба з сонливістю та покращення настрою. Як це працює і перестає працювати трохи далі.

Читайте також: Як вивчити англійську у Чернівцях та які мовні школи обрати: поради від 0372.ua

Медцентри, перевезення та секс-шопи: ТОП підприємств Чернівців у квітні

Джерело 

#кава #цікаві факти #норми споживання
0,0
Оцініть першим
Авторизируйтесь, чтобы оценить
Авторизируйтесь, чтобы оценить
Оголошення
live comments feed...