гарбуз
13:13, 13 вересня 2021 р.
Надійне джерело
Головний овоч осені: яка користь від гарбуза і кому його варто їсти
гарбуз
фото з відкритих джерел
Гарбуз є унікальним овочем, адже він містить величезну кількість корисних вітамінів та мікроелементів. Також цей плід дуже смачний, а страви з нього є поживними, проте низькокалорійними, пише 0372.ua.
Нагадуємо, ми писали раніше, Природний антидепресант: чому варто їсти персики (ФОТО)
Чому ж гарбуз є настільки унікальним овочем і наскільки корисним є його споживання - читайте далі.
ГАРБУЗ МОЖНА ВСІМ
1. Здоровий імунітет, природній детокс
У ньому міститься розчинна клітковина (пектин), яка поглинає токсини і живить мікроорганізми кишківника. Таким чином вона готує їх до зими — чим більша видова різноманітність мікробіоти, тим міцніший імунітет кишківника.
Гарбуз рназивають овочем вічної молодості, фото з відкритих джерел
2. Здорова і красива шкіра
Якщо печений гарбуз поєднати з корисним жиром, то каротиноїди добре розчиняться і засвояться, перетворившись в організмі на вітамін А, який зміцнює слизові та покращує стан шкіри, готуючи їх до зими. Так шкіра не буде висушуватись, обвітрюватись, а сезонні загострення запальних захворювань шлунку та кишківника швидко переходити в стан ремісії.
3. Протинабряковий ефект
Завдяки великому вмісту калію, гарбуз прекрасно допомагає долати затримку рідини в організмі та набряки. Тому всім, хто має проблеми із судинами, особливо, варикозну хворобу, серцем (високий тиск), приймає гормони, перш за все, кортикостероїди та інші гормони, має сидячу роботу і просто має схильність до легкої набряклості обличчя вранці.
Водночас це виявляється в легкому сечогінному ефекті, тому гарбуз корисний і для нирок, і для профілактики всіх видів каменів у нирках (оксалатних, уратних і фосфатних). Має протиподагричну дію.
4. Метаболокоригувальна дія
Слова такого ви, мабуть, і не чули, але воно означає, що гарбуз допомагає нормалізувати обмін речовин. Худим — набрати масу тіла, людям з ожирінням — схуднути.
Дуже корисно вживати гарбуз під час ожиріння, метаболічному синдромі, людям з інсулінорезистентністю, тим, хто постійно хоче їсти, у разі стеатозу (ожирінні) печінки та підшлункової залози.
5. Має антиатеросклеротичну дію
Поєднання ніжної клітковини, каротиноїдів, калію, магнію, роблять гарбуз природними ліками для всіх, в кого порушені показники ліпідограми (високий "поганий" холестерин, низький "хороший" і тд).
6. Оздоровлює шлунок кишківника, жовчний міхур
Проблемою сучасної людини є порушення роботи системи органів травлення, зокрема, шлунку та кишківника. Перш за все, внаслідок харчування переробленими продуктами, нездоровою термічною обробкою, малорухливим способом життя.
Незамінний у разі гастриту (запаленнях шлунку), виразковій хворобі, рефлюксній (коли в людини виникає печія), СПК (синдром подразненого кишківника), який може виявлятися проносами та закрепами дає часті загострення.
СИРИЙ ГАРБУЗ МОЖНА НЕ ВСІМ
Не варто їсти гарбуз тим, у кого загострення запалення шлунку, кишківника, підшлункової залози та жовчного міхура. Але тим, кому не можна сирий, можна печений чи варений.
СТРАВИ, ЯКІ МОЖНА ГОТУВАТИ З ГАРБУЗА
1. Гарбузовий суп. Під час приготування додавайте ложку вершків або оливкової олії, посипте зверху сиром пармезан.
2. Гарбузові запіканки, пюре, креми.
3. Гарбузовий сік або смузі із сирого гарбуза. Багато не потрібно, достатньо пів склянки. Можна додати ягід або овочів, наприклад, селери, для посилення протинабрякового, протиподагричного та протитроботичного ефектів.
Читайте також: Що потрібно їсти восени щоб не захворіти
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
Останні новини
17:02
Вчора
15:06
Вчора
14:01
Вчора
09:51
Вчора
Спецтема
Оголошення
11:38, 25 листопада
09:32, 29 листопада
11
14:55, 28 листопада
32
10:15, 27 червня
live comments feed...
Коментарі