• Головна
  • Розпочався Великий піст - топ пісних страв
18:02, 18 березня

Розпочався Великий піст - топ пісних страв

Ілюстративне фото з відкритих джерел

Ілюстративне фото з відкритих джерел

Сьогодні розпочався Великий піст, саме він є найголовнішим та найсуворішим. В цей період віряни відмовляються від розваг, веселощів, м'ясної та молочної їжі, щоб приділити весь свій вільний час духовному розвитку. 

За віруванням, Великий піст готує людські тіло та душу до Воскресіння Господнього. Цей піст є одним із найсуворіших. Під час Великого посту не можна робити гучні святкування, веселитися з музикою й танцями, раніше ми писали про те, як підготуватись та що не можна робити під час посту. 

Що можна їсти у Великий піст:

У період Великого посту віряни готуються до святкування Великодня не лише духовно, але і тілесно. Тобто - це відмова від скоромної їжі. На вашому столі повинні бути лише пісні страви. Потрібно хоча б раз причаститися і сповідатися. 

Забороняється вживати в їжу м'ясні продукти, рибу, яйця, молоко, а ще споживати продукти частіше одного разу на день, пити алкогольні напої, палити.

Дозволяється рослинна їжа (фрукти, овочі, сухофрукти), соління і квашення, сухарі, чай, бублики, гриби, горіхи, чорний і сірий хліб, каші на воді, киселі. 

Необхідно на увесь цей час відмовитися від лихослів'я та тілесних втіх.

Слідкуйте за нашими оновленнями у Viber

По суботах та неділях, а також в дні великих свят, які збігаються з Великим постом, дозволяється додати до раціону пісну олію, вино, а вживання їжі збільшується до двох разів на день.

Слід зазначити, що перші чотири дні посту і вся Страсна седмиця (останній тиждень) вважаються найсуворішими. В Чистий понеділок (перший день посту) та Велику п'ятницю (остання перед Великоднем) заборонено вживати їжу. А ось в першу п'ятницю Великого посту дозволяється їсти тільки відварену пшеницю з цукром чи медом.

Усе цікаве та найважливіше читайте у нашому Telegram

Повноцінне харчування в піст забезпечити досить легко й без продуктів тваринного походження.

Пропонуємо декілька варіантів таких пісних страв:

  • Пісна картопля - можна нарізати та вкласти в надрізи шматочки грибів, помідорів або іншу пісну начинку. Поливши олією та посоливши, страву також запікають у духовці;
  • Грибна юшка та суп: гриби є джерелом цінного білка, тож про них у піст забувати не можна. Юшку готують зі свіжих або сушених грибів;
    Супи-пюре: готувати їх можна з овочів, які до смаку. Супи-пюре бувають гарбузові, томатні, з коренеплодів, грибні;
  • Крупи: вибір круп великий – ви можете готувати пшеничну гречану, вівсяну, пшоняну, ячмінну, рисову, перлову та інші каші. Також у продажу є кускус, булгур, кінва та інші крупи. Найцікавіше – це те, чим кашу приправляють;
  • Дуже важливо при обмеженому харчуванні у Великий піст забезпечити організм необхідними вітамінами. У цьому допоможуть пісні салати. Їх готують із зимових сирих та відварених овочів – капусти білокачанної та червоної, моркви, буряків, картоплі. Вінегрет, морква або буряк по-корейськи, відварений буряк із чорносливом та горіхами – усе смакуватиме, якщо приготувати з душею.
  • Різноманітні фрукти: апельсини, яблука, банани, виноград, ківі та інші.

Читайте також: Провели зиму і зустріли весну - у Чернівцях відзначали Буковинське пущення

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
#Великий піст #Україна #Великдень #новини #Буковина #страви
0,0
Оцініть першим
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Оголошення
live comments feed...